
The Honorable Joe Resweber 
Harris County Attorney 
Harris County Courthouse 
Houston, Texas 77002 

Dear Mr. Resweber: 

Letter Advisory No. 113 

Re: Whether a member 
of the Port of Houston 
Authority may also 
serve on the Texas 
Amusement Machine 
Commission. 

You have requested our opinion concerning whether a member of the 
Board of Commissioners of the Port of Houston Authority may also serve 
on the Texas Amusement Machine Commission. 

There are three limitations on dual office holding: article 16. section 40 
of the Texas Constitution: article 2, section 1 of the Texas Constitution: and 
the common law doctrine of incompatibility. Attorney General Opinion H-7 
(1973). 

Article 16, section 40 prohibits persons from holding more than one 
civil office of emolument. Although article 8235, V. T. C. S., provides that 
members of the Board of Commissioners of Navigation Districts “shall 
receive such compensation as the Navigation Board may fix.” we have been 
informed that no compensation is authorized or paid to these Commissioners. 
See Attorney General Opinion H-137 (1973). Where such is the case, the office 
isnot one of emolument and article lb, section 40 is inapplicable. 

Article 2. section 1 of the Texas Constitution prohibits a person of the 
executive, legislative, or judicial. department of government from exercising 
powers of another department. Attorney General Opinion H-6 (1973). We 
have discovered no authority which would indicate that both boards are not in 
the executive department of government. Thus we believe there is no separa- 
tion of powers problem. See Meaney v. Nueces County Navigation District 
No. I, 222 S. W. 2d 402 (Tz Civ.App. --San Antonio 1949, writ ref’d. ). 
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G. Imperial Irrigation Co. v. Jayne, 138 S. W. 575 (Tex.Sup. 1911); 
Norris v. City of Waco, 57 Tex. 635 (1882); Wilbarger County v. Hall, 
55 S. W. 2d 797 (Tex. Comm’n. App. 1932, judgmt adopted); Coleman v. 
Archer County, 16 S. W. 2d 942 (Tex. Civ. App. --Ft. Worth 1929, no 
writ); Stratton v. Commissioners’ Court, 137 S. W. 1170 (Tex. Civ. 
APP. --San Antonio 1911, writ ref’d. ); Kettle v. City of Dallas, 80 S. W. 
874 (Tex. Civ. App. --1904, writ ref’d. ). 

We have examined the statutes pertaining to the two positions and 
cannot rule as a matter of law that they are incompatible. Of course, 
whether the offices will be incompatible as a matter of fact cannot be 
resolved in the opinion process. 

Accordingly, it is our view that a member of the Board of Commissioners 
of the Port of Houston Authority may also be a member of the Texas Amuse- 
ment Machine Commission. 

/yery truly yours, 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 

APPROVED: 

DAVID M. KENDALL, First Assistati 

OBERT HEATH, Chairman 
Opinion Committee 
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