
July 21, 1972 

Hon. Cecil M. Pruett 
Hutchinson County Attorney 
630 North Deahl Street 
Borger, Texas 79007 

Dear Mr. Pruett: 

Opinion No. M- 1174 

Re: Whether a county judge 
who signs a driver's 
license application 
for a minor under 
eighteen years of age 
thereby assumes per- 
sonal liability for 
any subsequent negli- 
gence or misconduct of 
such minor in operating 
a motor vehicle, pursuant 
to Subsection (b) of 
Section 7 of Article 
6687b, Vernon's Civil 
Statutes, and related 
question 

Your recent letter requesting the opinion of this 
office concerning the referenced matter states, in part, as 
follows: 

"Our County Judge has requested that we ask 
for an opinion as to his personal liability in 
the event he signs an application for driver's 
license submitted to him by a minor under 18 
years of age. 

,I 
. . . . 

"Question No. 1 
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"In the event the County Judge signs the 
application of a minor under the age of 18 years 
and over the age of 16 years for a driver's 
license, as provided in Article 6687b, Section 
7(b), does the County Judge and/or his bondsman 
become personally liable for any subsequent 
negligence or wilful misconduct of such minor 
in operating a motor vehicle? 

"Question No. 2 

"(a) IS it necessary that the father, 
mother, guardian, employer or County Judge 
sign the application of a minor not less than 
15 years of age for a driver's license under 
Article 668733, Section 12(d)? 

"(b) In the event the County Judge signs 
such application, does he and/or his bondsman 
become personally liable for the subsequent 
negligence or wilful misconduct of such minor 
in operating a motor vehicle?" 

Subsection (b) of Section 7 of Article 668713, Vernon's 
Civil Statutes, as amended, provides: 

"(b) The Department (of Public Safety) shall 
not grant the application of any minor under the 
ace of eiqhteen (18) years for an operator's, 
commercial operator's, chauffeur's license unless 
such application is signed by the father of the 
applicant, if the father is living and has the 
custody of the applicant, othertiise by the mother 
or guardian having the custody of such minor, or 
in the event a minor under the age of eighteen 
(18) years has no father, mother, or guardian. 
the license shall not be issued to the minor un- 
less his application therefor is signed by his 
employer or by the county judge of his residence." 
(emphasis added.) 
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Section 8 of Article 668713 provides that: 

"Any person who has signed the application of 
a minor for a license may thereafter file with the 
Department a request that the license of said minor 
so granted be cancelled, which request shall be in 
writing and acknowledged before some officer author- 
ized to administer oaths. Thereupon the Department 
shall cancel the license of said minor and the per- 
son who signed the application of such minor shall 
be relieved from anv liabilitv bv reason of havinq 
siqned such application on account of any subsequent 
neqliqence or wilful misconduct of such minor in 
operatinq a motor vehicle." (emphasis added.) 

The general rule of law applicable to your first ques- 
tion has been stated as follows: 

"It is the general rule that where a judge has 
jurisdiction he is not civilly liable for acts done 
in the exercise of his judicial function. A judicial 
officer cannot be called to account in a civil action 
for his determination and acts in his judicial capa- 
city and within his jurisdiction, however erroneous. 
For a mere error of judgment in the ~execution of his 
office, no action can be maintained against a judge 
of any court, and he should not be mulcted in costs 
or other forms of damages because of judgments ren- 
dered by him. This principle may be said to be as 
old as the beginning of)the English common law. It 
rests upon considerations of public policy, its 
purpose being to preserve the integrity and inde- 
pendence of the judiciary, and to insure that judges 
will act on their own free, unbiased convictions, 
uninfluenced by any apprehensions of consequences. 
Indeed, it is said that on considerations of public 
policy all judicial officers are absolutely privileged 
in what they speak, write, or do in the performance of 
their judicial acts, at least where such statements 
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or acts are relevant and pertinent to the matter 
before them. Such acts are judicial acts and 
cannot form the basis for money damages. The 
underlying reason for this rule of privilege is 
not the judicial character of the officer but 
the judicial character of the act: it is the 
public necessity that public agents engaged in 
the performance of a public duty under compulsion 
of law should not suffer personally in performing 
a judicial act for an error of judgment which the 
wisest and most circumspect cannot avoid. The 
rule of immunity does not extend to acts of a 
judge which are ministerial rather than judicial 
in character." 46 Am.Jur.2d 141-43, Judges, 
Sec. 72. 

