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Dear Mr. Salyer: 

Opinion No. M-1277 

Re: Criminal violations and remedies 
involved concerning marriage 
license issued to two males. 

You have requested an opinion on the following: 

Query One: Is there a criminal violation for false awearing 
where a man falsely states that he is a female on 
an application for marriage license? 

Query Two: Can two men in Texas acquire the status of marriage? 

According to the facts given in your letter, two males, one of whom 
was dressed as a female, appeared at the County Clerk’s office and made 
application for a marriage license. The one posing as the female filled in 
the portions of the license application provided for female applicants. Sub- 
sequently the license was issued. 

The Texas Family Code, (Acts 61st. Leg., R.S., 1970, Ch. 888, 
p. 7), Title I. HUSBAND AND WIFE, Subtitle A, Sec. 1.03 entitled Applica- 
tion Form provides: 

(a) The county clerk shall furnish the application form as pre- 
scribed by the Bureau of Vital Statistics of the State Department 
of Health. 

(b) The application form shall contain: 

(1) a heading entitled ‘Application for marriage 
license, County, Texas; ’ 
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(2) spaces for each applicant’s full name (including 
the woman’s maiden surname), address, social se- 
curity number, if any, date of birth, place of birth 
(including city, county, and state), and race; 

Section 1.03 (b) (2) calls for a woman’s maiden name to be set out in full. 
Billie Ert is not a woman as called for by the statute, which incorporates 
the common law, and as is designated on the form; therefore the informa- 
tion given as to the woman’s maiden name on the application is false, 

Section 1.03 (b) (5) of the Code calls for a printed oath on the form 
reading : 

“I solemnly swear (or affirm) that the information 
I have given in this Application is correct, that I am not 
presently married, and that I am not related to the other 
applicant within the degrees prohibited by law. ” 

The Texas Penal Code, Article 310 entitled “False Swearing” pro- 
vides: 

“If any person shall deliberately and willfully, under 
oath or affirmation legally administered, make a false state- 
ment by a voluntary declaration or affidavit, which is not re- 
quested by law or made in the course of a judicial proceeding, 
he is guilty of false swearing, and shall be punished by con- 
finement in the penitentiary not less than two nor more than 
five years. ” 

In Steher v.. State, 4 S. W. 880 (Tex. Ct. of App. 1887), it was held 
that the giving of a false affidavit to a county clerk in order to obtain a mar- 
riage license was assignable and would support a prosecution for “false 
swearing” under the Texas Statute defending that offense. See also Davidson 
v. State, 3 S. W. 662 (Tex. Ct. of App. 1886). Furthermore, the giving of 
false information on marriage license applications , which must be sworn in 
accordance with V. A. T. S. , Family Code, Sections 1.02 and 1.03, has been 
found to be a violation of the prohibition against false swearing in Article 310. 
See, for example: Wilson v. State, 93 S. W. 547 (Tex. Crim. 1906), in which 
a false age for the female was given; Adams v. State, 91 S. W. 225 (Tex. Crim. 
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1906). in which the false swearmg included the female’s age, the father’s 
consent to the marriage, and the claim that there was no legal objection to 
the marriage. 

Although there is a criminal violation involved, that does not of it- 
self provide the clerk with a remedy to cancel the license. Section 2.02 of 
the Family Code, supra, entitled “Fraud. Mistake, or Illegality in Obtain- 
ing License” provides: 

“Except as otherwise provided by this chapter, the 
validity of a marriage is not affected by any fraud, mistake, 
or illegality that occurred in obtaining the marriage license. ‘I 

The clerk is provided a remedy at law, however, which turns upon 
the question of whether the parties involved have acquired the status of a 
marriage. Attorney General’s Opinion No. M-1216, dated September 17, 
1972, states that a marriage license may not be issued to two persons of the 
same sex. We noted therein the case of Baker v. Nelson, 191 N. W. 2d 185 
(Minn. Sup. 1971), presently in the United States Supreme Court, which so held. 
That opinion coupled with a study of the authorities makes any attempted mar- 
riage between persons of the same sex an impossibility. The following study 
of the authorities will put the exact problem clearly in focus. 

Since the Family Code does not deal with the exact problem at hand, 
it is necessary to look to the Code Construction Act, Article 5429 b-2, Sub- 
chapter C, Sec. 3. 03, Vernon’s Civil Statutes (60th Leg:, 1967) for guidance 
in construing the various provisions of the Code. 

“Sec. 3. 03. In construing a statute, whether or 
not the statute is considered ambiguous on its face, a court 
may consider among other matters the 

(1) object sought to be attained; 

(2) circumstances under which the statute was enacted; 

(3) legislative history ; 

(4) common law or former statutory provisions including 
laws upon the same or similar subjects; 
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(5) consequences of a particular construction; 

(6) administrative construction of the statute; and, 

(7) title, preamble, and emergency provision. ” 

In accordance with the Code Construction Act, supra, we must look 
to the common law for guidance as well as rulings of Texas Courts on former 
statutory provisions dealing with the same or similar subjects. 

