
The Honorable Price Daniel, Jr. 
Speaker of the House of Representatives 
State Capitol Building 
Austin, Texas 

Lettei Advisory No. 43 

Re: House Bill No. 1 

Dear Speaker Daniel: 

You have sent us the Senate substitute for House Bill No. 1 adopted 
by the Senate on May 15,1973, and have asked us eleven specific questions 
concerning its provisions. We do not find it necessary. therefore, to 
review the entire Bill. 

Your first question asks: 

“With regard to Section 2, Subsection (4). of the 
substitute, does the disqualification of those who failed 
to file the required statements from having their names 
appear on any primary, run-off, special or general 
election ‘ballot operate as an additional qualification for 
the office? If so, is the provision constitutional?!’ 

Insofar as it is applicable to your question, subsection (4) of § 2 
provides: 

‘1. . . Any person seeking an elective office covered 
by Section 2 (1) hereof shall, not later than five (5) days 
after the filing date for election to such office, file the 
disclosure provided for in this Act. The failure of any 
person seeking such office to file such statement shall 
disqualify such person from having his name placed on 
either a primary, run-off, special or general election 
ballot and the officer in charge of any such election shall 
enforce this provision. ” 

p. 124 



The Honorable Price Daniel, Jr., page 2 (LA No. 43) 

With the exception of certain of the judges of statutory courts of 
domestlc relations, those to whom the provisions of the Bill are made 
applicable by $ 2 are all constitutional officers. Qualificatnxof members 
of the Legislature are set out in § $ 6 and 7 of Article 3 of the Consti- 
tution. The members of the Executiv~e generally are elected according 
to § 3 of Article 4. All of them are su’bject to disqualification on certain 
grounds stated in Article 16. The Governor (Article 4, 5 4) and the 
Lieutenant Governor (Article 4, 5 6) are subject to specific affirmative 
qualificat.io,ns. The qualifications of members of the Supreme Court 
(Articl~e 5, 5 2j. of the Court of Criminal Appeals (Article 5, § 4) and of 
the several Courts of Civil Appeals (Article 5, $ 6) as well as district 
judges (Article 5, § 7j are set by the Constitution. 

As early as 1924, when efforts were made to rule Mrs. Miriam 
Ferguson ineligible to be a candidate for Governor, it was held that, 
where the Constitution declares the qualifications for office, it is not 
within the power of the Legislature to change or add to those, unless 
that power is expressly given by the Constitution. In Dickson V. Strickland, 
265 S. W. 1012 (Tex. 1924), the court rejected efforts to disqualify Mrs. 
Ferguson because she was a woman, because she was married, and be- 
causeherhusbandhadbeenimpeached. 

In State v. Court of Civil, Appeals, 75 S. W. 2d 253 (Tex. 1934) an effort 
was made to disqualify James V. All.red and to keep his name off the ballot 
as candidate for Governor because of an excessive expenditure which 
allegediy vlo:lared the Corrupt Practices Act (Article 3168 - 3173, V. T. C. S. ) 
which provided for a forfeiture of the right to appear on the ballot. The 
court cited the rule of Dickson v. Strickland, and’held the statute unenforce- 
able. 

Other similar decisions are Henderson v. Democratic Executive 
Committeq, 164 S. W. 2d 192 (Tex. Civ. App., Waco, 1942, no writ) (failure 
to pay poll tax did not disqual,ify a legislative candidate); Burroughs v. 
w, 1,81 S. W. 2d 570 (Tex. 1944) (attempting to disqualify a candidate 
for the Legislature ‘because of occupancy of another office); Luna v. 
Blanton, 478 S. W. 2d 76 (Tex. 1972) (the Election Code could not add additional 
residence requirement.s for legislative candidates). 
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On the other hand, the Legislature may provide that no ineligible 
person will have his name on the ballot. Kirk v. Gordon, 376 S. W. 2d 
560 (Tex. 1964); Burroughs v. Lyles, supra. The Legislature may 
determine the qualifications of statutory officers. Oser v. Cullen, 435 
S. W. 2d 896 (Tex. 19683 

It is our opinion that the attempted disqualification of those who fail 
to file the required disclosure is unconstitutional insofar as it applies 
to constitutional officers, who make up the majority of those subject 
to the disclosure provisions of the Act. 

