
THE AVTORNEY GEMCWAL 
OFTEXAS 

Colonel Wilson E. Speir, Director 
Texas Dept. of Public Safety 
Box 4087 
Austin, Texas 78773 

Dear Colonel Speir: 

Opinion No. H- 54 

Re: Whether or not Article 6687b, 
$16, and Article ‘6701b, $ 38, 
require sworn verification of 
each invoice by vendor as a 
prerequisite to disbursing funds. 

Your request for an opinion of this office asks: “Is an affidavit by 
the vendor required for each claim paid from the Operator’s and Chauffer’s 
License Fund?” 

You state that the Comptroller of Public Accounts has informed the 
Department of Public Safety that no payments can be authorized from this 
fund unless each invoice is accompanied by the itemized sworn statement 
of the vendor. Formerly your Department had submitted vouchers for 
disbursement each accompanied by a group of invoices supported by a 
certification (instead of affidavit) of the vendor as authorized by Article 
4357(a), V.T.C.S. 

Article 4357(a), as amended in 1967, provides in part: 

“No warrant shall be prepared except on presentation 
to the warrant clerk of a properly audited claim, certified 
to its correctness, . . . and such claims so certified and 
audited shall be sufficient and the only authority for the 
preparation of a warrant or warrants . . . . ” Acts 1967, 
60th Leg., p. 340, Ch. 163. 

The emergency clause of this Act states that #I[ t]he fact that affidavits 
required to be appended to claims against the State are no longer needed 
and the need for the provisions of this Act in order to provide a more 
economical and adequate system of handling claims against the state create 
an emergency . . . . ” 
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There is also a provision that I#[ a]11 parts of laws in conflict with 
the provisions of this Act are hereby repealed to the extent of conflict only. ‘1 

A certification differs from an affidavit in that it is a statement of 
fact or facts not sworn t.0. Attorney General Opinion M-96 (1967). 

The Comptroller’s recent request that your Department submit 
vouchers accompanied by affidavits from each vendor on each claim is 
based (according to his letter) on two statutes passed in 1941 and 1951, 
respectively, which relate specifically to disbursements from the Operator’s 
and Chauffer’s License Fund. 

Article 6687b, 5 16 reads: 

“All disbursements hereunder shall be by warrant 
issued by the Comptroller upon vouchers drawn by the 
chairman of the Department of Public Safety Commission 
and approved by one other member of the Commission or 
the Director, a,nd such vouchers shall be accompanied by 
itemized sworn statements of the expenditures for which 
they are issued. ” 

Article 6701h, $ 38, is virtually identical. It too requires “itemized 
sworn statements of the expenditures. (’ In requesting the change from 
certification by the vendor to affidavit, the Comptroller has explained 
in his letter to us dbted March 6, 1973: 

“From time to time, my staff has found additional 
statutory requirements req,ulring an affidavit governing 
expenditure out of certa,in types of funds. In each in- 
stance where the provision was found, the department 
involved has been ask.ed to comply with these provisions. I’ 

It has been settled in prev;ous oI.~r,;~.xs issued from this office that 
the 1971 amendment to Article 655, V. T. C. S., has eliminated the require- 
ment that vendors certify or swear to the acciiracy of invoices on purchases 
by State agencies through the State Board of Control. Instead, Articles 655 
and 657 require the recei,ving agency, through its authorized personnel, to 
check the delivery against the invoice and certify its correctness to the Board 
of Control. See Attorney General Opinions M-893-a and M-934 (1971). 

p. 225 



Colonel Wilson E. Speir, page 3 (H-54) 

Therefore we interpret your question to be: “Is an affidavit by the 
vendor required for purchases not made through the State Board of 
Control? ” 

In answering this question we note this fact: prior to 1967, Article 
4357, V. T. C. S. , required affidavits on every claim submitted to the 
Comptroller for payment. The Legislature, in amending Article 4357 
in 1967, clearly stated that “affidavits required to be appended to claims 
against the state are no longer needed” and generally repealed all laws 
in conflict with the new requirement of Article 4357 to the extent of 
conflict. Furthermore, prior to 1967. the affidavit requirement, found 
in Articles 6687b. $16 and 6701h. $ 38, was not a special requirement 
applicable only to disbursements from the Operator’s and Chauffer’s 
License Fund. Rather, the language in those articles merely restated 
what was, until 1967, the general legislative policy regarding payment of 
all claims against the State. 