Marriage has been defined in Texas as the voluntary union for life 
of one man and one woman as husband and wife, to the exclusion of all others, 
for the discharge, to each other and to the community, of the duties legally 
incumbent on those whose association is founded on the distinction of sex, 38 
Tex. Jur.2d pp. 28, Sec. 1; McCracker v. Taylor, 146 S.W. 693 (Tex. Civ. 
App. 1912); Simpson v. Simpson, 380 S. W. 2d 855 (Tex. Civ. App. 1964, 
error ref. n. r. e. ). 

Texas Courts have also held that marriage is not a contract but a 
status created by mutual consent by one man and one woman. Grigsby v. Reib, 
105 Tex. 597, 153 S. W. 1124 (1913). Since marriage is not, in and of itself, 
a contract, vesting rights in parties, but a status, it is subject to dissolution 
civilly at the absolute will of the sovereign state. McGinly v. McGinly, 295 
S. W. 2d 913 (Tex. Civ.App. 1956). The Texas Courts have held that since 
the state controls what determines the marriage status, it may strip certain 
classes of their contractual powers in regard to entering into the marriage 
relationship. Gowin v. Gowin, 292 S. W. 211 (Tex. Civ.App. 1927). In Gowin, 
supra, the court spoke to the issue immediately at hand in holding that among 
those classes of people who, although possessing full contractual powers in 
all other respects, may not enter into the status of marriage were ‘I a man and 
a man, ‘I and “a woman and a woman. ‘I 

Section 2. 01 of the Family Code, supra, reads as follows: 

“Section 2.01. State Policy 

In order to promote the public health and welfare 
and to provide the necessary records, this code prescribes 
detailed and specific rules to be followed in establishing 

-6272- 



Honorable Jack salyer, page 5 (M-1277) 

the marriage relationship. However, .in order to provide 
stability for those entering into the marriage relationship 
in good faith and to provide legitimacy and security for the 
children of the ‘relationship, it is the policy of this state 
to preserve and uphold each marriage against claims of in- 
validity unless strong reasons exist for holding it void or 
voidable. Therefore, every marriage entered into in this 
state is considered valid unless it is expressly made void 
by this chapter or unless it is expressly made voidable by 
this chapter and is annulled as provided by this chapter. 
When two or more marriages of a person to different spouses 
are alleged, the most recent marriage is presumed to be 
valid as against each marriage that precedes it until one who 
asserts the validity of a prior marriage proves its validity. ” 

At first blush, it might appear that this statute upholds the validity 
of a marriage by a man to another man in that it does not expressly forbid 
same. Nevertheless, we must look behind the statute to the intent of the legis- 
lature as is commanded by the Code Construction Act, oupra. 

The legislature has permeated the Family Code, supra, with the terms 
“husband, ” “wife, I’ and “marriage, ” and since the legislature must be pre- 
sumed to know the definition and usage of these words, it is clear under both 
statutory law in Texas and Texas common laws that only two persons of the 
opposite sex may marry. Title 1 of the Family Code, supra, from which 
this statute is taken is entitled “HUSBAND AND WIFE” and although Texas 
Courts may not have directly spoken to the definition of husband and wife, other 
courts have done so. InDarinv. Bars, 188 N.C. 200, 124 S.E. 556, 568 (1924), 
the court said, “a husband is a man who has a wife, and a wife is a woman who 
has a husband. ” 

The various provisions of the Family Code, supra, indicate what the 
intention of the legislature was in enacting the Family Code. Section 1.03 of 
the Family Code, supra, which incorporates the common law, in prescribing 
the contents of the application for license calls for the woman’s maiden surname 
indicating that a woman is a necessary party to a marriage. Even Section 2. 01 
of the Family Code, supra. in declaring the State Policy presupposes the exis- 
tence of a marriage between a man and a woman in saying, “to provide stability 
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for those entering into the marriage relationship in good faith and to pro- 
vide legitimacy and security for the children of the relationship, . . . ‘I 
The use of the word children points to the legislative intent here involved. 
It was the legislative intent to provide for a marriage between those whose 
association is founded on the distinction of sex. 

In Calvert v. British-American Oil Producing Company, 397 S. W. 2d 
839, (Tex.Sup. 1965) at page 842, the Court said: 

“Courts will not follow the letter of the statute 
when it leads away from its true intent and purpose of the 
legislature, and to conclusions inconsistent with the general 
purpose of the act. ” 

Following this law coupled with Texas Common Law, there can be but 
one legal conclusion, persons of the same sex are not granted the status of 
marriage in Texas. 

The fundamental reliance by the legislature in the distinction of sex 
inherent in a marriage relationship would place the attempted marriage of 
two people of the same sex into a cat’egory of being absolutely null, having no 
force or effect for any purpose, at any place or time, and whose invalidity may 
be asserted by anyone, at any time, directly or collaterally. Simpson v. Neely, 
221 S. W. 2d 303 (Tex. Civ. App. 1969. error ref. ). In short, it is impossible 
for two men to acquire the status of a marriage in Texas. 

SUMMARY ’ 

It is impossible for persons of the same sex to 
acquire the status of a marriage in Texas. A charge of 
false swearing may be prosecuted where a person swears 
falsely that they are a certain sex when in fact they are 
not. 

ORD C. MARTIN 
Atto 

d 

ey General of Texas 
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Prepared by Tazewell Speer 
Assistant Attorney General 
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Linda Neeley 
Wardlow Lane 
Harriet Burke 
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Staff Legal Assistant 

ALFRED WALKER 
Executive Assistant 
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