Your second question is: 

“Is the sanction provided in Section 2, Subsection (5) 
of the bill prohibiting a person from ‘carrying on’ the 
duties and responsibilities of office after failing to file 
the annual statement thereafter constitutional in view of 
the fact that the Constitution specifically provides both 
the circumstances and the methods for impeachment 
and removal from office? ” 

Subsection 5 of 5 2 of the Bill is as follows: 

“No person required to file a statement hereunder 
shall~ assume office withoti making the initial filing 
required hereunder, nor shall such person continue 
to carry on the duties and responsbilities of office 
after falling to file the annual statement thereafter 
required hereunder. ” 

Impeachment is governed by the provisions of Article 15 of the 
Constitution of Texas. It is the constitutional means of removing the 
Governor, the Lieutenant Governor, the Attorney General, the Treasurer, 
the Commissioner of the General Land Office, the Comptroller and the 
Judges of the Supreme Court, Court of Appeals and District Court. 
(Article 15, $ 2). Section 11 of Article 3 provides that each House of 
the Legislature may punish its own members for disorderly conduct and, 

.with the consent of two-thirds, expel a member. 
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In our opinion, except for the domestic relations judges who are 
not conslitutiwnal officers, the sanct:ion provided in $ 2, subsect~ion (5) 
prohibiting a person from “carrying on” in office after failing to fll’e 
the stal,ement~ wo,uld not. be constitutional. 

Your third question is: 

“ln the case of a person gaining office by appointment, 
Subsection (4j of Section 2 requires him to file a disclosure 
statement ‘not more than ten (110) days after’ the day he takes 
the oath of office. But Su’bsection (5) prohibits a person re- 
quired t,o file a statement from assuming office without making 
the initial filing. Are these t~wo provisions in irreconcilable 
conflict with regard to those persons? If so, what would be 
the legal interpretation of the two subsections in this regard? ” 

Subsection 4 of paragraph 2 requires: I’ . . . the financial disclosure 
statement herem required shalU be fl:led not more than ten (10) days after 
the day the person required to file hereunder first takes the oath of office 

. . . ” SubsectIon (5) is: 

“No person required to file a st.atement hereunder 
shall assume offlce without making the initial filing 
reqtilred hereunder, nor shall such person continue 
10 carry on the duties and responsibilities of office 
after failmg to file the annual statement thereafter re,- 
quit ed her eunder. ” 

We belle\e it is possible, by a str:ined construction, to reconcile the 
two provisions as meaning that an appoint.== must file his statement within 
ten days after he first takes the oath of office, but that he may not under- 
take or assume the duties of his office unt.il he has filed it. 

Since we are not, int,erpreting a bill which has been enacted, but are 
attemptIng to determine it’s problems beforehand. we would suggest that 
the Intention of the Legislature he clearly stated. 
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Your fourth question asks: 

“Also in the case of a person gaining office by 
appomtme,nt. Subsection (4) of Section 2, after stating 
the inltiai filing requirement, provides: ’ . . . and/or 
that person shall fi1.e such a statement annually there- 
after . . .I In your opinion, what is the effect of ‘and/or’ 
m this instance? Further, 1s the term ‘annually’ specific 
enough for the purposes of this bill? Finally, is there 
any prowsion in this subsection, or elsewhere in the bill; 
requiring the filing of statements, other than the initial 
statement, by persons who gain office initially by election 
rather than appointment? ” 

Subsection 4 reads in part: 

“For officers gaining an office covered by 
Section 2(1,) heretofore by appointment, the financial 
disclosure statement herein required shall be filed 
not more than ten days after the day the person re- 
quired to file hereunder first takes the oath of office 
and/or that person shall file such a statement monthly 
thereafter . . . .‘I 

You actually ask three questions in your paragraph numbered 4. The 
first 1s as to the effect of “and/or”. It either means that a person 
appointed to office must file the statement within the first ten days and - 
annually thereafter, or that he must file the statement within the first 
ten days or annually thereafter. In our opinion, this language renders 
the provizon ambiguous and impossible of interpretation. 

The second part of the fourth question asks whether the term “annually” 
is specific enough for the purposes of t.he Bill. We believe it is. 

