
THE AYTOIECNEY GENERAL 
OFTEXAS 

Honorable George W. McNiel :,, Letter Advisory No. 56 
State Auditor ,.:, 
Sam Houston State Office Building Re: Dual employment - 
P. 0. Box 12067 whether a member of 
Austin, Texas 78711 the Texas Board of 

Mental Health and 
Mental Retardation 
may simultaneollsly 
serve as a member 
of the State Board of 
Education of the Cen- 

Dear Mr. McNiel: tral Education Agency. 

You have inquired as to whether a member of the Texas Board of 
Mental Health and Mental Retardation may simultaneously serve as a 
member of the State Board of Education in view of the newly amended 
prohibitions contained in $ 8 33 and 40 of Article 16 of the Texas Consti- 
tution, given that the former position is appointive and the latter elective. 

Section 2.06 of Article 5547-202, V. T. C. S., provides that a member 
of the Board of Mental Health and Mental Retardation is to receive per diem 
compensation for each day of personal service plus reimbursement for ex- 
penses incurred. Item 12 of the Appropriation to the Department of Mental 
Health and Mental Retardation (Senate Bill 1, Acts 62nd Legislature, Third 
Called Session, Page II-g), provides $25 per day as compensation to mem- 
bers of this Board. 

Subsequent to his appointment to this Board, the individual in ques- 
tion was elected to the State Board of Education. As such, he receives no 
salary but is reimbursed for expenses incurred in fulfilling the duties of 
his office. Section 11. 22(m), Texas Education Code. 
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Membership qualifications for the State Board of Education are 
established by $11. 22 of the Texas Education Code, which in Subsection 
11. 22(b), provides that: 

“No person shall be eligible for election 
to or serve on the board if he holds an office 
with the State of Texas or any political subdiv- 
ision thereof, or holds employment with m re- 
ceives any compensation for services from the 
state or any political subdivision thereof (ex- 
cept retirement benefits paid by the State of 
Texas or the federal government) or engages 
in organized public educational activity. ” 
(emphasis added) 

There is no reason to assume that the per diem compensation, as 
provided by 5 2.06 of Article 5547-202 to members of the Texas Board 
of Mental Health and Mental Retardation, is not included within the mean- 
ing of “compensation” as used in Subsection Il. 22(b) of the Texas Educa- 
tion Code. 

Black’s Law Dictionary, 4th Edition, defines “compensation” as 
“the remuneration or wages given to an employee or, especially,to an 
officer. Salary, pay, or emulument. ” And “per diem” as “generally, 
as used in connection with compensation, wages or salary, means pay 
for a day’s service.“’ And see als’o Attorney General’s Opinion WW-7 
(1957) which cites Peay v. Nolan et al, 7 S. W. 2d 815 (Tenn. 1928), as stating 
that a per diem compensation provided for legislators by the Tennessee 
Constitution “is synonymous with ‘salary’ ” and “that the term ‘salary’ 
imports the idea of compensation for personal service. . . . ” 

In Attorney General’s Opinion M-1290 (1972)) Subsection 11. 22(m) 
was construed so as to preclude a teacher’s serving on the State Board 
of Education, because, like a member of the Board of Mental Health and 
Mental Retardation, a teacher is compensated by the State for personal 
services rendered. 
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, 

In our opinion subsection Il. 22(b) of the Texas Education Code 
unequivocally deems an individual ineligible for membership on the 
State Board of Education if he or she is receiving w compensation 
for services to the State. This raises an Equal Protection question, 
under the Fourteenth Amendment of the U. S. Constitution and of Arti- 
cle 1, 5 3 of the Texas Constitution. 

The Texas legislature has plenary power to regulate any matter 
not expressly or by implication inhibited by the state or federal consti- 
tution [Government Services Insurance Underwriters v. Jones, 368S.W. 
2d 560 (Tex. 1963); Perkins v. State, 367 S. W. 2d 140 (Tex. 1963)] and 
also is empowered to enact provisions as to eligibility for statutory, as 
opposed to constitutional, offices. [Oser v. Cullen, 435 S. W. 2d 896 
(Tex. Civ. App. , Houston, 1969)] 

Article 7, $ 8 of the Texas Constitution authorizes the Legislature 
to “provide by law for a State Board of Education, whose members shall 
be appointed or elected in such manner and by such authority and shall 
serve for such terms as the Legislature shall provide not to exceed six 
years. ” 

This immediately raises the question of whether the eligibility 
requirement of 5 11. 22(b) of the Texas Education Code is an unconstitu- 
tional exercise of legislative authority. 

Where the Constitution stipulates qualifications for office, it is 
not within the power of the Legislature toalter those requirements unless 
the Constitution so allows. Dickson v. Strickland, 265 S. W. 1012 (Tex. 
1924); State v. Court of Civil Appeals, 75 S. W. 2d 253 (Tex. 1934); Bur- - 
rough v. Lyles, 181 S. W. 2d 570 (Tex. 1944); Luna v. Blanton, 478 S. W. 
2d 76 (Tex. 1972). 

Membership of the State Board of Education is a constitutionally 
created offire. Article 7, 8 8 states: 

“The Legislature shall provide by law for a 
State Board of Education, whose members shall be 
appointed or elected in such manner and by such 
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authority and shall1 serve for such terms as the 
Legislature shall prescribe not to exceed six 
years. The said board shall perform such duties 
as may be prescribed by law. As amended Nov. 
6, 1928. ” 

Although the Constitution contains no standards of eligibility spec- 
ifically applicable to candidates for membership on the State Board of 
Education, it does contain restrictions imposed generally on all public 
office seekers. See Article I, $4; Article 3, 5 20; Article 16, 5 5 2, 5, 
and 14, Texas Constitution. 

