
December 29, 1970 

Honorable Andy Shuval 
County Attorney 

Opinion No. M-763 

Deaf Smith County Courthouse Re: Questions relating to 
Hereford, Texas 79045 authority of county of- 

ficers over juveniles. 
Dear Mr. Shuval: 

Your recent letter requesting the opinion of this 
office concerning the referenced matter poses the following 
questions: 

11 1. Can the County Commissioners hire an 
individual as a deputy sheriff and charge him with 
investigating and handling juveniles in the same 
manner as a deputy might be charged with investi- 
gating and handling hot check cases. It is under- 
stood that the deputy in question would report 
the findings of his investigation to the County 
Attorney for determination as to whether a formal 
complaint needs to be filed as provided in Article 
2338-1, V.A.T.S. 

"2 . In connection with the above question, 
can the County Judge utilize this deputy to make 
investigations for him and aid the Juvenile Court 
in other matters as the Judge may request. 

"3 . Can a Juvenile Judge commit a juvenile 
to jail in the manner shown by the copy of the 
attached commitment." 

The Order of Commitment attached to your letter was entered by 
the Judge of the Juvenile Court of Deaf Smith County, and it 
orders the commitment of a 16-year old male child, adjudged a 
delinquent, to the Deaf Smith County Jail "for a period of 90 
days, subject to the Court's review." 

Firstly, under the provisions of Article 3902, Vernon's 
Civil Statutes, a commissioners court does not have authority to 
appoint a deputy sheriff. However, the sheriff makes application 
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to the commissioners court for appointment of such deputy, and 
the commissioners court, within its discretion, authorizes the 
appointment of such deputy and sets his salary within the minimums 
and maximums authorized by law. The commissioners court, or any 
member thereof, is prohibited from attempting to influence the 
appointment of any person as a deputy and such appointment is the 
exclusive function of the sheriff. 

The sheriff may authorize the deputy so appointed to 
investigate and handle juvenile matters and to report the find- 
ings of his investigations to the County Attorney in accordance 
with Article 2338-l(7), Vernon's Civil Statutes, as hereinbelow 
set forth. 

In our view, the legal issue presented for resolution 
by the substance of your first two questions is as follows: 
Does a deputy sheriff have the ex officio authority to perform 
the functions of a juvenile officer? 

The powers of a juvenile officer are set forth in 
Article 5142, which provides, in part, as follows: 

"Such (juvenile) officers shall have authority 
and it shall be their duty to make investigations of 
all cases referred to them as such by such (county 
juvenile) Board; to be present in court and to repre- 
sent the interest of the juvenile when the case is 
heard, and to furnish to the court and such Board 
any information and assistance as such Board may 
require, and to take charge of any child before and 
after the trial and to perform such other services 
for the child as may be required by the court or said 
Board, and such juvenile officers shall be vested 
with all the power and authority of police officers 
or sheriffs incident to their offices." 

We believe the foregoing Article evinces the intention 
of the Legislature to place primary responsibility for handling 
cases involving juvenile delinquents on individuals designated as 
juvenile officers. 

However, Article 2338-l(7), Vernon's Civil Statutes, 
provides that: 

"Any person may, and any peace officer shall, 
give to the Judge, County Attorney, or to the Pro- 
bation Officer of the county, information in his 
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possession that a child is within the provisions of 
this Act. Thereupon the Judge, the County Attorney 
or the Probation Officer shall make or have made, 
preliminary inquiry to determine whether the interests 
of the public or of the child require that further 
action be taken. If either the Judge or the County 
Attorney shall determine that formal jurisdiction 
should be acquired, the County Attorney shall prepare 
and file in the court, or any attorney may prepare 
and file in the court, a petition alleging briefly 
the facts which bring said child within the pro- 
visions of this Act, and stating: (1) the name, age 
and residence of the child; the names and residences, 
(2) of his parents, (3) of his legal guardian, if 
there be one; (4) of the person or persons having 
custody or control of the child; and (5) of the 
nearest known relative, if no parent or guardian 
can be found. If any of the facts herein required 
are not known by the petitioner, the petition shall 
so state. The proceedings shall be styled 'In the 
matter of a delinquent child."' 
@mph asis added.) 

