
Honorable Ned Price, Chairman Opinion No. M-989 
State Board of Insurance 
1110 San Jacinto Boulevard Re: Whether a school district 
Austin, Texas may purchase with public 

funds insurance policies 
providing described 
coverage, against bodily 
injury and'property 
damage, and.related 

Dear Sir: questions. 

In your recent letter you have requested the opinion 
of this office on the following questions: 

1. May a school district purchase with 
public funds an insurance policy protecting the 
district against claims for bodily injury, where 
the coverage afforded by the policy is broader 
than the liability imposed on the district by 
the Texas Tort Claims Act because of exceptions 
provided in that Act? The proposed coverage i6 
limited to bodily injury liability only. 

2~. Whether a school dis,trict may.purchase 
with public funds an insurance Policy protecting 
the individual officers and employees of the 
district while engaged in their official duties, 
against tort claims for 'both bodily injury and 
property damage. 

3. Whether a school district may purchase 
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with public funds an. insurance policy protect- 
ing persons not officets or employees of the, 
district against tort claima for bodily injury 
and property damage,.'. 

. Article 6252-19, Vernon's Civil Statutes, the Texas 
Tort Claims Act, authorizes the purchase by school districts 
of insurance to protect themselves-againstclaims against 
them brought under the'provisions of the Act. The Act limits 
those~'claims to damages for "personal injuries or death," 
commonly called "bo&ly injury" in insurance contracts. 

In reply to your first question, our opinion is 
that under Article 6252-19 a school district may legally 
purchase insurance protection against claims against it for 
bodily injury arising only from the risks recognized under 
Section 3 of that Article even though the policy does not 
expressly exclude those claims set out as exemptions in 
Se&ion 14 of that statute. We recognize that the Tort 
Claims Act applies to school districts only insofar a8 it 
concerns motor vehicles. Art. 6252-19, Sec. 19A. 

.We have reached'this conclusion because of the 
nature of a liability insurance policy, whereby the insurer 
agrees to indemnify the insured for claims for which the'in- 
sured is legally liable. In any action brought under Article 
6252-19 against a school district for damages arising from 
bodily injury, any exemption provided by Section 14 must be 
utilized as a defense. Peuartment of P.ublic Safetv v. Great 
Southwest Warehouses, 325 S.W.Zd 493 (Tex.Civ.App. 1961, 
error ref. n.r.e.). Whether the exemption is 6 valid defense. 
under the facts of the case, would be a matter for judicial 
determination. If the school district were held liable, it 
would obviously be for the 'reason that the complained-of 
tortious act did not fall within the exclusions listed in 
the statute, and liability would be imposed under the general 
provisions of the Tort Claims Act. We see no constitutionallY 
invalid use of public funds in this circuqnatance. 

We:'recognize the difficulties that are faced by the 
'Insurance Commission, insurance carrier8 and units of govemae 
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in writing insurance coverage for the exposures imposed by 
the Tort Claims Act in the absence of special policies.tailored 
for governmental unite. The standard liability policies simply 
are not, in our view, adequate vehicles for the special prob- 
lems that exist. This is not to say, of course, that any il- 
legality arises from the use of standard policies, but their 
continued use makes a difficult problem that much harder. We 
would also point out that the continued use of standard lia- 
bility policies may well make the rate adjustment duties of 
the Insurance Commission more burdensome than should reaaon- 
ably be expected. See Attorney General's Opinion M-546 (1969), 
wherein we'obae,rve,d that the Commission has a duty under 
Articles 1.04(b) and (c) and 5.01, Texas Insurance Code to 
fix and maintain fair, reasonable, and just inaurance,premium 
rates in accordance with its published rules and regulations 
in this connection. Therefore, regardless of the form of 
policy used, we.preaume that one of the principal factors 
considered in setting premium rates will be the risks to 
which the governmental unit is exposed under the Tex'as Tort 
Claims Act. 

In your second question you inquire whether a school 
district may legally purchase, with public funds, liability 
coverage to protect its officers and employees, while engaged 
in their official duties, againa't tort claims for both bodily 
injury and property damage. 

