
THE LYTTORNEY GENERAL 

OF -XAS 

Honorable J. W. Edgar 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
201 East 11th Street 
Austin, Texas 78701 

Opinion NO. ~-1152 

Re: Application of Section 
16.76(i), Texas Education 
Code in light of Sub-Chapter 
C of the Texas Education Code. 

Dear Dr. Edgar: 

Recently you have requested an opinion in regard to the 
above and we quote from your request as follows: 

"Since the inception of the Foundation 
School Program in 1949, this Agency has made 
the budget charge required by Section 16.76(i), 
Texas Education Code. For example: if for 
District A, the total cost of its Foundation 
School Program is $500,000 and the district has 
receipts totaling $550,000 to defray the cost 
of its Foundation School Program, the district's 
budgetary excess would be $50,000. 

"Assume District A has 1,000 scholastics, 
the budgetary excess per each scholastic would 
be $50.00. So if 60 pupils were transferred 
from District A to District B, this Agency as 
practiced would charge $3,000 (60 x $50) into 
the Foundation Program budget of the receiving 
District B; this in effect means that state 
foundation program payments to District B for 
the year would be reduced by that amount. 
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"District A then, as directed in Section 
16.76(i), would be expected to pay District B 
(the determined proportionate excess charged) 
$3,000 to compensate that district for the 
corresponding reduction in Foundation program 
payment, it suffers. Fruition of that expecta- 
tion in some situations never hvpens; this 
creates problems for transfer receiving districts. 

"In 1969, the pupil transfer statutes, 
then codified as Article 2696 and 2697, V.T.C.S., 
were repealed, and a new transfer law enacted 
to provide for pupil-transfers strictly upon 
an agreement arrangement between the receiving 
district and the applicant parent, guardian or 
person having lawful control of the child. 

"In recent weeks, a non budget-excess 
school district (viz., a district eligible for 
Foundation Program payments) receiving pupil- 
transfers from a budget-excess district pro- 
tests and questions our (Agency) procedure of 
charging its Foundation Program budget with the 
proportionate share of the budgetary excess on 
the pupil-transfers received from the budget- 
excess district. Furthermore, a budget excess 
district (not eligible for Foundation payments) 
urges that the law now should not be construed 
as requiring it to reimburse the district 
realizing reduced Foundation payments, the 
amount charged to such pupil-transfer receiving 
district. 

"The argument is that since the pupil 
transfer law recently has so been altered that 
school districts now do not have that former 
existing right to protest transfers and thereby 

-5615- 



Dr. J. W. Edgar, page 3 (M-1152) 

to control somewhat transfers out of their 
district, and further, because budget-excess 
districts as such are ineligible to realize 
Foundation School fund benefits, it is more 
inequitable as well as burdensome--both to 
such districts from which transfers stem as well 
as to districts receiving such pupil transfers-- 
for the Agency now to continue to construe and 
apply Code Section 16.76(i) as it has from its 
inception. 

"This Agency would appreciate the assistance of an 
opinion from your office on the following questions 
relative to our review of the protests at hand: 

"(1) Where in-grade students transfer from 
an accredited budget-excess district (their 
home district) to an accredited district 
realizing Foundation Program funds, is the 
Agency correct in charging into the Foundation 
Program budget of the pupil-transfer receiving 
district the proportionate amount of budget 
excess of the home district? 'In-grade" means 
the studentls grade is taught in his home district. 

"(2)1f (1) is answered in the affirmative: 
IS the budget-excess district legally obligated 
to pay such transfer receiving district the Agency 
determined charge made to the recepving district's 
budget (ass,ume properly proportionate)? 

"(3) If answers to (1) and (2) are affirmative: 
What authority, if any, rests in this Agency to re- 
quire the budget-excess district to make the 
appropriate payment to the transfer receiving dis- 
trict? Note: A budget-excess district realizes 
no State Foundation funds: State per capita on the 
transferred pupils (Under Code Section 21.062) 
is transferred to the receiving district. 
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"(4) Assuming (a) this Agency must charge 
proportionate budget excess funds on trans- 
ferred pupils into the Foundation Program budget 
of the transfer receiving district, thereby 
reducing payment to it of Foundation funds in 
like amount, and (b) the budget-excess home dis- 
trict refuses to reimburse the receiving district: 
Legally may the transfer receiving district add 
the determined budget excess charge per student 
to the tuition fee payable for such transferred 
student." 

Your questions require an analysis of Section 16.76(i), 
Texas Education Code, in light of the pupil transfer laws as 
codified and now found in Sub-chapter C of the Texas Education 
Code. 