A deputy sheriff is county peace officer, and is, therefore, 
one of the persons and officers who may act under this Article. 
With the exception of the duties imposed upon peace officers by 
this Article, we are unable to find any further authorization for 
the performance by a deputy sheriff of the duties of a county 
juvenile officer. 

We are of the opinion that the following statement 
of the law is applicable to your question: 

"Public officers . . . possess only such 
powers as are expressly conferred on them by law 
or are necessarily implied from the powers so 
conferred. They cannot legally perform acts not 
authorized by existing law." 47 Tex.Jur.2d 139-40, 
Public Officers, Sec. 106. 

In view of the foregoing, we hold that a deputy sheriff 
has no ex officio authority to perform the duties of a county 
juvenile officer, with the exception of those duties set forth in 
Article 2338-l(7), supra. However, this opinion does not restrict 
the duties or functions of any peace officer relative to any 
offenses committed by juveniles. 
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Your third question, and the copy of the commitment 
submitted to us in connection therewith, involves the legality 
of a juvenile court judge's committing a juvenile to a county 
jail. 

Article 2338-1(13)(c) provides as follows: 

"If the (juvenile court) judge or jury finds 
that the child is delinquent, or otherwise within 
the provisions of this Act, the court may by order 
duly entered proceed as follows: 

"(1) place the child on probation or under 
supervision in his own home or in the custody of a 
relative or other fit person, upon such terms as the 
court shall determine; 

"(2) commit the child to a suitable public in- 
stitution or agency or to a suitable private insti- 
tution or agency authorized to care for children; 
or place the child in a suitable family home or 
parental home for an indeterminate period of time, 
not extending beyond the time the child shall reach 
the age of twenty-one years; 

"(3) make such further disposition as the court 
may deem to be for the best interest of the child, 
except as herein otherwise provided." (Emphasis 
added.) 

Article 2335X-1(17) provides: 

"No female person over the age of ten (10) 
years ?L?id under the age of eighteen (18) years, or 

erson over the age of ten (10) years and 
%:hf seventeen (17) years, shall be placed 
or committed to any compartment of any jail or lockup 
in which persons over juvenile age are incarcerated 
or detained; but shall be placed in a room or ward 
separate and apart from that occupied by adults . . . 
The proper authorities of all counties shall provide 
(a) suitable place of detention for such juveniles 
separate and apart from any jail or lockup in which 
adults are confined. Said detention place may be 
in the same building housing adults, or in a 
building separate and apart from that where adults 
are confined." (Emphasis added.) 
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Article 5143c(l2), Vernon’s Civil Statutes, directs 
that: 

“When any child is adjudged delinquent under 
provision of Section 13 of Chapter 204 of the 
General Laws of the Regular Session of the Forty- 
eighth Legislature, 1943, (Sec. 13, Article 2338- 
1, of Vernon’s 1948 Statutes), and the Court does not 
release such child unconditionally, or place him on 
probation or in a suitable public or private insti- 
tution or agency other than a State Training School, 
the Court shall commit him to the (State Youth De- 
velopment) Council, but may suspend the execution 
of the order of such commitment.” 

In view of Sections 13(c) and 17 of Article 2338-l 
and Article 5143c, Section 12, which must be harmonized and 
considered together, we are of the opinion that it is manifest 
that a juvenile court judge has no power or authority whatsoever 
to order a juvenile delinquent committed to a county jail to 
serve a sentence. 

SUMMARY 

(1) A deputy sheriff has no ex officio 
authority to act as a county juvenile officer, 
with the exception of the duties relating to 
juveniles set forth in Article 2338-l(7), 
Vernon’s Civil Statutes. However, a sheriff 
may authorize one of his deputies to investigate 
and handle juvenile matters and to report the 
findings of his investigations to the County 
Attorney. 

(2) A juvenile court judge has no authority, 
pursuant to Sections 13(c) and 17 of Article 2338-1, 
Vernon’s Civil Statutes, to order the commitment 
of a juvenile delinquent to a county jail other 
than for temporary detention pending his other 
disposition. 

n 

y General of Texas 
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