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Dear Mr. Reed: Education Code. 

Your request for an opinion reads: 

“Section 54.058(d) of the Texas Education Code 
provides that ’ . . . nonresident military personnel 
. . . attending an institution of higher education under 
a contract between the institution and any branch of 
the Armed Forces of the United Smter, in which the 
tuition of the member of the military is paid in full 
by the United States government , . . . shall pay the 
nonresident tuition fee . . . . ’ (emphasis added). 
What is meant by the phrase ‘paid’in full’? If a por- 
tion of the tuition is paid by the student or from 
scholarship funds of the college, would the institution 
be required to charge the nonresident tuition fee? If 
the answer to the second question is negative. would 
such nonresident military personnel be subject to the 
provisions of Section 54.058(b) of the Texae Education 
Code? ” 

. 

Section 54.052 of the Texas Education Code sets out the general 
rules for classifying students as “resident” or “non-resident”. Section 
54. 058, formerly Article 2654c, (l)(k),V..T. C. S. , modifies the general 
rule a&s&s out additional rules applicable to non-resident military , 
personnel and their dependents, exempting certain of them from non- 
resident tuition requirements. Without changing their classification, 
they are accorded certain privileges otherwise reserved to residents. 
Persons who would be classified as residents under other provisions 
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of the Code are not affected. Compare Carrington v. Rash, 380 
U. S. 89, 13 L. Ed. 2d 675, 05 S. Ct. 775(1965). Codification of the 
Education Code worked no substantial change in the law. Acts, 1971, 
62nd Leg., p. 3319. 

In effect, the provisions now embodied in subsection 54.0,58(d) 3 
exclude from subsection 54.058(b) exempt status any non-resident 
military personnel attending an institution of higher learning in 
this state under a contract between the institution and any branch 
of the U. S. Armed Forces whereby the person’s tuition is paid. k 
full by the United States government. - 

Section 2.01 of~the Code Construction Act, Article 5429b-2, 
V.T.C.S.. specifies that words and phrases shall be read in 
context and construed according to the rules of grammar and common 
usage. In this context the term “paid in full” is synonymous with 
“entirely paid”,’ or “paid in its entirety”. See FULL, 17A Words 
and Phrases 466; and Webster’s Third New International Dictionary, 
p. 919, where full is said to mean: - 

“3. the requisite or complete amount - often used with ’ 
in [paid in full] . ” - 

‘. 
It is our opinion that the Legislature intended the worda in this 

sense and that if any portion of the tuition is paid by the student or 
from some other source, such as scholarship funds, the tuition 
would not be “paid in full” by the United States government and the 
exclusion wou1.d not apply. Subsection 54.058(b) would then control. 
See Attorney General Opinions C-183(1963), M-1106(1972). 

SUMMARY 

Non-resident military personnel who would 
be exempt under subsection 54.058(b) of the Texas 
Education Code from paying non-resident tuition 
fees are’not excluded from such exempt status 
by subsection 54.058(d) if any portion of their tui- 
tion is paid from sources other than the federal . 
government. 

Attorney General of Texas 
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DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 


