
The Honorable Price Daniel, Jr. 
Speaker, House of Representatives 
State Capitol Building 
Austin, Texas 

Dear Speaker Daniel: 

Letter Advisory No. 58 

Re: Whether a person elected to 
the House of Representatives 
of the 63rd Legislature, having 
resigned that office, may be 
appomted to and serve in the 
position of House Administrator 
before the expiration of the term 
for which he was elected to the 
House. 

Rule 6 of the Rules of the House of Representatives adopted by the 63rd 
Legislature calls for a House Administrator whose duties are specified therein. 

Section 11 of Rule 1 provides, in part: “All officers and employees of the 
House shall be sel.ected and appointed ‘by the Speaker and he shall have the 
right to discharge any of them, which authority may be delegated to the 
Committee on House Administration to the extent and for such time as the 
Speaker may determine. . . ” 

Article 3, $ 9 of the Constitution provides that the House of Representatives 
shall elect its Speaker from its own members and “choose its other officers. ” 
Whether these are to be chosen from among its own members is not specified. 
Nor do the House R.ules specify whether the House Administrator is to be a 
member of the House of Representatives. 

Either House of the Legislature may impose upon its members additional’ 
unpaid duties to be fulfilled by them as members of the Legislature. Terre11 
v. King, 14 S. W. 2d 786 (Tex. 1929) and see also, Eucaline Medicine Co. v. Sfan- 
dard Inv. Company, 25 S. W. 2d 259 (Tex. Civ. App., Dallas, 1930, err. ref’d. ); 
Jones v. Alexander, 59 S. W. 2d 1080 (Tex. 1933). Thus, if a legislator is to 
be appointed to the unpaid office of House Administrator, and remain a member 
of the Legislature we see no problem. The office would neither be one “of 
profit” nor “of emolument” and the appointment would not violate either Article. 
3, § 18 or Article 16. $ 40 of the Constitution. 
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Your letter, however, asks concerning whether “a person elected to 
the House of Representatives of the 63rd Legislature, having resigned that 
office, may be appointed to and serve in the position of House Administrator 
before the expiration of the term for which he was elected to the House. I’ 

Article 3, 818 of the Constitution provides that no representative, dur- 
ing the term for which he may be elected, shall be eligible to any “civil office 
of profit” under this State which was created, or the emoluments of which 
were increased, &ring that term. 

Each House of Representatives adopts its own rules and establishes 
its own organization. Article 3, 8 9. Therefore, although there may have 
been provision for an Administrative Officer in other Legislatures, the pro- 
vision for that office in the 63rd Legislature is, in our opinion, a civil office 
of profit which was created during the term of the 63rd Legislature. 

We recognise that there might be some who would say that the office of 
Administrative Officer was not such an office as was contemplated by the 
Constitution, but rather that it was an employment. See, for example, Attor- 
ney GeneralOpinions V-308 (1947); C-556 (1965) and undoubtedly others. 
These opinions, in our view, mistakenly equate “public officer” to’bffice”. 
There is, to the contrary, a substantial difference. 

In Aldine Independent School District V. Standley, 280 S. W, 2d 578 
(Tex. 1955) it was held that an assessor-collector of taxes was not a “public 
officer” within Article 5, 8 24 and Article 16, 5 30 of the Constitution. When 
confronted with the holdings in Odem v. - Sinton Independent School District, 
234 S. W. 1090 (Tex. Comm.App. 1921) and Pruitt v. Glen Rose Independent 
School District No.& 84 S. W. 2d 1004 (Tex. 1935) that the office of assessor- -_ 
collector of taxes was an “office of emolument” within the prohibition of 540 
of Article 16, as it, then read, the Court said: 

0 . . . In no one of these opinions is it held that one 
holding such is a public offi~cer of this state 
. . . . ” (280 S. W. 2d at 585)(emphasis added) 

In view of the language of the Supreme Court, we are not inclined to 
agree with the statement in Tilley v. Rogers’, 405 S. W. 2d 220 (Tex. Civ.App., 
Beaumont, 1966, err. ref’d., n. r. e.) that: “We see no difference in the mean- 
ing of public office and civil office. ” The judgment of that court was support- 
able on other grounds. 
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As we construe the reference in various constitutional provisions 
such as Q $0 of Article 16 and 0 18 of Article 3 to “civil office” it encom- 
passes something more than a mere employment. It is our opinion that 
the position of Administrative Officer of the House of Representatives, 
if it provides a salary or other emolument, is a “civil office of profit. ” 

Since each Legislature adopts its own rules and establishes its own 
organization (Artkle 3, s 9, Constitution of Texas), the office of House 
Administrator was created “during the term of the 63rd Legislature. ” 
Thus no member of the 63rd Legislature would be eligible to appointment 
to that office having resigned from the Legislature to accept it. 

Very truly yours, 
A 

General of Texas 

AR\OVED: 

DAVID M. KENDA,LL, Chairman 
Opinion Committee 
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