You ask flnall~y whether there is any provision m House Bill No. 1 re- 
quirlng the flhng of statements other t,han the initial statement by persons 
who gain offxce initially by el,ection. Our answer is that there is not. A 
person seeking offlce by election is required to file a statement not later 
than five days after the filing date for the election but is not called upon 
to file any further report. 
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Your fifth question asks: “In the light of the sanctions provided in 
the substitute (see Section 7), is Subsection (l), Section 3 enforceable? 
Subsection 1 of 5 3 provides: 

‘li.l) Any person required to file a financial disclosure 
statement under this Act shall maintain records covering 
such filing period covered by such report in accordance 
with genera:lly accepted accounting principles, upon which 
the items of information so reported are based, and keep 
the same for a period of four years after the filing of the 
financial record. I’ 

Section 7(1) provides: 

“If any person fails to comply with any provision of 
this Act, the At.torne,y Generals may, on the request of 
the Secretary of State initiate and maintain a civil action 
in an appropriate district court for an order of the court 
requiring such person to compl~y with any such provision 
or regulation with respect to which compliance is sought. 
Failure to comply with such court order within a reason- 
able per,iod time not to exceed fifteen day’s, shall be pun- 
rshable by a fine of not more than $5,000 or imprisonment 
in the county jail for not more than two years, or both. ” 

It is our opinion that subsection 1 of $ 3 is enforceable and that if a 
person fails to keep such records he would first be subject to a court . 
order requiring him to comply and if, after the issuance of such order, 
he failed to compl~y he would be subject to contempt, punishable by the 
fine and imprisonment specified. 

Your sixth paragraph asks: 

‘%I Section 4, the term ‘public office or civil 
position of trust under the State’ is used, but the 
bil,l contains no definition of the term. What offices 
or positions would the term cover? ” 
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Terms such as “public office” and “civil position of trust” or similar 
terms are used frequently and throught the Constitution. See for instance 
Article 3, $ $ 18, 19, 33 and 40. They may not be precisely defined. We 
would say, however, that we think the terms used in the substitute bill 
will include every person in the employ of the State or one of its subdivi- 
sions, except those whose job has not been created by law, and whose 
duties do not involve the exercise of a portion of the sovereign power, 
and whose performance is ordinarily not of public concern. Willis v. 
Potts. 377 S. W. 2d 622 (Tex. 1964); Aldine Independent School District v. 
Standley, 280 S. W. 2d 578 (Tex. 1955); Pruitt v. Glen Rose Independent 
School District No. 1, 84 S. W. 2d 1004 (1935); Odem v. Sinton Independent 
School District, 234 S. W. 1090 (Tex. Comm. , 1921); Dunbar v. Brazoria 
County, 224 S. W. 2d 738 (Tex. Civ.App., Galveston, 1949, writ ref’d,. ); 
Knox v. Johnson, 141 S. W. 2d 698 (Tex. Civ. App., Austin, 1940, writ ref’d. ); 
Boyett v. Calvert, 467 S. W. 2d 205 (Tex. Civ. App. , Austin, 1971, writ 
ref’d., n. r. e. ), appeal dis’m., 405 U.S. 1035 (1972); Keel v, Railrpad 
Commission of Texas, 107 S. W. 2d 439 (Tex. Civ. App. , Austin, 1937, writ 
ref’d. ); Board of Education of Bayonne v. Bidgood, 168A. 162 (N. J. 1933); 
Begnich v. Jefferson, 441 P. 2d 27 (Alaska, 1968); Attorney General 
Opinion V-371 (1947). 

Your seventh question asks: 

“Subsection (1) of Section 4 prohibits certain persons 
from using certain information ‘in,an unofficial manner 
. . . ’ Is this term specific enough for the purposes of 
this bill, and if so, what is its meaning?” 

Subsection (1) of $ 4 is: 

“No person occupying a public office or civil 
position of trust under the State shall voluntarily 
and intentionally use information gained solely by 
reason of his official position in an unofficial manner 
or in a manner not authorized in his official position 
for the private economic of himself or the private 
economic gain of another person. ” 
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Since there are no criminal penalt,ies attached to a violation of the 
acts prohibited by 5 4, constitutional problems involving sufficiency of 
the definition do not arise. For the purposes of the Act itself, we would 
believe the language to be sufficiently definite. 

