
December 29, 1969 

Hon. R. W. Olson, P. E. Opinion No. M-545 
Chairman 
Texas State Board of Registration 

for Professional Engineers 
Room 200, 1400 Congress Ave. 
Austin, Texas 78701 

Dear Mr. Olson: 

Re: Application of Texas 
Engineering Practice 
Act (Articie 3271a, 
Vernon's Civil Statutes) 
to the Texas Hospital 
Licensing Law (Article 
4437f, Vernon's Civil 
Statutes) and to Article 
4442c, Vernon's Clvll 
Statutes. 

Your recent letter requesting the opinion of this office 
concerning the referenced matter states, In part, as follows: 

"(T)he Board respectfully requests the Attorney 
General's opinion In regard to the following: 

"(1) Are the provisions of the Texas Englneer- 
in@: Practice Act applicable to the State Department 
of Publlrc Health in establishing standards for the 
design and construction of hospitals, nursing homes 
and related institutions? 

"(2) Is it lawful for the State Department of 
Health to approve designs, plans and specificatfons 
for the construction of any hospital, nursing home 
or related institution which do not bear the seal 
of a Professional Engineer licensed by the State of 
Texas? 

"(8) Is it lawful for the State Department of 
Health to approve designs, plans or specifications 
for the construction of hospitals, nursing homes or 
related institutions involving structural, mechanical, 
electrical or other Engineering principles but which 
does not bear the seal of a Professional Engineer 
licensed by the State of Texas? 
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"(4) Is the legal effect of Sec. 20(f), 
Texas Engineering Practice Act, that plans and 
specifications for structures larger in height 
or area than those specified in Section 201(f) 
must bear the seal of a licensed Engineer? 

The Texas Hospital Licensing Law, which Is Article 4437f, 
Vernon's Civil Statutes, provides, $.n part, as follows: 

I, 
. . . 

“Sec. 5. The Licensing Agency '(The Department 
of Health) . , . shall adopt, amend, promulgate,~ and 
enforce such rules, regulations, and minimum standards 
as may be designed to further the purpose of this Act. 
. . . 

I, 
. . . 

“Sec. 8. Upon receipt of an application for 
license, . ~ . the Licensing Agency shall issue a 
license if it finds that the applicant and the 
hospital comply with the provisions of this Act, 
[gated and t e ru es, re u a 
hereunder. . . D 

"Sec. 9. The Licensing Agency shall have the 
authority to deny . . . a license in any case where 
it finds there has been a substantial failure to com- 

y-yft ffns, if; z;a;dard s 

Article 4442c, 
convalescent and nursing 
in part, as follows: 

II . . . 

Vernon's Civil Statutes, dealing with 
homes and related Institutions, provides, 

iz 

“Sec. 4. An application for a license shall 
. . . contain such information as the Licensing 
Agent 
-9 

(the Department of Health) i%-i%-- ~.-__.. IPAS whtrh 
y nclude affirmative evidence ??-+mTEy to 0, 

comply with reasonable standards, rules and regula- 
tions as are lawfully prescribed hereunder. , . . _- 

11 
. . . 
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“Sec. 6. The Licensing Agency . . . is au- 
thorized to deny . . . the license in any case 
In which it finds that there has been a substantial 
failure to comply with the requirements established 
under this law. . e a 

“Sec. 7. The Licensing Agency is authorized to 
adopt, amend, promulgate, publish and enforce mfnimum 
standards in relation to: Construction of th 

e home or institution . . .' 
(a 
(imphasis added.) 

Your first question Is answered in the negative. The 
foregoing quotations from the statutes make it apparent tnat the 
Legislature intended that the Department of Health promulgate Its 
own standards relating to the design, construction and licensing 
of hospitals, nursing and convalescent homes, and related institu- 
tions. Articles 4437f and 4442~ nowhere require the Department 
of Health to impose the engineering standards promulgated by the 
Texas State Board of Registration for Professional Engineers. 
Except in regard to Sec. 19 of Article 3271a, Vernon's Civil 
Statutes, which deals with public works and which will be 
hereinafter discussed, the Department of Health is nowhere 
required to consider the requirements of the Texas Engineering 
Practice Act in regard to the approval of designs, plans and 
specifications. 

Your second and third questions involve the Department of 
Health's right ~to approve designs for the construction of hospitals 
and related institutions which do not bear the seal of a Professional 
Engineer licensed by the State of Texas. 

We assume that the "designs, plans and speciffcations" for 
cc:nstruction of hospitals and related Institutions and the "struc- 
tural p mechanical, electrical, and engfneerdng principles" mentioned 
in your second and third questions fall withfn the definition of 
"practice of engineerfng' set forth in Section 2(5) of the Act. 

Sectfon 15 of the Act provides, in part, as follows: 

!'Each registrant hereunder shall upon regis- 
tration obtain a seal of the desfgn authorized by 
the Board, bearing the registrant's name and the 
legend "Regfstered Professional Engineer." Plans, 
speciflcatlons, plats, and reports issued by a 
registrant shall be stamped with the said seal 
when filed with public authori.ti.es. D . .' 
-(Emphasis added.) 

Thus, unless the person filing such designs with public 
?uthorLtSes (Including the Department of Health) is exempted by 
Section 20 of the Act from the provisions of that Act, the person 
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submlttfng such designs to a public authority must see to it 
that such designs possess the seal. 