The foregoing rule of immunity is followed in Texas. 
See, e.g., 33 Tex.Jur.2d 381-83, Judges, Sec. 21; Krueqel v. 
Murphy, 126 S.W. 343, 345 (Tex.Civ.App. 1910, error ref.); 
Jarnagin v. Garrett, 69 S.W.2d 511, 514 (Tex.Civ.App. 1934, 
error ref.): Welch v. Kent; 153 S.W.2d 284 (Tex.Civ.App. 1941, 
no writ); Penninqton v. State, 332 S.W.Zd 569, 570 (Tex.Crim. 
1960): and Turner v. Pruitt, 161 Tex. 532, 342 S.W.2d 422 (1961). 

Thus, notwithstanding the broad language of Section 
8 of Article 6687b, which conceivably could bring county judges 
within its purview and thus render them liable for a minor's 
driving negligence, we are of the opinion that the language 
must be read in conjunction with the common law rule of judicial 
immunity set forth hereinabove. 

The further question to be resolved in connection with 
your first question is: Is a county judge's signing of a minor's 
application for a driver's license, pursuant to Section 7 of 
Article 668713, a judicial or a ministerial act? Clearly, if 
the signing is but a ministerial act, the rule of judicial 
immunity would not apply. 
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A ministerial act has been defined as follows: 

I, . . . The distinction between ministerial, 
and judicial and other official acts, seems to 
be, that where the law prescribes and defines 
the duty to be performed, with such precision 
and certainty as to leave nothing to the exer- 
cise of discretion, or judgment, the act is 
ministerial: but where the act to be done in- 
volves the exercise of discretion or judgment 
in determining whether the duty exists, it is 
not to be deemed merely ministerial." Commis- 
sioner of General Land Office v. Smith, 5 Tex. 
471, 479 (1849). 

We are of the opinion that Section 7 of Article 6687b, 
quoted supra, does not place a ministerial duty on a county 
judges to sign a minor's application for a driver's license, 
any more than it places such a duty on any of the other parties 
named in that Section. The law is clear that a minor becomes 
entitled to apply for a driver's license, solely in his own 
right, when he attains the age of eighteen years. To qualify 
for a driver's license under the age of eighteen, he must not 
only have completed an approved driver training course (Sub- 
section (a) of Section 7), but must also have the consent of 
his parent or guardian. The parent or guardian may or may not 
give his consent for various reasons, such as the under-eighteen 
minor's maturity, stability, sense of discipline and responsi- 
bility, or his lack of such qualities. 

The county judge can sign the application for the 
minor only when he has no father, mother, or guardian. Thus, 
the county judge is placed in a position of in loco parentis 
to the minor, and is vested with the absent parent-guardian's 
sense of discretion as to whether the minor should be granted 
a driver's license. 
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Inasmuch as Section 7 of Article 668713 imposes no 
mandatory ministerial duty on a county judge to sign an under- 
eighteen minor's application for a driver's license, we hold 
that the county judge is performing a discretionary judicial 
function incident to his office, and prescribed by statute. 
In this capacity, and in view of the foregoing authorities, 
you are advised that in our opinion neither a county judge nor 
his bondsman becomes personally liable for any subsequent 
negligence or wilful misconduct of an under-eighteen minor 
whose driver's license application such county judge has signed. 

Therefore, your first question is answered in the 
negative. 

Your second question, in essence, is: Does Subsec- 
tion (b) of Section 7 of Article 6687b require the signatures 
of parents, guardians, employers, and county judges only on 
the applications of those under-eighteen minors between the 
ages of sixteen to eighteen years, or does it also require the 
signatures of those persons on the applications of minors aged 
fifteen years? 

Section 7 falls under the heading "Application of 
minors". As has heretofore been made evident, Subsection (b) 
sets forth the parties who must sign the application. However, 
Subsection (a) of Section 7 refers only to minors between the 
ages of sixteen to eighteen years. 