Your eighth question is: 

“In the light of the sanctions provided in the 
substitute {See Section 7), what would be the sanction, 
if any, for a violation of Section 4 which defines pro- 
hibited act.87 ‘I 

The only sanction provided for bythe Bill with reference to one of the 
“prohibited acts” of $ 4 are the sanctions contained in $ 7 which, with 

reference to $ 4 provides: 

“(1) If any person fails to comply with any provision 
of this Act, the Attorney General may, at the request of 
the Secretary of State, initiate and maintain a civil action 
in an appropriate district court for an order of the court 
requiring such person to comply with any such provision 
or regulation with respect to which compliance is sought. 
Fail,ure to complly with such court order within a reason- 
able period of time :not to exceed fifteen days shall be 
punisha’ble by a fine of not more than $5,000 or imprison- 
ment in the county jail, for not more than two years, or 
both, ” 

This is a contempt provision and would require entry of a court order 
compelling compliance ‘before any sanctions would be imposed. Thus, for 
instance, for a violation of subsection 1 of 5 4 having to do with the misuse 
of information, the court would be requested to issue an order requiring 
that such misuse stop. If it did stop in compliance with the order, there 
would be no sanction imposed. If it did not, then the offender would be 
subject to the sanction of the Act. 
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Your ninth question asks: 

“Section 7 provides for a civil action to compel 
compliance with any provision of the act. Would 
this section actually apply to, any violation other, than 
failure to file a disclosure statement?” 

It is our opinion that it would apply to any provision of the Act. 

Your tenth question asks: 

“Section 7, subsection (1) provides that failure 
to comply with the court order ‘within a reasonable 
period time not to exceed fifteen days shall be 
punishable by’ a specified fine, jail sentence, or 
both. Is this merely a statement of the penalty 
for contempt of court, or does the provision define 
a criminal offense of the misdemeanor class?” 

It is our opinion that this does not define a crime of any class. It 
defines contempt for failing to comply with an order of the court and 
will be applicable only if there is an order of the court which has been 
disobeyed. 

Your paragraph 11 asks: 

“Section 2 of the substitute requires the financial 
disclosure statements to be sworn, but Section 7 
subsection (2) provides a misdemeanor penalty for 
a person who ‘knowingly and wilfully falsifies all, 
or part of any financial disclosure statement . . . ’ 
Does this mean that a person who wilfully files 
a false statement under oath would not be subject 
to prosecution for the felony offense of perjury 
or false swearing? ” 

Perjury is defined by Article 302, Vernons’ Texas Penal Code as 
follows: 
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“Perjury is a false statement, either written or 
verbal, deliberately and wilfully made, related to 
something past or present, under the sanction of an 
oath, or such affirmation as is by law equivalent to 
an oath, where such oath or affirmation is legally 
administered, under circumstances in which an oath 
or affirmation is required by law, or is necessary 
for the prosecution or defense of any private right; 
or is necessary for the ends of public justice, or is’ 
necessary for the conduct of any official hearing,, 
inquiry, meeting or investigation by any legislative 
committee or other instrumentality of government 
having legal authority to issue process for the attend- 
ance of witnesses, whether or not such process was 
in fact issued. ” 

It is further defined by Article 306. 

False swearing is defined in Article 310 of the Penal Code as: 

“If any person shall deliberatley and wilfully., 
under oath or affirmation legally administered, 
make a false statement by voluntary declaration 
or affidavit, which is not required by law or made 
in the course of a judicial proceeding, he is guilty 
of false swearing and shall be punished by confine- 
ment in the penitentiary not less than two nor more 
than five years. ” 

Of interest is the fact that $ 24 of Article 4 of the Constitution of Texas 
which provides that all offices of the Executive Department and all officers 
and managers of State institutions shall keep records of moneys, etc., 
received and disbursed and which authorizes the Governor to require 
reports, under oath, goes on to provide: 

‘1. . . and any officer, or manager who, at any time, 
shall wilfully make a false report or give false inforniation, 
shall be guilty of perjury, and so adjudged, and punished ‘ 
accordingly, and removed from off ice. ” 
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We believe there is a direct conflict between the provisions of sub- 
section 2 of § 7 and the constitutional and Penal Code provisions against 
perjury. It is our opinion that the Conrtitution will prevail and that a 
person who wilfully filer a false cltatemcnt under oath, will be subject 
to punishment for perjury. 

Very truly yours, 

fi 

/$yjg&. 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, Chairman ; 
Opinion Committee 

. . 

p. 134 


