
CWAWFORD c. IMAZCT~N AUSTIN, %-EXAR 78711 
AT-rORNEY csEN&RAL 

September 29, 1970 

Honorable Preston Smith 
Governor of Texas 
Capitol Station 
Austin, Texas 78711 

Dear Governor Smith: 

Opinion No. M- 699 

Re: Several questions relative 
to licensing of nursing 
home administrators under 
Senate Bill 388, Acts 
1969, 61st Legislature, 
chapter 411, page 1356 
(codified by Vernon as 
Article 44428). and a 
related question. 

Your letter of August 17, 1970, states the following 
facts: 

"Our office has received correspondence from 
nursing home administrators who assert that they 
have been in the nursing home business for many 
years (several for over twenty years). These ad- 
ministrators assert that they should be qualified 
for a license by their training and experience 
under the provisions of Section 6(l) and Section 
9(2) of the Act." 

Your letter then asks six questions, however, by 
your subsequent letter of September 10, 1970, you withdrew 
your request for answer to questions 3, 4 and 5. We therefore 
direct our attention to questions 1, 2 and 6 stated as follows: 

"1) Does Section 6(l) and Section 9(2) of 
Senate Bill 388, 61st Legislature, regular session, 
1969, give the Board the authority to establish an 
educational training requirement exclusive of a con- 
sideration of the applicant's experience in the field 
of institutional administration, or is the phrase in 
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Section 6(l), 'by training or experience in the 
field of institutional admixstration', and the 
phrase in Section g(2), "or has presented evi- 
dence satisfactory to the?;oard of sufficient 
education, training, or experience...'intended 
to require the Board to establish standards which 
consider the experience of an applicant in conjunc- 
tion with the amount of his formal education training, 
thus requiring a lesser degree of formal training of 
an administrator with several years experience in the 
field of nursing home administration? 

"2) Does Section 6( 19 and Section 9(2) of 
Senate Bill 388, 61st Legislature, regular session, 
1969, provide that nursing home administrators can 
qualify for a license without taking the examination 
and meeting the additional educational requirements 
if they can prove by documented evidence that a) they 
are of good moral character, b) they have sufficient 
training or experience, and c) they have been in the 
past and presently are qualified to serve as nursing 
home administrators, i.e. is Section 6(l) and 
Section 9(2) intended to be a "grandfather clause'? 

"69 Does this Board have the authority to 
retain and employ private counsel to initiate suit 
against violators of this Act when Section 15 of the 
Act specifically provides that the Attorney General 
will render such legal assistance as may be neces- 
sary to enforce and make effective the Act?"' 

Inasmuch as questions 1 and 2 each require several 
separate answers, we will break them down for convenience. The 
first part of question 1 asks whether the Board can establish 
a licensing requirement in addition to a consideration of an 
applicant's experience as set out in Section 6(l) and Section 
9(2) of the Act. We answer "no"' to this part of question No. 1. 
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Section 6(l) reads as follows: 

"(1) develop, impose, and enforce standards 
which must be met by individuals in or,der to re- 
ceive a license as a nursing home administrator, 
which standards shall be designed to insure that 
nursing home administrators will be individuals 
who are of good character and are otherwise suitable, 
and who, by training or experience in the field of 
institutional administration, are qualified to serve 
as nursing home administrators:" (Emphasis added.) 

Section 9 prescribes all the necessary qualifications 
of an applicant for nursing home administrator license. Section 
9(2) reads as follows: 

"Section 9(2) . . . he,has satisfactorily com- 
pleted a course of instruction and training pre- 
scribed by the board, which course of instruction 
shall be designed aa to content and so administered 
as to present sufficient knowledge of the proper 
needs to be served by nursing homes; laws gwern- 
ing the operation of nursing homes and the pro- 
tection of the interests of patients therein; and 
the elements of good nursing home administration: 
z has presented evidence satisfactory to the board 
of sufficient education, training, z experience in 
the foregoing fields to enable him to administer, 
supervise and manage a nursing home." (Emphasis added.) 

Both section 6(l) and 9(2) of the Act are stated in 
the disjunctive by use of the word "or" allowing the applicant 
the benefit of the use of prior expexence to fulfill this por- 
tion of his qualification, subject to such experience being 
satisfactory to the board which has exclusive jurisdiction to 
determine each applicant's "... qualification, skill and fitness 
. . . W under Section 5 of the Act. 
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By the above holding, we answer the last part of 
question 1, "yes". We believe that it was the intention of the 
Legislature, by the disjunctive language in Section 6(l) and 
9(2), to require the Board to consider the experience of an ap- 
plicant along with his formal training wherein it is stated in 
part in Section 9(2) as follows: 

II . . . or has presented evidence satisfactory 
to the board of sufficient education, traininq, 
or exverience..." (Emphasis added.) 

