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December 28, 1972 

Honorable Sam L. Gayle, Jr. 
County Attorney 
Jackson County 
P. 0. Box 88 
Edna, Texas 77957 

Dear Mr. Gayle: 

Opinion No. M-1287 

Re: Requirements for the 
issuance of a marriage 
license and the status 
of marriage by proxy 
in Texas. 

Your request for an opinion asks the following 
questions: 

"1. Can the County Clerk issue a 
marriage license if the male applicant 
satisfies the blood test and identity 
requirements, or does Section 1.02(l) of 
the Family Code require a personal ap- 
pearance before the County Clerk? 

” 2 . Does Texas allow a marriage by 
proxy which other jurisdictions allow?" 

Your relation of -facts shows that the female is a 
resident of Jackson County, Texas, and that the male is a former 
resident of Jackson County now stationed in Viet Nam, and that 
the two would like to obtain a marriage license and marry by 
proxy. 

Our answer to your first question is that under certain 
conditions the personal appearance of an applicant before the 
county clerk may be waived, and our answer to your second question 
is "yes-. 

Section 1.01 of the Texas Family Code provides that 
those who desire to enter into a ceremonial marriage shall obtain 
a marriage license. Section 1.02 provides for the application of 
marriage license and states that the applicants shall appear to- 
gether or separately before the county clerk. Section 1.05 pro- 
vides: 

"Any information pertaining to an appli- 
cant, other than the applicant's name, may 
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be omitted from the application, and any 
formality required by Subchapters A, B, and 
D of this chapter may be waived on the county 
judge's written order, issued for good cause 
shown, and submitted to the county clerk at 
the time the application is made." 

The provisions concerning application for a marriage 
license and the issuance of such license by the county clerk 
are provided for in Subchapter A of the Texas Family Code. 
Therefore the requirement that the applicants each appear in 
person may be waived pursuant to the provisions of Section 1.05. 

In answer to your first question, if the county judge's 
written order is obtained pursuant to the provisions of Section 
1.05, the county clerk may issue the marriage license without 
the applicants applying for the marriage license appearing be- 
fore the county clerk. 

In arriving at the answer to your second question we 
consider first the landmark case of Grigsby v. Reib, 153 S.W. 
1124 (Tex.Sup. 1913), wherein the court stated: 

II . . . Every marriage must be by contract, 
express or implied; that is, the relation of 
husband and wife must be assumed, as such, by 
mutual consent. The contract between parties 
to be husband and wife is a civil contract; 
that is, it is not a church ordinance or rite." 

Thus in Texas a marriage is a civil contract and no 
marriage can be binding which does not rest upon the consent 
of the parties. See also Attorney General's Opinion O-7529 
(1946), and authorities cited therein. 

in Attorney General's Opinion O-7529 (1946) it was 
pointed out that the Legislature may prescribe the procedure 
and form essential to constitute marriage. The Texas Family 
Code recognizes both ceremonial marriage (Sec. 1.81-1.85) and 
marriage without formalities (Sec. 1.91-1.92). With regard to 
ceremonial marriage, Section 1.82 provides: 

"On receiving possession of the unex- 
pired marriage license, any authorized person 
may conduct the marriage ceremony." 

This section requires that a ceremonial marriage performed 

-6313- 



Hon. Sam L. Gayle, Jr., page 3 (M-1287) 

pursuant to the Texas Family Code must be performed by a person 
authorized under the provisions of Section 1.83, that such au- 
thorized person receive possession of an unexpired marriage 
license and that he conduct the marriage ceremony within this 
State, Sec. 1.84. 

The presence of the parties to the marriage is not 
specifically required by this Code. No procedure is prescribed 
for the marriage ceremony itself. 

Our opinion is the Texas Family Code leaves to the 
discretion of the participants the determination of all other 
procedures and the formalities, if any, regarding the marriage 
ceremony. We find no requirement whatever that each person to 
whom the marriage license has been issued be present at the 
marriage ceremony. 

The clearly expressed intent of the Legislature as 
expressed in the Code relating to the validity of marriage is 
stated in its following provisions: 

"Chapter 2. Validity of Marriage Subchapter 
A. General Provisions Section 2.01. State 
Policy. In order to promote the public health 
and welfare and to provide the necessary records, 
this code prescribes detailed and specific rules 
to be followed in establishing the marriage re- 
lationship. However, in order to provide stability 
for those entering into the marriage relationship 
in good faith and to provide legitimacy and security 
for the children of the relationship, it is the 
policy of this state to preserve and uphold each 
marriage against claims of invalidity unless strong 
reasons exist for holding it void or voidable. 
Therefore, every marriage entered into in this 
state is considered valid unless it is expressly 
made void by this chapter or unless it is express- 
ly made voidable by this chapter and is annulled 
as provided by this chapter . . . ." 

No provision in the Code relative to either void 
marriages (Ch. 2, Subchapter B, Sec. 2.21-2.24) or voidable 
marriages (Ch. 2, Subchapter C, Sec. 2.41-2.47) is an impediment 
to a marriage by proxy. In this context see State v. Anderson, 
396 P.2d 558 (Ore.Sup. 1964); 170 A.L.R. 947-949, and 52 Am.Jur.2d 
873-4, Marriage, Sec. 13. 
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Proxy marriage was recognized by the common-law of 
England, 55 C.J.S., Marriage, p. 819. The common-law of England 
has been adopted in Texas, Article 1, Revised Statutes. Cere- 
monial proxy marriage is recognized in our sister states that 
have adopted the common-law, 55 C.J.S., I&., p. 862 n. 20 (see 
also, Supp. 1972). Proxy marriage is not the subject of statute 
in Texas and therefore we conclude that proxy marriage was and is 
a valid part of our common law. A ceremonial proxy marriage is 
a ceremonial marriage and the statutes relating to ceremonial 
marriages are applicable. We therefore conclude that a proxy 
marriage may be performed in Texas where the other requirements 
set forth for a marriage are met. We follow the example of 
other jurisdictions which have held that where the statutes 
are silent as to marriage by proxy, such a marriage will be valid 
if the statutorv reauirements for a ceremonial marriaae are met. 
See State v. Anderson, supra; Barrons v. United State;, 191 
F.2d 92 (9th Cir. 1951); and In re Valente's Will, 188 N.Y.S.2d 
732 (Surrogate's Ct. 19591. 

In view of the foregoing it is our opinion that in the 
event a person authorized under the provisions of Section 1.83 
of the Texas Family Code determines that the persons to whom a 
marriage license has been issued intend to be married, such au- 
thorized person on receiving possession of an unexpired marriage 
license and an authorized proxy, may perform a proxy marriage. 

SUMMARY 

The requirement of persons applying for 
a marriage license appearing together or 
separately before the county clerk may be 
waived pursuant to the provisions of Section 
1.05 of the Texas Family Code. Where a 
marriage license is issued, a ceremonial 
marriage may be performed by proxy. 

Very/pruly yours, 

Prepared by John Reeves and Tom Pollan 
Assistant Attorneys General 
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