Although $ 8 of Article 7 does not unambiguously authorize the 
Legislature to determine specific eligibility requirements governing 
this office, the constitutional grant of power is so broad that, in view 
of its history, we construe it to authorize the legislative prescription 
of qualifications such as those contained in $11.22(b). 

The Legislature, therefore, has power to regulate membership 
on the Board of Education, provided the classification which results is 
not clearly arbitrary and unreasonable and that the distinction has some 
relevance to the purpose for which the classification was made, in light 
of the equal protection standards establishe,d t,hrough the Texas and U.S. 
Constitutions. Ground Water Conservation District No. 2 v. Hawley, 
304 S. W. 2d 764 (Tex. Civ. App., Amarillo, 1957) err. ref’d, 306 S. W. 2d 352 
(Tex. 1957); Texas Water Rights Commission v. Wright, 464 S. W. 2d 
642 (Tex. 1971); Carrington v. Rash, 380 U.S. 89 (1965); Rinaldi v. Yeager, 
384 U.S. 305 (1966). 

Only potential legislators are confronted with a constitutional eli- 
gibility provision similar to $11. 22(b) : 

“No judge of any court, Secretary of State, 
Attorney General, clerk of any court of record, 
or any person holding a lucrative office under the 
United States, or this State, or any foreign govern- 
ment shall during the term for which he is elected 
or appo;nted, be eligible to the Legislature. ” 
Artic1.e 3, 5 19 of the Texas Consrl,tution. 
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Statutory, as opposed t.o constitutional, qualifications exist only 
for the elective office of railroad commissioner , but, unlike $11. 22(b), 
they appear more obviously designed to eliminate conflicts of interest 
and address themselves to loss of office rather than initial eligibility. 

“No railroad commissioner shall hold any 
other office of any character, while such commis- 
sioner, nor engage in any occupation or business 
inconsistent with his duties as such commission- 
er. ” Article 6447, V. T. C. S. 

A random perusal of state boards and commissions, other than the 
Board of Education, reveals that eligibility for membership, if con- 
ditioned at all, is conditioned upon requirements clearly related to 
avoidance of conflicts of interest and insuring that applicants are well- 
qualified. For example, the Banking Commissioner, a member of the 
Banking Board, must have five years experience as a “practical bank- 
er” within ten years of his term of office. Article 342-115, V. T. C. S. 

A similar examination of boards and commissions dealing with 
educational matters like the Board of Education disclose the same pat- 
tern as to eligibility requirements. No member of the Texas Commis- 
sion of Higher Education may be engaged in “education work” while in 
office. Artic~le 2919e-2, $ 3, V. T. C. S. In order to be eligible for 
membership on the State Board of Examiners for Teacher Education, 
an individual must be a teacher. Section 13.031(a), Texas Education 
Code. 

As to the particular type of sweeping eligibility requirement of 
5 11.22(b), therefore, it appears that those seeking membership on the 
State Board of Education are not treated, by the Constitution or by sta- 
tute, like other elective officials, nor are other state board members 
and commissioners, whether concerned with matters of education or 
not, dealt with similarly. Consequently, the classification at issue here 
is, with the possible exception of tb.ose desiring to be state legislators, 
made up solely of prospective members of the Board of Education who 
are receiving any compensation from the State. 
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The question is, then, whether it is treasonable or arbitrary for 
such individuals to be so singled out. If it is, it follows that as potential 
elective officials or members of boards. and commissions who are re- 
ceiving compensation from the State, they are being denied equal protec- 
tion unconstitutionally. 

Here, it may be useful, in assessing reasonableness, to compare 
the office of state legislator with that of membership on the Board of Edu- 
cation. Like the state legislator, a member of the Board of Education is 
a representative of a particular district as well as a state official whose 
decisions are felt statewide. Section 11. 21, Texas Education Code. His 
duties, therefore, are already twofold, allowing less time for other pub- 
lic activities and offering more opportunities for conflicts of interest to 
arise. 

In addition, the extensive and special duties of a member of the 
State Board of Education (See $ $11.24 through 11.42, Texas Education 
Code), could very well create conflicts of interest if the member were 
functioning in some remunerative capacity for the State, even though 
11. 22(b) could more narrowly define such problem areas and other elec- 
tive offices which may entail similar difficulties are not so inhibited as 
to eligibility. See, for example, $11.26(a) (7) which provides a member 
of the Board of Education with the power to execute contracts for invest- 
ment of the permanent school fund. 

- 

State supreme courts have been loathe to declare statutes regula- 
ting public offices in violation of the equal protection of the Fourteenth 
Amendment. Gallas v. Sanchez, 405 P 2d 772, 480 Haw. 370 (1965); 
Croft v. Lambert., 357 P 2d 513, 228 Or 76 (1960); Thompson v. Dickson, 
275 P 2d 749, 202 Or 394 (1954). In view of the above and the presump- 
tion in favor of legislative classification in general, 5 11. 22(b) is prob- 
ably not an unreasonable or arbitrary classification in violation of equal 
protection, and in our opinion is enforceable. 

Since membership on the State Board of Education involved no 
emolument, $ § 33 and 40 of Article 16 of the Constitution, which prohibits 
holding two offices of emolument at the same time prevents no bar to 
holding these two offices. However, we do see the possibility that the 
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two are incompatible and that one person could not occupy both without 
facing numerous conflicts. Thomas v. Abernathy County Line Ind. School 
Dist. , 290 S. W. 152 (Tex. Con-an. App., J972). 

It is our opinion, therefore, that because of the express provisions 
of $11. 22(b) of the Education Code, and/or the common law doctrine of 
incompatibility, one person may not serve at the same time as a member 
of the Board of Mental Health and Mental Retardation and the State Board 
of Education. 

Very truly yours, 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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