
June 4, 1970 

Honorable Kenneth Bain, Jr. 
County Attorney 
Floyd County 
Floydada, Texas 

Opinion NO. M- 645 

Dear Sir: 

Re: At an election held in the 
Lbckney Independent School 
Distriat in Floyd County, 
Texas, for the election of 
the County School Trustee 
at large and for the 
County School Trustee for 
the precinct in which the 
Lockney Independent School 
Distri~ct is located, who 
pays for the expense of 
purchasing the election 
supplies and the fees of 
the election judge and 
clerks for holding the 
election? 

your letter of recent date requests our opinion 
on the above question. 

The applicable statutes are to be found in 
the Texas Education code, enacted by the 61st Legislature. 
Regular Session, 1969, and in the Election Code of the 
State of Texas, enacted by the 52nd Legislature, Regular 
Session, 1951. 

-3087- 



. . ._ 

Honorable Kenneth Bafn, Jr., page 2 (M-645) 

Article 17,03(b) the Education Code reads as 
follows: 

"Election officers appointed to hold 
the election for district trustees in each 
school district shall hold the regular 
election for county school trustees or 
county board members." 

This statute clearly provides that the officials 
charged with holding the school district election shall 
also hold the election for county trustees, and we think 
the statute necessarily implies that the officials are 
to be eampenoated solely by the district. 

With respect to the expenses incurred for supplies, 
we refer you to Attorney General"6 opinion No. O-943 (1939). 
That opinion was based upon an interpretation of articles 
of the Civil Statutes that have been in substance incor- 
porated into the Texas Education Code, and held that the 
election supplies used in the election of county school 
trustees should be paid for out of the available main- 
tenance funds belonging to the school district in which 
the election is held. We think this holding is still 
applicable to your inquiry concerning the expanse incurred 
for supplies. 

The election under discussion is clearly a school 
election. There is explicit authority to the effect that 
the supplies are to be paid for by the school district 
rather than by the county in Article 7,12 of the Election 
Code, which reads in part as follows8 

"~11 expanses incurred in furnishing the 
supplies, ballots, and booths in any general 
or special election shall be paid for by the 
county, except costs in municipal and school 
electiona." 
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SUMMARY ------- 

Blection officers appointed to hold the 
election for district school trustees 
in each school district shall hold the 
regular election for county school 
trustees or county school board members. 
Such election officials shall be com- 
pensated solely by the school district. 
and the district shall pay out of its 
available maintenance fund for the 
election supplies used in conducting 
the election for county school trustees 
or county school board members. 

C. M ARTIN 
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Assistant Attorney General 
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