The first part of ycur second question asks whether 
Section 6(l) and 9(2) allow an applicant for licensure to sub- 
stitute good moral character, training or experience, or quali- 
fication to presently serve as nursing home administrator, for 
the examination. We answer this portion of your second question 
"no" . Section 9 of the Act lists the requirements for the is- 
suance of a license: and while there are some alternatives or 
choices in Section 9, there is no alternative requirement for 
the examination and it must be taken by all parties who wish 
to be licensed as a nursing home administrator. This require- 
ment is set out in Section 9(3) as follows: 

"3) he has passed an examination administered 
by the board designed to test for competence in the 
subject matters referred to in subsection (2) hereof:" 

We deem it necessary to observe, however, that the 
statute does not prescribe the extent of detail of this exam- 
ination. This was a matter left within the sound discretion 
of the Board, which may use any reasonable means as it may de- 
termine necessary to satisfy itself that the applicant possesses 
sufficient education, training, or experience. The Board may 
make reasonable classifications among applicants, based upon 
the number of years of experience and training, and they may 
administer a more extensive or different kind of test for ap- 
plicants without any substantial experience, education, or 
training than to those possessing a number of years of such 
experience, training, or education. However, we cannot conclude 
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that the Board has the authority to waive the examination for 
a certain class of applicants with substantial experience, 
training, or education. The statute expressly directs that, 
“No license shall be issued to a person . . . unless . ..(3) he 
has passed an examination administered by the board and de- 
signed to test for competence . ..I' There are no exceptions to 
this requirement and no authority given to waive an examination. 

The next part of your second question asks whether an 
applicant can qualify for a license under the Act by substituting, 
with documented evidence, 'proof.of good moral character, suf- 
ficient training or experience.and the fact that the applicant 
in the past and present are qual'ified 'to serve as nursing home 
administrator, for educational requirements. We answer this 
part of your question "yes". An applicant must (1) have grad- 
uated from an approved high school or secondarv school or have 
a certified equivalency certificate (Sectiong(4 ): (29 passed 
an examination on the subject matter of Section g(2): and (3) 
have completed the course of training and instruction pre- 
scribed by ths board 'I... z has presented evidence satisfactory 
to the board of sufficient education, training, or experience 
in the foregoing fields to enable him to administer, supervise, 
and manage a nursing home" Section 9(2) of the Act. 

Further, we do not believe that Sections 6(l) and 
9(2) were intended to be grandfather clauses in the true sense 
of that term. While these sections do allow those previously 
employed as nursing home administrators a substitution of ex- 
perience for course work, applicants are not automatically 
granted a license based on prior experience or training and are 
required, as all applicants to pass an examination (Section LJ(!?) 
and have the basic education required pursuant to Section g(4). 

You are accordingly advised that under the facts sub- 
mitted, individuals possessing the qualifications described in 
your letter would be entitled to receive a license assuming that 
such individuals also comp'ly'with the provisions of subdivisions 
(l), (39 and (4) of Section 9. We recognize,that subdivision (5) 
of this Section requires an applicant to comply with all other 
qualifications and requirementsas may have been established by 
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rule or regulation of the Board. In this instance, it is our 
opinion that the Board may not establish a rule or regulation 
contrary to the express provisions of subdivision (2) of 
Section 9. 

Our opinion is not to be construed as in any manner 
infringing upon the discretion to be exercised by the Board 
under the statutory enactment. It is the Board's exclusive 
authority to make the determination in each case whether an 
applicant has furnished satisfactory evidence that he possesses 
the experience as a nursing home administrator as specified in 
subdivision (2) of Section 9, and such determination will not 
be overturned except in those instances where the Board's find- 
ing is not supported by substantial evidence. 

In answer to your 6th question it is noted that 
Section 15 of the Act provides: 

"Sec. 15. The Attorney General is directed 
to render such legal assistance as may be neces- 
sary in enforcing and making effective the pro- 
visions of this Act, provided that this require- 
ment shall not relieve the local prosecuting of- 
ficers of any of their duties under the law as 
such." 

In view of the foregoing, it is wr opinion that the 
Attorney General, district attorneys and county attorneys are 
the only legal representatives of the Board authorized to in- 
stitute suits against violators of this Act. 

SUMMARY 

Under Article 4442d, Section 6(l) and 9(2) 
the Texas Board of Licensure for Nursing Home 
Administrators is not authorized to establish an 
educational training requirement in addition to a 
consideration of applicant's experience and who is 
found by the Board to possess sufficient experience 
in the field of nursing home administration. 
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Section 6(l) and 9(2) of Article 4442d re- 
quire the Board to establish standards which con- 
sider an applicant's experience and training in the 
field of nursing home administration. 

All applicants must pass an examination ad- 
ministered by the board before a nursing home ad- 
ministrator's license may be issued. 

An applicant may submit evidence, satisfactory 
to the board, of education, training or experience 
in the fields set out in Section 9(2) of Article 
44426 as a substitute for the course of instruction 
and training prescribed by the board. 

Section 6(l) and 9(2) of Article 4442d are 
not grandfather clauses in the true sense of the 
term. 

Section 15 of Article 4442d provides the 
only authority for the board's legal representa- 
tion, that being by the Attorney General and "local 
prosecuting officers". 

Ve 

lzg&QzC . TIN 
General of Texas 

Prepared by Melvin E. Corley 
Assistant Attorney General 
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APPROVED, 
OPINION COMMITTEE 

Kerns Taylor, Chairman 
W. E. Allen, Co-Chairman 

James Quick 
Harriet Burke 
Charles Parrett 
Wayne R. Rodgers 

MEADE F. GRIFFIN 
Staff Legal Assistant 

ALFRED WALKER 
Executive Assistant 

NOLA WHITE 
First Assistant 
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