One appellate court has observed: 

"In passing upon the question raised by 
this appeal, it becomes necessary for us to 
briefly review some of the enactments of our 
legislature found in that chaotic mass of legis- 
lation comprising the school law of the state 
Trustees of Cranfills Gap Consolidated School 
District No. 6 of Basque and Hamilton Counties 
vs. Board of County School Trustees of Basque 
County, 178 S.W.2d 537 (Tex.Civ.App. 1944 
ref.) U 

Section 16.76(i), Texas Education Code, is quoted as follows: 

"If any school district has a budgetary 
income, as provided above in Section 16.71(l) and 
(2) of this Code, in excess of the amount needed 
to operate a minimum Foundation School Program 
and transfers pupils to another district, it shall 
pay to the receiving district a proportionate 
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part of such excess, based upon the ratio of 
the number transferred to its enumerated scholastic 
population, and this excess portion shall be charged 
to such receiving district." 

This Section is clear the Legislature has provided that any 
budget-excess district which transfers pupils to another school 
district will pay an arbitrarily determined amount, regardless 
of what it actually costs the receiving district to educate the 
transfers, and that the receiving district will have this 
arbitrarily determined amount deducted from the amount of State 
funds that it will receive regardless of whether it actually 
receives the pre-determined amount from the budget-excess dis- 
trict or not. 

Sub-chapter C of Chapter 21 of the Texas Education Code 
sets out the various types of inter-district transfer of students 
permitted in Texas. Pertinent sections of Sub-chapter C are 
quoted as follows: 

"21.061. Transfer of Student 

"(a) Any child, other than a high school 
graduate, who is over 6 and under 21 years of 
age at the beginning of any scholastic year may 
annually transfer from his school district of 
residence to another Texas district, provided 
that both the receiving district and the appli- 
cant parent or guardian or person having lawful 
control of the child jointly approve and timely 
agree in writing to transfer, 

"(b) Such a transfer agreement shall locally 
be filed and preserved as a receiving district 
record for audit purposes of the Central Educa-, 
tion Agency. 
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"21.062. Transfer of State Funds 

"Upon the filing and certification of the 
transfer of any such child in the manner timely 
and in the form prescribed by regulations of the 
State Board of Education, the state per capita 
apportionment shall transfer with the child: and 
for purposes of computing state allotments to 
districts eligible under the Foundation School Pro- 
gram Act, the attendance of the child prior to the 
date of transfer shall be counted by the transfer 
sending district and the attendance of the child 
after the date of transfer shall be counted by 
the transfer receiving district. 

"21.063. Tuition Fee for Transfer Students 

"The receiving district may charge a tuition 
fee to the extent that the district's actual ex- 
penditure per student in average daily attendance, 
determinable by its board of trustees, exceeds the 
sum the district benefits from state aid sources 
as provided in Section 21.062 of this code. How- 
ever, unless a tuition fee is prescribed and set out 
in transfer agreement prior to its execution by the 
parties, no increase in tuition charge shall be 
made for the year of that transfer that exceeds the 
tuition charge, if any, of the preceding school year. 

"21.079. Transfers Between Districts or 
Counties 

"The boards of trustees of two or more 
adjoining districts or the boards of county 
school trustees of two or more adjoining counties 
may, by mutual agreement and under the same rules 
specified in Sections 21.075-21.078 of this code, 
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arrange for the transfer and assignment of 
any pupil or pupils from the jurisdiction of 
one board to that of another, in which event 
the participating governing boards shall also 
agree to the transfer of school funds or other 
payments proportionate to the transfer of 
attendance." 

Two methods of inter-district transfer of students are pro- 
vided in the above quoted Sections. The first method set forth 
in Sections 21.061-21.063, permit the parents or guardian of the 
student and the receiving district to decide if the student 
transfers. The home district has no control over these trans- 
fers. See Attorney General's Opinion M-649 (1970) and M-854 
(1971) for further discussion. 

The second method of transfer as set forth in Section 21.079, 
provides for mutual agreement between the school districts before 
transfers are authorized. Provision is also made for parents to 
appeal such decision. See Section 21.077. 

As we understand the complaints of the unnamed districts, 
the home district is claiming two things. (1) They have no con- 
trol over student transfers, and (2) They would be required to 
pay local funds to the receiving district without discretion. 
The receiving districts are complaining that they are being 
deprived of state foundation funds and forced to collect such 
loss from the home district which it may or may not voluntarily 
pay. 

