
Honorable Ted Butler Opinion No. M- 742 
Criminal District Attorney 
Bexar County Courthouse Be: Who fills the office of 
San Antonio, Texas 78204 Justice of the Peace between 

the date of certification of 
the winner at the general 
election on November 3, 1970, 
and January 1, 1971, where 
the office was held by one 
appointed under Article 2355, 
\~-ernon’s Civil Statutes, and 

Dear Mr. Butler: related questions. 

In your recent letter to this office you stated that 
on October 1, 1969, Charles Bond was appointed by the Commissioners 
Court to the office of Justice of the Peace for Place Two of 
Precinct One of Bexar County. The appointment was to fill a 
vacancy in such office created by the appointment of the then 
Justice of the Peace, John Benavides, to the office of Judge of 
the 187th District Court. 

At the primary election held on May 2, 1970, Mike 
Hernandez defeated Charles Bond for the nomination as the candi- 
date of the Democratic Party for the office of Justice of the 
Peace, Place Two, Precinct One, and MT. Hernandez was unopposed 
for this office at the general election on November 3, 1970. 

Based upon these facts, you have requested the opinion 
of this office upon the following questions: 

“1 . Who is the Justice of the Peace for 
Precinct On:? Place Two for Bexar County, Texas, 
during the interim’ period between: 1) the 
certification of the official canvass of the 
returns of the General Elections which were held 
on Tuesday, November 3, 1970; and 2) the swearing 
and qualifying of the winner of the 4 year term 
on January 1, 1971? 

“2 . Is Mr. Mike Hernandez to take the oath 
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and be qualified upon receipt of his certification 
of election, or must he wait until January 1, 1971 
to take office? 

“3. If your answer to number two is in the 
negative, is the Commissioners Court of Bexar County 
entitled to appoint another to serve as Justice of 
the Peace Precinct One, Place Two, to hold office 
from the time of certification of the results of 
the general election until January 1, 1971? 

“4 If your answer to number two above 
the negative, does the Commissioners Court of 

is in 

Bexar County have a duty to appoint a Justice of 
the Peace to hold office from receipt of certifi- 
cation of the general election until January 1, 
1971?” 

Section 18 
each Justice of 

of Article V of the Texas Constitution states 
the Peace ‘I. . . shall hold his office for 

years and until his successor shall be elected and qualified; 
,t . . . . 

Section 65 
establishes a system 
county, and precinct 

of Article XVI of the Texas Constitution 
of staggered terms for various district, 
officers and pursuant to this provision the 

person elected to the office of Justice of the Peace, Place Two, 
Precinct One, Bexar County, Texas, at the 1966 election and the 
1970 election were elected for a term of four years. 

The beginning date of the term of office of Justices 
of the Peace and the date upon which a person elected to that 
office may qualify and assume office are fixed by Article 17, 
Vernon’s Civil Statutes, which reads as follows: 

“The regular terms of office for all 
elective state, district, county and precinct 
offices of the State of Texas, excepting the 
offices of Governor, Lieutenant Governor, State 
Senator, and State Representative, shall begin 
on the first day of January next following the 
general election at which said respective of- 
fices are regularly filled, and those who are 
elected to regular terms shall qualify and as- 
sume the duties of their respective offices on 
the first day of January following their election, 
or as soon thereafter as possible. Per sons 
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elected to unexpired terms in the various state, 
district, county and precinct offices shall be 
entitled to qualify and assume the duties of 
their respective offices immediately upon re- 
ceiving a certificate of election, which certifi- 
cate shall be issued immediately following the 
official canvass of the results of the election 
at which they were elected, and they shall take 
office as soon thereafter as possible.” 

tion 
Based upon the foregoing provisions of the Constitu- 

and statute, John Benavides was elected to and was serving 
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a term of four years which began on January 1,~ 1967, and extended 
through December 31, 1970. At the November 3, 1970, election 
Mike Hernandez was elected to the same office for a term of four 
years beginning on January 1, 1971, and ending on December 31, 
1974. 