Was the affidavit requirement in Articles 6687b, $16 and 6701h, $ 38 
repealed by the Act amending Article 4357 ? The Supreme Court has said 
that ‘I . . . since the effect of a general provision repealing conflicting 
laws evinces that the Legislature had in mind that something was to be 
repealed, the ‘courts will be less inclined against recognizing repugnancy 
in applying such statutes’ . . . .I’ Gaddis v. Terrell, 110 S. W. 429 (Tex. 
1908). The general test is that the earlier statute must be found repugnant 
to provisions of the new enactment. Jefferson County v. Board of County 
District Road Indebtedness, 182 S. W. 2d 908 (Tex. 1944); Garrett v. State, 
279 S. W. 2d 366 (Tex. Crim. App., 1955). 

In our opinion the Legislature intended that its general repeal of 
parts of laws in conflict with Article 4357 would effectuate a repeal of the 
affidavit requirement in those Articles relating to disbursements from 
the Operator’s and Chauffer’s License Fund. In fact, the Comptroller’s 
office has, since 1967, issued warrants against the Fund when invoices 
are merely certified to their correctness by the vendor. A long-standing 
administrarive practice of this kind is entitled to great weight. Burroughs 
v. Lyles, 181 S. W. 2d 570 (Tex. 1944); Calvert v. Cadane. 427 S. W. 2d 605 
(Tex. 1968). 

Attorney General Opinion M-934 in finding that certification by the 
vendor was no longer required on purchases through the State Board of 
Control, held that affidavits by the vendor were still required “in such 
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special Articles as 6145-8(40) and 4387~. V. T. C. S. ” This holding was 
on the authority of Opinion M-96 (1967) which, in construing the effect 
of the general repeal provision of Article 4357, stated that II[ o]nly the 
requirement contained in Article 4357 was repealed and there is no 
language contained in House Bill 362 to indicate that the Legislature in- 
tended to modify existing requirements relating to specific affidavits on 
certain sworn accounts. ” 

As we observed above, prior to 1967 the affidavit requirement was 
not unusual or special, but was required of all claims against the State. 
Therefore in reviewing the language of House Bill 362 we believe the 
Legislature intended that the plain meaning of its words would be given 
effect: namely, that “affidavits appended to claims against the state are 
no longer needed” and were eager to encourage “a more economical 
and adequate system of handling claims against the state. ” M-934 and 
M-96 are overruled insofar as they conflict with this opinion. 

As a matter of information, the 63rd Legislature has amended 
Article 6145-8(40). which has been the only statute passed since 1967 re- 
quiring “sworn statements of expenditures. ” The provision now reads: 
“All payments made from the ‘Bicentennial Fund’ shall be approved by 
the chairman of the commission, and be by state warrants drawn on 
such fund in the usual manner and form. ‘I Senate Bill 889, (Acts 1973, 
63rd Leg. ). 

Our answer to your question is: Vendors do not have to make affidavit 
of the accuracy of thei., invoices, but may continue to certify their accuracy 
as they have done since the 1967 amendment to Article 4357. 

SUMMARY 

Purchases through the State Board of Control 
by the Department of Public Safety are governed by 
Articles 655, et seq., which require the receiving 
agency to certify the accuracy of the vendor’s invoice. 
Other purchases requiring disbursements by the 
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Comptroller from the Operator’s and Chauffer’s 
License Fund must be accompanied by the vendor’s 
certification of the invoice’s accuracy in the usual 
manner and form required by Article 4357(a) as 
amended in 1967. 

Very truly yours, 

u Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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