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Honorable Mike Westergren Letter Advisory No. 152

Nueces County Attorney

Nueces County Courthouse Re: Application of nepotism

Corpus Christi, Texas 78401 statute to police departments
which are under the civil service
law.

Dear Mr. Westergren:

You ask two questions concerning the application of the nepotism
statute, article 5996a, V.T.C.8., to police departments under the civil service
law, article 1269m, V.T.C.S. They are:

1) Does the appointment as police officer of a brother
of the Chief of Police's wife under Civil Service
Article 1269m, constitute a violation of article 5896a,
(Nepotism), V.A.C.S,?

2) Only if answer to no. 1 is in the negative, would the
act of promotion of a brother of the Chief of Police's
wife constitute a violation of nepotism statute?

Article 5996a provides that "[n]o officer of ... any ... ecity ... shall
appoint, or vote for, or confirm the appointment to any office ... of any
person related....” Policemen are officers within the statute, Attorney
General Opinion V-833 (1949), and brothers-in-law are within the prohibited
degree of relationship. See Letter Advisory Nos. 70, 87 (1873).

When a vacancy occurs in a police department covered by the eivil
service law, the vacancy is filled by the chief executive officer of the city
from a list of three names provided by the Civil Service Commission.
V.T.C.S. art. 1269m, § 10. These three names are the ones that rank highest
on the eligibility list. ld. The eligibility list is prepared pursuant to
competitive examinations and other requirements. V.T.C.S. art. 12369m, § 9.
The person appointed is then placed on a six-month probationary period.
V.T.C.S. art. 1269m, § 12. Only after the six-month period do the
probationary employees "become full-fledged civil service employees and ...
have full civil service protection." Id.
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The power of the chief of police to discharge probationary employees was
discussed in Sfair v. City of San Antonio, 274 S.W.2d 58] (Tex. Civ. App. — Austin
1955, writ ref'd n.r.e.). The court heid that the chief of police, under section 12,
had the authority to discharge probationary employees and that the decision was
final and unappealable to the courts or to the civil service commission. We are
informed that under the procedures operating in your city the chief of police makes
a final recommendation either to keep the candidates on the payroll or to let them
go. Thus the chief of police can determine whether the probationary employee will
be discharged and has influence over the decision as to whether he becomes a full-
fledged employee.

It is our opinion, therefore, that the appointment of the brother-in-law of the
chief of police as a police officer violates the nepotism statute. Letter Advisory
No. 70 {1973); Attorney General Opinions 0-7516 (1946); O-6406 (1945); O-1408 (1939).

SUMMARY

The appointment as a police officer of the bfother-in-law of
the chief of police under the eivil service law, article 1269m,
V.T.C.S., would violate the nepotism law, article 5996a,
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