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December 3, 1973 

The Honorable Fred Holub 
County Attorney 
Matagorda County 
Bay City, Texas 77414 

Dear Mr. Holub: 

Letter Advisory No. 73 

Re: Dual Employment - 
retired Air Force 
Cfficer/Commissioner 
of Conservation and 
Reclamation District 

You have requested our opinion concerning the eligibility of a retired 
regular United States Air Force officer to hold the office of Commissioner 
of a County Conservation and Reclamation District. 

We believe there ia no constitutional inhibition despite the provisions 
of Article 16, $12, that: 

“No member of Congress nor person holding or 
exercising any office of profit or trust, under the United 
States, or either of them, or under any foreign powers 
shall be eligible as a member of the Legislature, or 
hold or exercise any office of profit or trust under this 
State. ” 

In 1880 the Supreme Court of Texas in State of Texas v. DeGress, 53 
Tex. 387, stated that an officer of the United States Army on the retired list 
held an office of profit or trust under the United States in the language of the 
Texas Constitution, In Lowe v. State, 201 S. W. 986 (Tex. Grim. 1918), it was 
held that a member of the National Guard of Texas who was oalled to active 
military service occupied a position of profit or trust under the United States 
and vacated his office under 6 12 quoted above. But see Ex parte, 246 

S. W. 91 (Tex. Crim. 1922). 

These decisions prompted the adoption of amendments to 0 $33 and 40 
of Article 16 of the Constitution to the extent that officers and men of the 
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National Guard and other branches of the service were permitted to. hold 
public office or employment in Texas. Cramer V. Sheppard, 167’s. W. 2d 
147 (Tex. 1942);Xarpenter v. Sheppard, 145 S. W. 2d 562 (Tex. 1940). 

Section 40 of Article 16 as it presently exists after the 1972 amend- 
ments, contains this language: 

“Provided, that nothing in this Constitution shall 
be construed to prohibit . . , retired officers of the 
United States Army, Air Force, . . . and officers of 
the State soil and water conservation districts, from 
holding at the same time any other office or position 
of honor, trust or profit, under this state or the United 
States. . . .‘I 

Under this provision and Cramer and Carpenter, supra, it is our opinion 
that a retired Air Force officer is not disqualified from serving as a commis- 
sioner of a Conservation and Reclamation District. 

Very truly yours, 

L. HILL 
orney General of Texas 

Opinion Committee 
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