Sections 4 and 12(d) of Article 668713 provide three 
criteria whereby driver's licenses may also be issued to minors 
fifteen years of age in certain hardship situations. However, 
nowhere in these Sections is there a requirement that any of 
the foregoing persons must also approve the application of a 
fifteen year old minor. 

It is an elementary rule of statutory construction that 

"In order to arrive at a proper construction 
of a statute, and determine the exact legislative 
intent, all acts and parts of acts in pari materia 
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will, therefore, be taken, read, and construed 
together, each enactment in reference to the 
other, as though they were parts of one and the 
same law. Any conflict between their provisions 
will be harmonized, if possible, and effect will 
be given to all the provisions of each act if 
they can be made to stand together and have 
concurrent efficacy. 

II 
. . . The rule proceeds on the supposition 

that several statutes relating to one subject 
are governed by one spirit and policy, and are 
intended to be consistent and harmonious in their 
several parts and provisions." 53 Tex.Jur.2d 
282-84, Statutes, Sec. 186. 

Statutes must also be construed in a reasonable manner, 
so that an absurd result will be avoided. g., at pp. 187-89, 
Sec. 126. 

While it is true that Subsection (b) of Section 7 is 
under the heading of "Application of minors", is part of the 
same Section 7 of which Subsection (a) relates only to minors 
between the ages of sixteen to eighteen, and while it is also 
true that neither Sections 4 nor 12(d), relating to minors aged 
fifteen, require the signatures of any adult person, it is 
nonetheless also a fact that Subsection (b) of Section 7 expli- 
citly states that "The Department shall not grant the application 
of any minor under the ace of eishteen (18) vears"(emphasis 
added) for a driver's license until the signatures of the 
enumerated persons have also been obtained. 

Viewed in light of the foregoing rules of construction, 
we think that Subsection (b) of Section 7 can reasonably be read 
in conjunction with Sections 4 and 12(d), relating to fifteen 
year old minors, and that the requirements of that Subsection 
apply to fifteen year old minors, as well as those sixteen to 
eighteen. To hold otherwise would be to allow fifteen year old 
minors to apply, solely in their own right, for a driver's 
license, and deny this privilege to their older minor peers. 

-5737- 



. . 

Hon. Cecil M. Pruett, page 8, (M-1174) 

We cannot believe the Legislature intended such an unreasonable, 
absurd and illogical differentiation. We must give the statute 
rational, reasonable, and sensible construction. 53 Tex.Jur.2d 
187, Statutes, Sec. 126. 

You are therefore advised that it is necessary for a 
father, mother, guardian, employer, or county judge to sign 
the application for a driver's license of a minor fifteen years 
of age, in addition to the other requirements set forth in 
Section 12(d). Your question 2(a) is thus answered in the 
affirmative. 

We are of the opinion that our answer to your first 
question sufficiently answers your question 2(b), and you are 
advised that your question 2(b) is answered in the negative. 

SUMMARY ------- 

(1) The doctrine of judicial immunity from 
civil liability resulting from acts performed by 
judges in their discretionary judicial capacity 
is recognized in the State of Texas, and will be 
applied unless a judge acts solely in a minis- 
terial capacity. 

(2) Pursuant to Subsection (b) of Section 
7 of Article 668733, Vernon's Civil Statutes, 
neither a county judge nor his bondsman is liable 
for any subsequent negligence or wilful miscon- 
duct of the operation of a motor vehicle by any 
minor under the age of eighteen years if they 
have signed the minor's application for a driv- 
er's license. 

(3) The act of signing an under-eighteen 
minor's application for a'driver's license is a 
discretionary judicial function of a county judge, 
and is not a ministerial act. 
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(4) Fifteen year old minors applying for a 
driver's license pursuant to Subsection (d) of 
Section 12 of Article 6687b must also have the 
signature of one of the persons enumerated in 
Subsection (b) of Section 7 when they apply for 
a driver's license. 

Vejq truly yours, 

CRAWBjbRD C. MARTIN 
Att ney General of Texas 

Prepared by Austin C. Bray, Jr. 
Assistant Attorney General 
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