However, in view of our opinion that the Act is not 
applicable to the Department In establishing standards, your 
question must be answered in the affirmative, 
to public works covered by Section 19 of Artic 
will be discussed below. To hold .otherwise would be to encroach 

% 
th i ht f the Department of Health to set and maintain its 
staEd&?ds'for the construction of hospitals and related ln- 

stitutions. Should the Department approve a design required to 
have the seal but not having one, your Board is free to take 
appropriate disciplinary action against the person submitting 
such plans. 

With reference to your second and third questions, a 
different rule applies when the conditions described in Section 
19 of Article 3271a are present. 

Section 19 of Article 3271a is as follows: 

"After the first day of January, 1938, it 
shall be unlawful for this state, or for any of 
fts political subdivisions, for any county, city, 
or town, to engage in the construction of any 
pu'blic work involving professional engineering, 
wnere public health, public welfare or public 
safety Is involved, unless the engineering plans 
and specifications and estimates have been prepared 
by 3 and the engineering construction is to be ex- 
ecuted under the direct supervision of a registered 
professional engineer; provided, that nothing in 
this Act shall be held to apply to any public work 
wherefn the contemplated expenditure for the com- 

ect does not exceed Three Thousand 
Provided, that this Act 

shall not apply to any road maintenance or bettermeift 
work undertaken by the County Commissioners' Court. 

Thus, if a hospital, nursin home or related institution 
is to cost more than Three Thousand ( 3,OOO.OO) Dollars and is 
to be constructed b the State or any of Its olitical su visions --- 
zze;yu;l;;;n;y, cit.;, or to=, the constructiin cannot lebgz:ly pro- 

he engineering plans and specifications and estimates 
have been prepared by a registered professional engineer. In such 
a situation, since plans and specifications which are not prepared 
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by a registered engineer cannot be lawfully used, it is our 
opinion that the approval of such plans and specifications 
would be In contravention of the Board's responsibilities. 
In giving a reasonable construction to Article 4437f, we 
think It anticipates that the Board will only approve plans 
and specifications that can be used without violating Section 
19 of 3271a. 

Your fourth question requests a construction of 
Section 20(f) of the Act. That Section provides, in part, 
as follows: 

"Sec. 20,. The following persons shall,be 
exempt from the provisions of this Act, provided 
that such persons are not represented or held out 
to the public as duly licensed and registered by 
the Board to engage in the practice of engineering: 

II . . . 

"(f) A person, firm, partnership, joint 
stock association or private corporation, erect- 
ing, constructing, enlarging, altering or repair- 
ing, or drawing plans and specifications for: (1) 
any private dwelling, or apartments not exceeding 
eight units per building for one story buildings, 
or apartments not exceeding four units per bulld- 
ing and having a maximum height of two stories, or 
garages or other structures pertinent to such 
buildings; or (2) private buildings whfch are to 
be used exclusively for farm, ranch or agricultural 
purposes, or used exclusively for storage of raw 
agricultural commodities; or (3) other buildings, 
except public buildings included under Section 19 
of this Act, having no more than one story and 
containing no clear span between supporting struc- 
tures greater than 24 feet on the narrow side and 
having a total floor area not in excess of five 
thousand square feet; provided that on unsupported 
spans greater than 24 feet on such buildings only 
the trusses, ~beams, or other roof supporting members 
need to be engineered or pre-engineered; provided 
that no representation is made or implied that en- 
gineering s$rvices have been or will be offered to 
the public. 

Section 20 of the Act, in addition to exempting from its 
provisions people constructing buildings of the type set forth in 
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Section 20(f), supra, also exempts several other types of. 
persons and, consequently, their engineering designs. Such 
excepted designs could be larger in height or area than those 
adverted to in Section 20(f) supra. Thus, it does not follow 
that a seal would be required on designs differing from those 
set forth in Section 20(f), supra, provided the persons de- 
signing plans for structures larger than those specified in 
Section 20(f), supra, do not represent or hold out to the public 
that they are duly licensed and registered by your Board, and 
provided further that they fall within an exemption in one of 
the other Subsections of Section 20, supra. 

In view of the foregoing, it is the opinion of this 
office that your questions be answered as follows: 

The answer to your first question Is 'no"; 

The answer to your second question is 'yes', provided 
that Sec. 19 of Article 3271a is not applicable. 

The answer to your third question is 'yes", provided 
that Sec. 19 of Article 3271a is not applicable. 

The answer to your fourth question is 'no." 

SUMMARY 

(1) The provisions of the Texas Engineering 
Prac,tEce Act, (Article 327la, Vernon's Civil Statutes) 
are not applicable to the Department. of Health in 
establ,fshing standards for the design of hospitals 
and related institutions. 

(2) The Department of Health may approve 
designs for hospitals and related Institutions 
which do not bear the seal of a registered Pro- 
fess,ional Engineer licensed by the Texas State 
Board of Registration for Professional Engineers, 
prov.lded that such designs do not fall within 
the purview of Section 19 of Article 3271a of 
Vernon's Civil Statutes, which deals with public 
works. 

(3) Designs for structures larger In height 
or area than those specified In Section 20(f) of 
the Texas Engineering Practice Act are not required 
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to bear the seal of a registered Professional 
Engineer, provided the person creating such 
designs is exempt under one of the other sub- 
sections of Section 20 of the Texas Engineering 
Practice Act. 

Prepared by Austin C. Bray, Jr. 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Kerns Taylor, Chairman 
Alfred Walker, Co-Chairman 
Scott Garrison 
Ralph Rash 
Wardlow Lane 
Arthur Sandli,n 

MEADE F. GRIFFIN 
Staff Legal Assistant 

WCLA WHZTE 
F,irst Assistant 
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