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State Board of Barber Examiners Re: Barber school teachers 
512 Sam Houston Building teaching in more than 
Austin, Texas 78701 one school. 

Dear Mr. McStay: 

In your recent letter you stated that your office has 
information that throughout the State several teachers in barber 
schools teach in different schools instead of remaining attached 
to one particular barber school, and you ask the question as 
follows: 

,I . . . whether or not a teacher in a Barber 
School can be employed in and teach at more than 
one School at a time?" 

The answer to your question is "yes", provided each 
barber school provides the required theory instruction by a 
qualified teacher. 

The controlling portions of Article 734a, Vernon's 
Penal Code, Texas Barber Law, Section 9, Subsections (e), (f) 
and (g) which read, in part, as follows: 

"(e) A minimum of five (5) one-hour periods 
of each week shall be devoted to the instruction 
of theory in the classroom . . ." 

"(f) No barber school or college which issues 
'Class A’ certificates shall be approved by the Board 
unless it . . . shall have at least one (1) teacher 
who has a teacher's certificate issued by the Board 
upon examination and who is capable and qualified to 
teach the curriculum outlined herein to the students 
of such school . . ." 
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"(4) In addition to a minimum of one (1) 
teacher required . . . above, each barber school 
or college which issues 'Class A' certificates 
shall maintain at least one (1) qualified in- 
structor, holding a registered 'Class A’ certi- 
ficate, for each twenty (20) students or any 
fraction thereof for instruction in practical work; 
provided, however, that a teacher can also serve as 
an instructor in practical work in addition to his 
position as a theory teacher." 

We find no statutory or rule-making limitation on the 
duties of teachers, as opposed to instructors, other than the 
implication that the minimum number of teachers required by 
Subsection (f) should be on duty at the school at all times neces- 
sary to instruct the students during the teaching of theory re- 
quired by Subsection (e). If, however, under Subsection (g) a 
teacher serves also as an instructor, such teacher will be re- 
quired to remain at the school during the school hours unless 
the schoolhasa sufficient number of instructors to meet the 
minimum requirements as set out in Subsection (g) without the use 
of such teacher as an instructor. 

SUMMARY 

A barber school teacher may be employed in 
and teach at more than one school at a time, pro- 
vided the school has a teacher available for the 
required five one-hour periods each week devoted 
to the instruction of theory. 

Very truly yours, 

CRAWFORD C. MARTIN 
Attorney General of Texas 

By%&/& 
NOIA WHITE 
First Assistant 
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Prepared by Melvin E. Corley 
Assistant Attorney General 
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Camm Lary 
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