These complaints would only relate to the student transfers 
under the provisions of Sections 21.061-21.063, quoted above, 
because Section 21.079 permits transfers only by mutual agreement 
of the local boards. Thus, a home district would have discretion 
to decide whether the transfers are necessary and whether the 
local funds should be used to pay for the transfers without detri- 
ment to the children attending locally. Additionally, the receiving 
district could weigh the equities and burdens before agreeing to 
accept the transferring students. 
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As discussed above, the transfers authorized by Sections 
21.061-21.063 take away any discretion of the home district as to 
whether the student transfers, and then coupled with the require- 
ments of Section 16.76(i) as interpreted by your office, take away 
any discretion by the home district as to whether local funds will 
be paid to the receiving district for the transfer, regardless of 
whether the payment may jeopardize the school program at home. 

In Love v. City of Dallas, 120 Tex. 351, 40 S.W.2d 20 (1931) 
the Texas Supreme Court held that the Legislature has broad power 
in dealing with transfers of students between districts, but that 
the use of local funds of school districts is subject to the dis- 
cretion of local school boards and the Legislature cannot 
arbitrarily require the use of local funds to pay for such student 
transfers. The constitutional basis of Love v. Citv of Dallas is 
Section 3 of Article VII of the Texas Constitution which provides, 
in part, as follows: 

IS . . . and the Legislature may authorize an 
additional ad valorem tax to be levied and col- 
lected with all school districts . _ . for the 
further maintenance of public free schools and 
for the erection and equipment of school buildings 
therein: . . .I' 

The rationale of the m case is that local funds raised 
by local taxes and subject to the provisions of Section 3 of Article 
VII of the Texas Constitution cannot be arbitrarily dealt with by 
the Legislature. 

The Legislature has by other provisions of law given local 
school boards broad authority in dealing with local funds for 
school purposes. Section 20.48(c), Texas Education Code: 51 Tex. 
Jur.2d 5202, pp, 530-531: City State Bank v. Wellinqton Ind. 
School Dist., 142 Tex. 344, 178 S.W.Zd 114 (1944); Modelev v. 
Trustees of Conroe Ind. School Dist., 130 S.W.2d 929 (Tex.Civ. 
App. 1939, error dism., judgm. car.). 
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In enacting Section 16.76(i) it must be presumed the Legis- 
lature was aware of the judicial interpretations of Section 3 of 
Article VII of the Constitution. 53 Tex.Jur.2d .§182, pp. 271-274. 
Therefore, in light of the language of Section 3 of Article VII 
of the Constitution and the judicial interpretations concerning 
the broad discretionary powers of the local school boards on 
use of local funds and constitutional restraint on the legislative 
interference with this discretion, it is the opinion of this office 
that the Legislature did not intend that Section 16.76(i) be applied 
to require a balance excess district to pay an adjoining receiving 
district an arbitrarily determined amount of local funds for 
teaching trans,ferring students, when the budget excess (home) 
district has no discretion over whether the students transfer and 
no discretion over the amount of payment to be made to the receiv- 
ing district. 

The Legislature obviously intended that Section 16.76(i) 
applies to situations involving student transfers such as that set 
forth in Section 21.079. where the budget excess district agrees 
to the transfer of students and agrees to pay a mutually agreeable 
amount of money from local funds subject to its discretionary 
control. 

The answer to your questions are as follows: 

(1) Yes, provided the balance excess district agrees to 
pay the transfer fee. 

(2) Yes, with same answer as No. 1. 

(3) None. 

(4) In light of the above answers, it is not necessary to 
answer this question. 
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SUMMARY 

Where in-grade students transfer from 
a budget-excess school district to a non- 
budget-excess district pursuant to Sections 
21.061-21.063, Texas Education Code, the 
Texas Education Agency is not authorized 
pursuant to Section 16.76(i), Texas Education 
Code, to require the budget-excess (home) 
district to pay a statutorily determined 
amount of local funds to the non-budget 
excess (receiving) district. Neither is the 
Education Agency authorized to deduct such 
statutorily determined amount of local fund 
payment for student transfer from the amount 
of state funds to be paid to the non-budget- 
excess (receiving) district. 

The Legislature intended that Section 
16.76(i), Texas Education Code, apply only to 
situations where students transfer from a 
budget-excess school district to a non-budget- 
excess district by mutual agreement of the 
two schools, 

truly yours, 

At ney General of Texas 

Prepared by James C. McCoy 
Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 
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Kerns Taylor, Chairman 
W. E. Allen, Co-Chairman 
Linda Neeley 
Bill Campbell 
Houghton Brownles 
James Maxwell 

SAMUEL D. MCDANIEL 
Staff Legal Assistant 

ALFRED WALKER 
Executive Assistant 

NOLA WHITE 
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