
Dr. J. W. Edgar Opinion No. M- 740 
Commissioner of Education 
201 East 11th Street Re: Changing date of election 
Austin, Texas 78101 for district trustees of 

an independent school 
Dear Dr. Edgar: district in Bexar County. 

In your recent letter, on behalf of the Board of 
Trustees of the North East Independent School District in 
Bexar County, you request the opinion of this office as to 
the authority of that board to change the 1971 day of its 
school trustee election from the first Saturday in April to 
the last Saturday in March, 1971. 

Since Bexar County has a population of 500,000 or 
more, the Board of Trustees of each Independent School District 
in Bexar County clearly has the authority under Section (a), 
Article 23.08, Texas Education Code, to make the suggested 
change by official resolution of the Board. Section (a) reads 
as follows: 

"(a) Elections for trustees of independent 
school districts shall be held on the first Saturday 
in April, except that in counties having a population 
of 500,000 or more the trustees may by official reso- 
lution select any other Saturday." 

You have also submitted for our consideration the 
following question: 

"Assuming the boards of trustees of every 
school district and the county school board of 
Bexar County by official resolution(s) respect- 
ively select, for the year 1971 only, the last 
Saturday in March (March 27, 1971) to hold the 
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trustee elections, do the quoted laws contemplate 
or permit the selection of any Saturday prior to 
the first Saturday in April, and/or for one year 
only." 

We are of the opinion that where the districts all 
agreed on the same Saturday they could select the last Saturday 
in March (March 27, 1971) or any other Saturday in 1971 prior 
to the first Saturday in April. 

With respect to whether the effect of such actions 
would be to change the election date for one year only, we are 
of the opinion that the resolutions could lawfully 'be made ef- 
fective for either the single year 1971 or for that and subse- 
quent years, according to the manner in which the resolutions 
are drawn, In your assumed situation the result apparently 
desired would require that all resolutions be alike in this 
respect. The rasolution that you have submitted for the North 
East Independent School District would be effective for only 
the year 1971. 

,In this respect it should be pointed out that actions 
of a board would not bind future boards, those boards being free 
to again change the election date within the limits of the gov- 
ernrng statutes- 

Your letter also submitted other questions. However, 
subsequent to our receipt of the letter you agreed that we 
should not answer the other questions because they only present 
related hypothetical situations which do not exist at this time. 

SUMMARY, 

Under the provisions of Section (a), Article 
23-08, Texas Education code, the Board of Trustees 
of each independent ,school district in Bexar County 
has the authority to change the 1971 day of its 
school trustees election from the first Saturday 
in April to the last Saturday in March, 1971. 
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By suitable drafting the resolutions of the 
Boards could lawfully be made effective for either 
the single year 1971 or for that and subsequent years, 
but future Boards would be free to again change the 
date within the statutory limits. 
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