
June 12, 1973 

Honorable Sam Kelley, Commissioner Opinion No. H- 49 
Consumer Credit Office 
P. 0. Box 2107 Re: The application of the Texas 
Austin, Texas 78711 Pawnshop Act to transactione 

where money is Lent on 
Dear Mr. Kelley: security of pledged goods 

You have requested the opinion of this office on the following questions: 

“1. May possession be taken of ‘pledged goods, 
as that term is defined by the Pawnshop Act, ;a% 
security for a Loan without compliance with all the 
provisions of the Pawnshop Act? 

"2. Does the $2500 limitation in Sec. 12 of 
the Act mean that there is no authorization in Texas 
for a pawn transaction in excess of $2500, even 
though there is an interest charge of 10% simple 
interest per annum or less on the transaction? 

"3. May a lender making a Loan authorized 
by Chapter 4 of the Texas Credit Code ever take 
possession of ‘pledged goods, ’ as defined by the 

Pawnshop Act, as security for that ldan? ” 

The provisions of Article 5069-51, Vertion’s Texas Civil Statute’s; 
known as the Texas Pawnshop Act, relevant to your request provide as 
follows: 

“Art. 5069-51. 02 Definitions 

“The following definitions apply where such 
words appear in this Act: 

. . . 
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“(b) ‘Pawnbroker’ - means any person 
engaged in the business of lending money 
on the security of pledged goods; or engaged 
in the business of purchasing tangible personal 
property on condition that it may be redeemed 
or repurchased by the seller for a fixed price 
within a fixed period of time. 

“(c) ‘Pledged goods’ - means tangible 
personal property other than choses in action, 
securities, or printed evidences of indebtedness, 
which property is deposited with or otherwise 
actually delivered into the possession of a 
pawnbroker in the course of his business in 
connection with a pawn transaction. 

“Article 5069-51.03 License Required 

“No person shall engage in business as a 
pawnbroker without first obtaining a license 
from the commissioner specifically authorizing 
engagement in such business. ” 

Your first question concerns “pledged goods” as defined inthe Act. 
The term includes only such goods as are deposited with or delinred to 
“a pawnbroker in the course of his business in connection with agawn 
transaction. ” Section 51.02(c). Therefore, “pledged goods” as bfined 
in the Act, are goods which are pledged and delivered in a pawnrransaction 
to someone engaged in the business of conducting such transactias [see 
Section 51.02(b)]. Consequently, possession of such pledged go& may 
be taken only in compliance with all the provisions of the Act. 

Section 12 of the Texas Pawnshop Act provides in part: 

“No pawnbroker may contract for, charge or 
receive any amount as a charge for credit in con- 
nection with a pawn transaction other than a pawn 
service charge, and no pawn service charge may 
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exceed the charge disclosed in the pawn ticket 
or other memorandum delivered to the pledger 
. . . . [I]n no case shall the amount financed 
exceed $2,500.00. ” 

This provision clearly prohibits a pawnbroker from making a pawn 
transaction in excess of $2, 500. If a person is not a “pawnbroker” within 
the statutory definition, it places no restriction on the amount which he 
may loan. However, a person whose activities are not otherwise regulated 
may charge no more than 10% interest per annum, regardless of the amount 
of the loan. Article 5069-l. 02, Vernon’s Texas Civil Statutes. 

Your third question again concerns “pledged goods, ” defined in the 
Act as including only such goods as are deposited with or delivered to a 
pawnbroker in connection with a pawn transaction. Section 51.16 of the 
Act provides that a pawnbroker shall not “enter any pawn transaction which 
has a maturity date more than one month after the date of the transaction. ” 

Chapter 4 of the Subtitle on Consumer Credit (Article 5069-4.01 et 
seq., V. T. C. S.) is entitled Installment Loans and regulates contracts 
repayable in consecutive monthly installments, substantially equal in 
amount. Clearly then, loans authorized under Chapter 4 do not constitute 
pawn transactions regulated by the Texas Pawnshop Act and security for 
such a loan is not thereby a “pledged good” within the definition set forth 
in the Texas Pawnshop Act. 

SUMMARY 

Possession may be taken of “pledged goods, ” 
i.e., goods deposited with a pawnbroker in connection 
with a pawn transaction, only in compliance with the 
Pawnshop Act. There is no authorization for a pawn 
transaction in excess of $2, 500. Installment loans by 
others than pawnbrokers for amounts in excess of $2, 500 
are governed by Article 5069-4.01, ef~seq, V. T. C. S. 

Attorney General of Texas 
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APPROVED: 

. 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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