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Tn.- ‘E NEW GENERAL 
IFTEXAS 

Honorable Bob Bullock Opinion No. M-1179 
Office of the Secretary of State 
State Capitol Building Re: IS the office automatically 
Austin, Texas 78711 vacated if the notary public, 

appointed in the county of 
Attention: Donald W. Ray his residence, subsequently 

Legal Counsel removes his residence to 
another county while con- 
tinuing to maintain his 
principal place of employ- 
ment or business in the 
county for which he received 

Dear Sir: his appointment? 

In your recent request you asked for an opinion from 
this office on the following question: 

If a person is appointed as notary public in 
the county of his residence and later moves his 
residence to another county but continues to maia- 
tain his principal place of business or employment 
in the county for which he was appointed notary 
public, is his office automatically vacated? 

Several articles govern the office of notary public. TWO 
articles pertinent to your question are Articles 5949 and 5958, 
Vernon's Civil Statutes. 

Article 5949, Section 2, as last amended in 1969, reads 
in part: 

"To be eligible for appointment as Notary Public 
for any county, a person shall be a resident citizen 
of this state and at least twenty-one (21) years of 
age, and either a resident of the county for which he 
is appointed, or shall maintain his principal place 
of business or of employment in such county; pro- 
vided that any person may be appointed, as herein- 
above set out, in only one county in this state at 
the same time; . . ." (Emphasis added.) 
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Article 5949, Section 6, also last amended in 1969, 
reads in part: 

"Any qualified Notary Public whose term is 
expirinq may be reappointed by the Secretary of 
State without the necessity of the county clerk re- 
submitting his name to the Secretary of State, pro- 
vided such appointment is made in sufficient time 
for such Notary Public to be qualified on the ex- 
piration date of the term for which he is then serv- 
ing; and provided that if any such Notary Public - 
has removed~-iiisresidence, or his principal place 
of business or employment, to a county or counties 
other than the one for which he has been appointed, 
his office in such county or counties shall be auto- 
matically vacated and if he desires to act as a 
Notary Public in such other county or counties, his 

ion in such county or counties shall be sii?= 
ired to the Secretary of State and his nar 

submitted by the clerk of such county or cc 

commiss 
rende ne shall 
be ~~~ Iunties 
as hereinabove provided." (Emphasis added.) 

In addition Article 5958, which was enacted several years 
prior to 1969, states: 

"Whenever any notary public shall remove 
permanently from the county for which he was ap- 
pointed, or an ex officio notary public from his 
precinct, his office shall thereupon be deemed 
vacant." (Emphasis added.) 

One rule of statutory construction or interpretation 
is that statutes dealing with the same subject are considered to 
be in pari materia even though they were enacted in different 
sessions of the Legislature and do not refer to each other. 
Buford v. State, 322 S.W.2d 366 (Tex.Civ.App. 1959, error ref. 
n.r.e.);d Independent School Dist. v. Richardson, 2 
S.W.2d 513(Tex.Civ.App. 1928); Lingner v. Haly, 277 S.W.2d 
302 (Tex.Civ.App. 1954, error dism. w.0.j.); State v. Dyer, 
145 Tex. 586, 200 S.W.2d 813 (1947). 

To determine legislative intent and to properly con- 
strue the statutes involved, all of the acts in pari materia should 
be read together to harmonize any conflict between their provisions 
so that the acts, if possible, can stand together. Hunter v. 
Whiteaker and Washington, 230 S.W. 1096 (Tex.Civ.App. 1921); 
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Hurt v. Oak Downs, Inc., 85 S.W.2d 294 (Tex.Civ.App. 1935); 
Roby v. Hawthorne, 84 S.W.2d 1108 (Tex.Civ.App. 1935); Goldman 
v. State, 277 S.W.2d 217 (Tex.Civ.App. 1954, error ref. n.r.e.); 
Townsend v. Terrell, 118 Tex. 463, 16 S.W.2d 1063 (1929). 

When an existing statute is amended, it is to be con- 
strued, if possible, in harmony with existins law on the same 
subject. Shipley v. Flovdada rndenendent School Dist.. 250 
S.W. 159 (Tex.Comm--,, ~~~~ .,, 
S.W. 1036 (1914); scting vLy 
ners, 158 Tex. 279, 310 

,Aoo. 1923): Cole v. State, 106 Tex.'472; 170 
Texas State Bd. of Medical Exami- 

S.W.2d 557 (1958). 

Applying the rules of construction to the statutes in- 
volved, Sections 2 and 6 of Article 5949 can be harmonized with 
Article 5958. As a result it is our opinion that one who is ap- 
pointed a notary public in the county of his residence, or of his 
place of business or of his employment, and continues to meet any 
one of these statutory bases after his original appointment in 
that county, regardless of which one or more of these was the 
basis of that appointment, has not "permanently removed" himself 
so as to create an automatic vacancy in the office of notary public 
under Article 5958. 

Although Section 10 of Article 5949 empowers the Secre- 
tary of State to make necessary rules and regulations to carry 
out the act, a check with that office indicates no administrative 
policy or rules or regulations have ever been established. It is 
assumed by that office, unless otherwise indicated, that the basis 
of an application for a notary's commission is the applicant's 
residence. However, it is not always possible to tell from the 
current application form just what basis the applicant is using. 
There is a simple statement at the bottom of the application, to 
which the applicant agrees by signing his application, that he will 
notify the Secretary of State and the county clerk of "any change 
of address." There are no statutory provisions to this effect 
nor are there any provisions for investigation or a penalty of any 
kind. Article 5949, Section 5, does provide that the Secretary 
of State may, "for good cause, reject any application or revoke 
the commission of any Notary Public", but he cannot do so without 
the proper safeguards of due process which are also included in 
Article 5949, Section 5. 

To summarize, one who is a notary and continues to meet 
any one of the three statutory requirements has not "permanently 
removed" himself. 
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SUMMARY 

One who is appointed a notary public in the 
county of his residence, or of his place of business, 
or of his employment, and continues to meet any one 
of these statutory bases after his original appoint- 
ment, regardless of the basis of that appointment, 
has not "permanently removed" himself so as to 
create an automatic vacancy in his office. 

truly yours, 

Prepared by Linda Neeley 
Assistant Attorney General 
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