
Dr. Bevington Reed 
Commissioner of Higher Education 
Coordinating Board 
Texas College and University System 
State Finance Building 
Austin, Texas 78101 

Opinion No. M-690 

Dear Dr. Reed: 

Re: Whether the election of a 
non-resident candidate for 
the Board of Trustees of a 
Junior College District was 
validated by the cited pro- 
vision of the Texas Education 
Code. 

You have advised us in your recent letter that Tyler 
Junior College, insofar as the election of members of its Board 
of Trustees is concerned, is governed by the terms of Article 
2815n-1, Vernon's civil Statutes, as amended, rather than by 
the Texas Education Code, the college having duly and timely 
adopted the provisions of the laws of the State of Texas in 
effect prior to September 1, 1969,, with reference to (among 
other things) the number of members of its gwerning board 
and the procedure and time of selecting or choosing said members. 

The authority for the college to adopt existing laws 
of the State concerning the number of members and the procedure 
and time of selecting or choosing said members is provided under 
Section 51.072(h) of the Texas Education Code, enacted by the 
61st Legislature, Regular Session, 1969, and effective September 1, 
1969. 
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You have further advised us that on April 4, 1966, 
the Board of Trustees of Tyler Junior College ordered an election 
t0 be held in the Tyler Junior College District on the first Mon- 
day in June, 1966, for the purpose of electing three trustees 
from that portion of said district composing the original Tyler 
Junior College District, that the election was duly and timely 
held, and that on June 7, 1966. the Board of Trustees of said 
district entered an order declaring the results of said election. 

As pointed out in your letter, Section 2 of Article 
2815n-1, which governs the election of board members (by virtue 
of the election by the college under authority of Section 51.072(h) 
of the Texas Election Code), provides that 

"members of the Board of Trustees of such 
Junior College District shall be elected from the 
original Junior College District and from a common 
and/or independent school district annexed thereto 
for Junior College purposes only . .." 

on the basis set out in said Section 2. 

You have further advised us that it has now been 
ascertained that one of the candidates in the election held to 
select trustees from that portion of the district composing the 
original Tyler Junior College District was not a resident of the 
original district at the time of the entry of the order for the 
said election, that he had never been a resident of the original 
district at any time thereafter, although he was a resident of 
the Tyler Junior College District as constituted following 
annexation of other areas, and of the Tyler Junior college District 
as constituted at the time of his election, and that this candi- 
date was declared to be an elected member of the board by an 
order of the board. 

You have inquired whether, based upon such facte, the 
election of this candidate was validated by Section 51.004, Sub- 
section (c) (3) of the Texas Education Code. That subdivision 
of the code prwidea in part as follows: 
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* . . . and all acts of the gwerning board 
of such junior college districts ordering an 
election or elections, declaring the results of 
such elections. levying, attempting, or purporting 
to levy taxes for or on behalf of such districts 
. ..are hereby in all things validated: . ..*I 

You have advised us that there do not exist any of the 
conditions set out in Section 51.004, Subsection (d) of the Edu- 
cation Code which would make the above Subsection (c) (3) of that 
code inapplicable to the Tyler Junior College District. 

We are of the opinion that Section 51.004, Subsection 
(c) (3) of the Texas Education Code does validate the election 
of the person here under consideration. That subdivision is 
clearly intended by the Legislature to serve as a validating or 
remedial statute. This is discernible from the language of sub- 
division (3) itself, as well as from the fact that said subdivision 
is included as a part of Subsection (c), obviously a validating 
statute. 

In the Ease City~of Mason v. West Texas Utilities, 237 
S.W.2d 273 (Tex.Sup.1951) there is the following language: 

"The enactment of remedial or curative statutes 
constitutes a valid exercise of legislative power... 
The Legislature may ratify anything it could have 
authorized in the first place. Miller et al v. State 
et al, Tex.Civ.App. 155 S.W.2d 1012, writ refused; 
Hunt v. Atkinson, Tex.Com.App.. 18 S.W. 2d 594; a 
Countv v. Raines County, Tex.Civ.App. 7 S.W.2d 648: 
39 Tex.Jur., p. 41, Sec. 19; 8 Tex.Jur., Ten Year 
Supp.. p. 794,795, Sec. 19. 