At the outset we would point out that officers and 
employees of State agencies are authorized to have full auto- 
mobile liability coverage purchased for them by the specific 
language of, Articles 61662-10, 6252-19a, and 6674s-10, Vernon's 
Civil Statutes. (We note that authority to expend appropriated 
-funds for this purpose is removed by .the 1971-72 General Ap- 
propriation Act.) Further. by virtue of Section 9 of Article 
6252-19, all units of government are authorized to purchase 
insurance for the unit and its officers and employees, to 
cover liabilities'impoaed by the Texas Tort Claims Act. HOW- 
ever, such officers and employees have an individual exposure 
to~liability for acts arising out of their official dut~ies, 
and this exposure is much broader in scope than the liability 
imposed by the Tort Claims Act upon units of government. We 
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consider. that it would be an extremely rare circumstance 
where an, employee’s individual liability would be a problem 
other than in an automobiie case, and for this reason will 
limit our discussion to the problem of purchasing automobile 
liability 'coverage for employees of school districts. 

We have been unable to find any specific authority 
for school districts to purchase automobjle liability coverage 
for their employees. On the other hand, we find no specific 
rule making such purchases improper, and it is our view that 
school districts have the implied authority to prwide this 
coverage. We base this opinion on the fact that these unite 
of government have the authority to set employee pay levels 
and that the purchase of insurance coverage by employers is 
a universally accepted element of employee salaries. View- 
ing the'purchaae of insurance as an element of employee 
compensation, on the aame.baais as pensionplans, group life 
and group health and accident policies, we find no violation 
of Article III, Section 51, Texas Constitution. See Bvrd v. 
Citv of Dallas, 118 Tex. 28, 6 S.W.28 738 (1928)s Friedman 
v. American Suretv Co. of New York, 137Tex. 149, 151 S.W.Zd 
570 (1941). You are accordingly advised that it is the opinion 
of this office that school districts may properly purchase 
necessary liability insurance for officers and employees 
of such, unite in the name of such employees or for the em- 
ployees~ as a group, who dre exposed to individual liability 
by virtue of their official duties. Attorney General's 
Opinion M-475 (1969) is, overruled to the extent of its con- 
flict with this holding. 

Your third question aska about the incidental cover- 
age that is provided' for third parties 'by virtue of the omnibus 
clause of the standard Texas liability policies. In asking 
this question, you cite the example of driver training students 
who riceive coverage by virtue of the fact that they drive 
school-insured cars with the permission of the school district. 

Although we recognize how deeply ingrained the omni- 
bus clause is in the insurance industry in Texas, it is our 
duty to take a strict view of the power of school districts 
to spread a inantle of protection further than that authorized 
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by Constitution and statute. W,ith regard to your apecific~ 
question, the liability of school districts is limited by 
the Texas Tort Claims Act. The actions .of third parties do 
not impose liability upon these governmental unite, particular- 
ly since we note.that gwernmental vehicles may only be used 
by authorized governmental personnel. In the apeCific.ex- 
ample cited by you, school districts do npt own driver edu- 
cation vehicles, but these cars are the property of local 
automobile dealers. Omnibus clause coverage for student 
drivers would thus appear to be the responsibility of persons 
other than.the school district. You are accordingly advised 
that it is the opinion of thia office that no school district 
may legally purchase liability insurance except to insure 
against risks that have been imposed on it by law because 
to do otherwise would constitute a~gift or donation of public 
funds in violat~ion of Article III, Section 51, Texas Consti- 
tution. 

SUMMARY 

School districts may legally purchase 
insurance protection against claims for bodily 
injury arising out of only the risks recognized 
by Section 3 of Article 6252-19, Vernon's Civil 
Statutes, even though the policy does not ex- 
pressly exclude those claims set out as exemptions 
in Section 14 of that statute. 

As an element of government employees' compen- 
sation, school distri,cta may properly purchase 
necessary liability insurance inthe name o,f such 
employees who are exposed to individual liability 
by virtue of their official duties. 

A school district may not.legally purchase 
with public funds an insurance policy protect- 
ing persons not its officers or employees~ against 
tort claims for bodily injury and property 
damage. 
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