It is true that under the provisions of Article 8.36, 
Texas Election Code, Mr. Hernandez was entitled to a certificate 
of election to the office of Justice of the Peace, Place Two, 
Precinct One, immediately after the canvass of the election 
results on November 9, 1970. However, this does not entitle 
Mr. Hernandez to qualify and enter that office prior to January 
1, 1971. He was elected to a four-year term which begins on that 
date; he was not elected to any portion of the term which ends 
on December 31, 1970. Article 17, Vernon’s Civil Statutes, 
fixes the beginning date of his term of office and time for 
aualifvine as January 1. 1971. He has no rieht to the office 
prior to ihat time. ‘Ex.parte Sanders, 147 Tex. 248, 215 S.W.2d 
325 (1948); Anderson v. Parsley 37 S.W.Zd 358 (Tex.Civ.App. 
1931. error ref.). This is mad; clear by the fact that Article 
17 aiso provides-for a person elected to-an unexpired term to 
qualify and assume office immediately upon receiving a certifi- 
cate of election. 

When John Benavides qualified for the office of Dis- 
trict Judge he vacated the office of Justice of the Peace. 
Biencourt v. Parker, 27 Tex. 562 (1864);,State v. Brinkerhoff, 
66 Tex. 45 17 S.W. 109 (1886). The power to fill vacancies 
in the office of Justice of the Peace is conferred upon the 
commissioners court by Section 28 of Article V of the Texas 
Constitution in the following language: 

“Sec. 28. Vacancies.In Offices Of Judges Of 
Superior Courts To Be Filled By The Governor. 
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“Vacancies in the office of judges of the 
Supreme Court, the Court of Criminal Appeals, the 
Court of Civil Appeals and.the District Courts 
shall be filled by the Governor until the next 
succeeding General Election; and vacancies in 
the offices of County Judge and Justices of the 
Peace shall be filled by the Commissioners Court 
until the next succeeding General Election.” 
(Emphasis added.) 

In furtherance of that authority the Legislature h&s enacted 
Article 2355, Vernon’s Civil Statutes, which reads: 

“The Court shall have power to fill 
vacancies in the office of: County Judge, 
County Clerk, Sheriff, County Attorney, County 
Treasurer, County Surveyor, County Hide In- 
spector, Assessor of Taxes, Collector of 
Taxes, Justices of the Peace, Constables! and 
County Superintendent of Public Instruction. 
Such vacancies shall be filled by a majority 
vote of the members of said Court. nresent 
and voting, and the person chosen-shall hold 
office until the next general election.” 
IEmphasis added. ) 

Upon performing the acts necessary to qualify for Justice of the 
Peace and assuming the duties of that office, Charles Bond be- 
came a de jure officer. State v. Jordan, 28 S.W.Zd 921 (Tex.Civ. 
App. 1930, error dism.); see Hamilton v. State, 51 S.W. 217 
(Tex.Crim. 1899). If the language of Section 28 of Article V, 
Texas Constitution, and Article 2355, Vernon’s Civil Statutes, be 
taken literally, Judge Bond’s tenure in such offic,e would ap- 
parently end with the general election held on November 3 1970. 
However, for the reasons which follow, we are of the opinion that 
Judge Bond is entitled to hold his office through December 31, 
1970, and thereafter until such time as Mr. Hernandez has qualified 
for that office. 

The primary purpose and intent of those provisions of 
Section 28 of Article-V and Article 2355, which specify that 
persons appointed to vacancies in the offices named therein 
shall serve until the next general election, was not to vacate 
the office upon that date but rather to establish the policy 
that the people shall fill the office by election at the earliest 
opportunity. This becomes clear when we consider the recent 
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history of amendments to this constitutional .- - _ provision. Prior . . . to 1958, Section 28 of Article V provided that “vacancies in 
the office of County Judge and justices of the peace shall be 
filled by the Commissioners Court until the next general election 
for such offices.” When Sections 64 and 65 of Article XVI of 
the Texas Constitution were added in 1954, the terms of office of 
certain officers, including County Judge and Justices of the Peace, 
were changed from two to four years effective with the 1954 
general election. Thereafter it was held that where a Justice of 
the Peace who was elected to a four-year term at the 1954 general 
election resigned in 1955, the person appointed to fill the 
vacancy was entitled to hold the office until the 1958 general 
election and that the office was not subject to being filled by 
election in 1956. Rawlins v. Drake, 291 S.W.Zd 349 (Tex.Civ.App. 
1956, no writ). Subsequent to this holding, Section 28 of Article 
V was amended to its present form. 

