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February 6, 1973 

Honorable James Cole 
House of Representatives 
State CapitoP Building 
Austin, Texas 78711 

Dear Mr. Cone: 

Opinion No. H- 4 

Re: Interpretation of 
the term “active” 
as used in Section 
2, Subsection 3 and 
4 of the act creating 
the Texas Board of 
Examiners in the’ 
Fitting and Dis- 
pensing of Hearing 
Aids. 

Prior to the end of his term as representative, the Honorable 
Vernon J. Stewart requested an opinion of the Attorney General with 
reference to the qualifications of tho.se to serve on the Texas Board 
of Examiners in the Fitting and Dispensing of Hearing Aids created 
in Acts 1969, and now codified as Chapter 10a of Title 71 of the Civil 
Statutes, Section 4566-l. 01 et seq, Vernon’s Texas Civil Statutes. 

We have been asked to make our response to you in Mr. StewartVs 
absence. 

Mr. Stewart’s precise questions had to do with Subsections 3 and 
4 of Article 4566-l. 02(a) which describe the qualifications for two of 
the nine members of the Board. 

One of them, in addition to residence requirements, is required 
to be “an active practicing physician or surgeon duly licensed to practice 
in this State by the Texas State Board of Medical Examiners, and 
specialize in the practice of otolaryngology. ‘I The other, with similar 
residence requirements, is to be “an active practicing audiologist. ” 
Both are specifically prohibited from having any financial interest in a 
hearing aid manufacturing company or a wholesale or retail hearing aid 
company. 
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Mr. Stewart questioned the use of the word “active” and asked 
specifically (1) whether a party could qualify under subsection 3 if 
he was a full-time administrator of a clinic “‘and does not practice 
his profession7” And (2) whether a party might qualify under sub: 
section 4 if he was a fulltime faculty member of a college or univer- 
sity. 

The word “active” has many meanings. It might be used, for 
instance, to distinguish an active person from one who is retired. 
.- Corp.& al, 80 S. Ct. 1336, 363 
II. S. 685, 4. L. Ed. 2d 149 (1960). It might be used as an antonym to 
the word “massive”. Lohmever v. Marvland State Bar Assoc. of Law. 
Examiners, 218 Md. 575, 147 A.2d 703 (1959); Carson State Co. v. 
McColgan,l30 P. 2d 202 (Cal. App. 1942). The meaning most often 

. 

given it, is “characterized by action rather than by contemplation or 
speculation. ” Webster’s Third~New International Dictionary’(1967) 
p. 22. 

;,. 

Article 4510, V. T. C. S. provides, in part: 

“Any person shall be regarded as pneticing 
medicine within the meaning of this law: 

“(1) Who shall publicly profess to be a 
physician or surgeon and shall diagnose, treat, or 
offer to treat any disease or disorder, mental or 
physical, or any physical deformity or injury, 
by any system or method, or to effect cures thereof; 

“(2) or who shall diagnose, treat or offer 
to treat any disease or disorder, mental or physical, 
or any physical deformity or injury, by any system 
or method, or to effect cures thereof and charge, 
therefor, directly or indirectly, money or other 
compensation. . .‘I 

‘. 

The phrase ,“active practicing physician or surgeoni means one who 
is active and practicing; one who actually diagnoses, treats or a f fers’to” 
treat mental or physical diseases or disorders; one who devotes 
sufficient time to the practice of medicine as to be identified~ in his 
community as an active practitioner. 
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Mr. Stewart’s letter asked whether a party might possibly 
qualify under subsection 3 “if he is a full-time administrator of 
a clinic and does not practice his profession?” As stated, the 
question answers itself. A man who does not practice his profession 

is not an active practicing physician or surgeon. However, we do 
not believe the Legislature intended to automatically disqualify all 
hospital or clinic administrators. It is not uncommon, we 
believe, for a person to be an “active practicing physician or 
surgeon” and at the same time to devote a large part of his 
energies to administering a clinic or a small hospital. 