*‘The Legislature has passed many curative, 
remedial, and validating statutes. For example, it 
has passed acts validating bonds, city charters, and 
county boundaries. ~160, the Legislature has passed 
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many acts confirming the rights of purchasers 
of public lands, and validating the organization 
of drainage; improvement, and school districts. 
39 Tex.Jur., p. 42, Sec.~l9: 8 Tex.Jur., Ten Year 
supp. ‘ p. 794, Sec. 19. . ..'I 

In the opinion from the same case there is also the following 
language: 

"If a statute is curative or remedial in its 
nature, the rule is generally applied that it be 
given the most comprehensive and liberal construction 
possible. It certainly should not be given a narrow, 
technical construction which would defeat the very 
purpose for which the statute was enacted. 39 Tex. 
Jur., pp. 273,274. Sec. 145; 59 C.J., p. 1106, Sec. 
657: 50 Amer.Jur., p. 415, Sec. 392, and the cases~ 
cited from the many jurisdictions in support of the 
rule." 

In point also is the following language from 53 Tex. 
Jur.2d. Statutes, p. 303, sec. 197, Remedial and curative acts: 

"The rule of liberal construction applies with 
full force to remedial statutes and to changes made 
therein, as it does also to curative or validating 
acts. M enactment of a remedial or curative statute 
is regarded as wholesome, and will be accorded the 
most comprehensive and liberal construction of which 
it is susceptible, with a view to accomplishing the 
legislative purpose." 

In view of the foregoing discussion and the authorities 
cited it is our opinion that the order of the board of June 7, 
1966, declaring the result of the election, entitles the person 
here under consideration to qualify for the office of trustee 
and to serve in that office for the duration of the term to which 
he was elected, Section 51.004, Subsection (c) (3) having in eff,ect 
removed the disqualification of non-residence which applied at 
the time of his election. 
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This ~person will not be eligible for election to a 
subsequent term, however, if he is not a resident of the original 
distriqt at the time of the next election for that district. 

In Runt county v. Raines County, 7 S.W.28 648 (Tex.Civ. 
APP., 1925, no writ) there is the follwing language: 

"Ordinarily curative statutes are by their 
very nature intended to act upon past transactions, 
and are therefore wholly retroactive." 

In 82 C.J.S., Statutes, Section 430, Curative Statutes, 
p. 1003, there is the statement: 

"Such acts are, by their very nature, intended 
to operate on past transactions, and are, therefore, 
necessarily retrospective, and ordinarily will be 
construed as having a retroactive effect and no 
prospective operation." 

See also Attorney General's Opinion No. o-5903, 1944, 
citing Peonle v; Chicaoo 8. & Q. R. Co., 137 N.E. 392, 305 Ill. 
567, where the court wrote2 

"Curative acts do not apply to defects arising 
after passage of the act. The object of a curative 
act is not to change the law governing future actions, 
but to waive acme reguirement~of the law affecting 
past action," citing People v. Rinsev. 128 N.E. 561, 
294 Ill. 530. 

SUMMARY 

The 1966 election to the Board of Trustees of 
a person who was not a resident of the original 
Tyler Junior College District at the time of the 
election was validated by the enactment of Section 
51.004, Subsection (c) (3) of the Texas Education 
code, effective September 1, 1969. 
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A validating statute does not act prospectively, 
an election held subsequent to Sep- however, and at 

tember 1, 1969, 
main in effect. 

the requirement of residency will-re- 

V truly yours, 

Prepared by James S. Swearingen 

Attor # y General of Texas 

Assistant Attorney General 
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