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THE A'TTOECNEY GENERAL 
OF-XAS 

October 27, 1972 

Mrs. Ruth Wood, Chairman Opinion NO, M-1249 
Board of Physical Therapy Examiners 
906 South Lake Street Re: May the Texas Board of 
Fort Worth, Texas 76104 Physical Therapy Examiners 

appoint a member of that 
Board to the position of 
executive secretary- 
treasurer, pursuant to 
Art. 4512e, Sec. 2(d), 

Dear Mrs. Wood: V.C.S.? 

In your recent opinion request you asked the following 
question: 

May the Texas Board of Physical Therapy 
Examiners appoint a member of that Board to 
the position of executive secretary-treasurer 
pursuant to Article 4512e, Section 2(d), Ver- 
non's Civil Statutes? 

Our answer is "No." The Texas Board of Physical Therapy 
Examiners was created by Article 4512e, Vernon's Civil Statutes. 
It is composed of nine members appointed by the Governor and con- 
firmed by the Senate. 

Section 4(a) of this Article reads: 

"The members of the board shall, upon 
appointment, elect from their number a chair- 
man, secretary-treasurer, and other officers 
reauired for the conduct of business. Soecial 
m&zings of the board shall be called by-the 
chairman and secres_ary+re-5 surer, acting jqintly, 
or on the written request of any two members. 

II . . . (Emphasis added.) - 

Section 4(b) of the Article provides further that: 
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"The secretary-treasurer shall 
record of each meeting of the board, and a 

keep a 

register containing the names of ali physical 
therapists licensed pursuant to this Act, . . . 
On March 1 of each year the secretary-treasurer 
shall transmit an official copy of the list 
of the licensees to the Secretary of State 
for permanent record, . . ." (Emphasis added.) 

Section 5(b) of the Article reads: 

"The secretary-treasurer of the board 
shall, within 30 days of his appointment by 
the board, execute a bond in the sum of 
$10,000 payable to the board, conditioned 
upon his faithful performance of the duties 
of his office and accounting of all funds 
coming into his hands as secretary-treasurer. 
The bond shall be . . . approved by the chair- 
man of the board." (Emphasis added.) 

These references in Section 4(a), 4(b), and 5(b) of the 
Article are all the references in the Article to the secretary- 
treasurer. 

The only reference anywhere in the Article to an executive 
secretary-treasurer is found in Section 2(d) which reads: 

"The board rnx appoint an executive 
secretary-treasurer at an annual salary as 
zetermlned by legislative appropriation." 
(Emphasis added.) 

We note that the statute requires that the office of 
secretary-treasurer shall be filled by a member of the board and 
that he shall perform certain specific duties. On the other hand, 
the position of executive secretary-treasurer is one which x or may 
not be appointed by the board. The provision in Section 2(d), supra, 
is the only reference in the Article to an executive secretary-treasurer. 

Our opinion is that the position of "executive secretary- 
treasurer" provided for in Section 2(d) is not the same position as 
the secretary-treasurer provided for in Section 4(a). The quoted 
portions of the Article contemplate two separate positions distinct 
one from the other with specified mandatory duties upon the secretary- 
treasurer but with no stated duties of any nature upon the permissive 
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position of executive secretary-treasurer. 

The intent of the legislature in all of the provisions of 
Article 4512e appears to us to contemplate the two wholly distinct 
positions of secretary-treasurer and executive secretary-treasurer. 
The first is mandatory while the second is wholly discretionary 
with the board; the first has certain mandatory duties while the 
second has no prescribed duties at all; and provision for compensa- 
tion of each is separate and distinct. 

We are further of the opinion that the Board may not 
appoint one of its members to the position of executive secretary- 
treasurer. Article 4512e contemplates that the office of Board 
member and position of executive secretary-treasurer are to be 
filled by different persons. 

SUMMARY 

Under Article 4512e relating to the Board of 
Physical Therapy Examiners the same person may 
not simultaneously hold the position of secretary- 
treasurer (Sec. 4(a)) and the position of executive 
secretary-treasurer (Sec. Z(d)). 

A Board member may not hold the position of 
executive secretary-treasurer. n 

Ve truly yo/urs, 

Prepared by John Reeves 
" 

Assistant Attorney General 

APPROVED: 
OPINION COMMITTEE 

Kerns Taylor, Chairman 
Bill Allen, Co-Chairman 
Charles Lind 
Lewis Jones 
Harold Kennedy 
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SAMUEL D. MCDANIEL 
Staff Legal Assistant 

ALFRED WALKER 
Executive Assistant 

NOLA WHITE 
First Assistant 

(M-1249) 
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