In facilitating the return of those offices that have 
been filled bv anoointment to the choice of the electorate. the 
Legislature has pkovided for the nomination for and election to 
unexpired terms of office which 
January following the election. 
-It has further soecified thatoersons elected to unexoired terms 
shall be entitled to qualify and assume the duties of-office 
immediately upon receiving a certificate of election. Art. 17, 
Vernon’s Civil Statutes. The Legislature has not provided 
for the nomination for and election to unexpired terms which 
do not extend beyond the first day of January following the 
election. There being no provision for such an election, none 
can be held. for there is no inherent right to hold an election, 
and one held without authority is void. -Countz v. Mitchell, 
120 Tex. 324, 38 S.W.2d 770 (1931); Trustees of Ind. School Dist. 
v. Elbon, 223 S.W. 1039 (Tex.Civ.App. 1920 no writ). The wisdom 
of this omission becomes auuarent when we ionsider the very short 
period to which one would G elected and the fact that there would 
be two changes in the office within a two-month period. While these 
same reasons speak against the proposition that the appointing 
power should again come into play during this interim, that 
proposition is foreclosed by the fact that other provisions of 
our Constitution and statutes make provision for the status of 
the office and its incumbent appointee during the period in 
question. 

Section 17 of Article XVI of the Texas Constitution 
provides that “All officers within this State shall continue to 
perform the duties of their offices until their successors shall 
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be duly qualified.” Acting pursuant to this provision the Legis 
lature has provided in Article.18 of Vernon’s Civil Statutes tha 
“Each officer, whether elected or appointed under the laws of 
this State, . . . shall hold his office for the term provided 
by law and until his successor is elected or appointed and 
aualifies . . . .‘I The effect of these nrovisions was eXDlained 
in State v. Jordan, 28 S.W.2d 921 (Tex.Civ.App. 1930, error dism 
at pages 923-924: 

,I, The practical effect of a constitutional 
provision directing that public officials should hold 
over until their successors are oualified is that a 
public office does not become vacant, in the sense- 
that there is no incumbent to fill it, except in the 
case of death.“’ (Emphasis added.) 

We think this applies with equal force whether the incumbent be 
elected or appointed. 

In Ex parte Sanders, 147 Tex. 248, 215 S.W.Zd 325 (1948) 
it was contended that the tenure of office of a District Judge 
appointed to fill a vacancy terminated on the day of the general 
election and that a contempt order entered by him thereafter 
was void because he was no longer the judge of that court. In 
rejecting this contention the court held that the holdover pro- 
visions of Section 17 of Article XVI must be construed with 

: 

Section 28 of Article V in order to preserve the orderly process 
of government and that one appointed as District Judge under 
Section 28 of Article V was an officer within this State who is 
continued in office by Section 17 of Article XVI until his success 
shall be duly qualified. Our Court of Criminal Appeals reached 
the same result in Hamilton v. State, 51 S.W. 217 (Tex.Crim. 
1899) where the authority and actions of an annointed District 
Judge were challenged as-being void where he continued to exer- 
cise the duties of that office in the succeeding term when no 
one was elected to that term of office at the preceding general 
election. In our opinion these holdings apply to the situation 
presented by your request. 

Accordingly, your questions are answered as follows: 

First, the incumbent appointee Charles Bond is the 
Justice of the Peace of Precinct One, Place Two, of Bexar County 
for the period of time between the general election held on 
November 3, 1970 and January 1, 1971. 
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Second, having been elected to a term of office which 
begins upon January 1, 1971, Mike Hernandez cannot qualify for 
office prior to that time even though he has received a certifi- 
cate of election. 

Third and fourth, in the absence of the death or 
resignation of Judge Bond prior to January 1, 1971, the Com- 
missioners Court of Bexar County has neither the power nor the 
duty to appoint anyone to the office of Justice of the Peace 
of Precinct One. Place Two, of Bexar County, because there will 
be no vacancy in that office. 

SUMMARY 

Where a vacancy in the of:fice of Justice of 
the Peace occurred during the jterm which runs 
through December 31, 1970, the person appointed 
to that office pursuant to Section 28 of Article 
V, Texas Constitution, on October 1, 1969, is en- 
titled, by virtue of Section 17 of Article XVI, 
Texas Constitution, to hold his office during the 
-oriod between the general election held on 

vember 3, 1970, and January 1, 1971. The Com- 
ssioners Court has no power or duty to appoint 
.yone to that office during such period because 
.ere is no vacancy in the office. The person 
ected to such office at the general election 

November 3, 1970, for the term beginning on 
nuary 1, 1971, cannot qualify and enter into 
‘fice prior to January 1, 1971, even though he 
s a certificate of election. Art. 17, Vernon’s 
vi1 Statutes. .“/ 

d by W. ‘0. Shultz 
nt Attorney General 
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