Most indicative of the legislative intent as to the physician 
member of the board is the requirement that he be a specialist in :. .: : 

the practice of otolaryngology. There ark no state laws governing 
specialization in any pa,rticular field of medicine. Technically, 
anyone who is licensed to practice medicine may claim to 
specialize in a particular area. However it is our understanding 
that the medical profession will look with disfavor upon a man who 
holds himself out as a specialist in a field such as otolaryngology 
without a fair amount of specialized training, and will consider such 
conduct unethical. 

Because “active practicing” and “specializing in otolaryngology” 
are terms without precise meaning, it is impossible to prescribe any 
exact standards to determine whether a physician meets the require- 
ments of subsection 3. Each case will have to be decided on its own 
facts. 

We give to the words “active practicing”, used in subsection 4 with 
reference to the audiologist member of the Board, the same meaning we 
gave to them with reference to the physician or surgeon member. We 
would require that, to be eligible, the audiologist be one who was I. 
actually and actively engaged in the duties of an audiologist. 

Mr. Stewart’s letter specifically asks whether a party.could 
conform with the requirements of subsection 4 if he was a full-time 
faculty manber of a college or’ university. .’ 

. .,._. 

. 
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We find that in other areas the Legislature has never found 
it difficult to exclude from eligibility persons who were members of 
a faculty. For instance Article 4495, V. T. C. S., excludes from 
the Texas Board of Medical Examiners a person who is “a 
member of the faculty or a board of trustee of any medical 
school. ” Article 4568, V. T. C. S. , creating the Board of 
Podiatry Examiners, specifi,cally excludes members of the 
faculty of any college of podiatry. Article 4542a, V. T. C. S., 
creating the State Board of Pharmacy excludes persons who are 
members of the faculty of any college or school of pharmacy. 
Article 4543 V. T. C. S. , creating the State Board of Dental 
Examiners excludes those who are members of .a facultyof a 
dental school. Article 4552-2.02, V. T. C. S., excludes members ‘~ 
of the faculty of any college of optometry from the Texas 
Optometry Board. 

That the Legislature did not see fit to exclude from the Texas 
Board of Examiners in the Fitting and Dispensing of Hearing Aids 
any person who is a member of the faculty of any college or other 
school when it so easily could have done so, indicates an intention 
that such a person would be qualified to serve on that board ‘, ‘,.. 

provided he met all other requirements. We question whether a 
full-time faculty member can be an active practitioner of his profession. 

” ” However, the statute does not disqualify a faculty member. It 
affirmatively requires that the audiologist be an “active practicingfi 
on& Whether one is an ‘*active pract~icing audiologist” despite 
other activities is a question which will have to be determined ,from.the’. 
facts of each case. For example, an individual might sustain a 
‘tfull” teaching load of three to four hours per day, and, at the same, 
tin-e, devote six or more hours to the practice of his profes.sion. 
Full-time faculty member? Probably. Active practicing member of 
his profession? Probably. 1 , 

We therefore answer Mr. Stewart’s specific questions as 
follows: It is possible that a party may conform to the requirements. ’ 
of subsection 3 that he be an active practicing physician or surgeon 
and specilise in the practice of otolaryngology even though he is a 
full-time administrator of a clinic, depending upon the particular facts 
of each case. We answer his aecmd question that it is likewise possible 

-IS- 



. . . 
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that a person may be an active practicing audiologists even though 
he is at the same time a full-time faculty member of a college or 
university, again depending upon the facts of each case. 

-SUMMARY- 

Article 4566-l. 02 Vernon’s Texas Civil 
Statutes providing that one member of the Texas 
Board of Examiners in the Fitting and Dispensing 
of Hearing Aids be an active practicing physician 
or surgeon specializing in the practice of otolaryngo- 
logy and that another be an active practicing 
audiologist requires only that those persons be, 
respectively, a licensed physician or surgeon 
specializing in otolaryngology in the one case 
and a trained audiologists in the other and that 
each be actually and actively engaged in the 
practice of his profession. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

APPROVED: 

@ii* 
M. BARRON 

d 
DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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