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September 5, 1973 

Honorable David R. White 
County Attorney 
i20 East North St 
Uvalde, Texan 78801 

Dear Mr. White: 

Opinion No. H- 97 

Re: Effect of county redistricting 
upon unexpired term6 of 
county commi66ionerr and 
upon local option 6tatur 

Your letter of May 17, 1973, advise6 that ‘Uvalde County i6 in the 
proce66 of redirtricting it6 county Commi66ioner6 PrecinctE”, and make6 
the following inquirier: 

“Que6tion No. 1. Our Commi66ioner6, of course. 
are elected for a four year term a6 provided in Article 
5-18 of the Texar Con6titution. I would al60 refer you 
to Attorney General Opinion in 1945. No. o-6905. When 
thi6 redi6tricting i6 done will our commi66ionerr 6erve 

out their term6, even though 6ome of them do not live 
in their new dirtrict? 

“Quertion No, 2. What happen6 if we included a 
portion of the County which ir dry with a portion of the 
County which i6 wet in there new dirtrictE?” 

Question No. I i6 controlled by Article 2351 l/2 (b). V. T. C. S., which 
provider: 

‘l(b) When boundarier of commi66ionerr precinct6 are 
changed, the term6 of office of the~commirrioner6 then 
in office 6hall not be affected by ruch change, and each 
commi66ioner rhall be entitled to 6erve for the remain- 
der of the term to which he wa6 elected even though the 
change in boundarie6 may have placed hi6 rs6idence out- 
ride of the precinct for which he WPE elected.” 
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The rtatute codified the controlling case law in exi6tence in 1965 
when it wa6 adopted. In Childrers County v. Sach6e. 310 S. W. 2d 414 
(Tex. Civ. App. , Amarillo, 1958, writ ref’d. n. r. e. 1, the Court determined 
that, where the redistricting of a county placed an incumbent County 
Commi66ioner outside of hi6 precinct, the Commi66ioner had a legal 
right to hold office until hi6 term expired. The Supreme Court of Texa6, 
in refu6ing the application for writ of error [ChildreEs County v. Sachse, 
158 Tex. 371, 312 S. W. 2d 380 (1958)]. 6pecifically approved of the Court 
of Civil Appeals’ holding by saying: 

” . . . We approve the holding of the Court of Civil 
Appeal6 that change6 in precinct boundaries do not 
create a vacancy in the office of County Commi66ioner 
or deprive the incumbent of the right to hold office for 
the remainder of hi6 term, even though by rearon of 
6uch change6 hi6 re6idence i6 not within the precinct 
a6 redefined. 310 S. W. 2d 414. ” 

Accordingly, the answer to your firat question i6 that, after redia- 
tricting, your present commi66ioner6 may 6erve out their re6pective term6 
of office without relriding in the newly e6tablirhed precincts. 

Your 6econd inquiry involve6 the effect of redistricting upon wet or 
dry territory e6tabli6hed by previou6 local option election6. 

Article 16 5 20 of the Texa6 Constitution provide6 the authority for 
local option elections. Article 666-32 of the Texa6 Penal Code implement6 
the con6titutional provision. The general rule ie that where the voter6. by 
an election, have adopted a local option 6tatu6, 6ubEequent reorganization 
of the area with new boundaries doe6 not affect the local option 6tatu6 within 
the territory originally encomparred by the election. Houchins v. Plainor, 
130 Tex. 413, 110 S. W. 2d 549 (1937); Bullington V. Lear, 230 S. W. 2d 290 
(Tex. Civ. App., El Pa6o, 1950, no writ); Goodie Goodie Sandwich v. State, 
138 S. W. 2d 906 (Tex. Civ.App., Daila6, 1940, writ dirm’d., jmnt.cor.); 
Ex Parte Pollard, 51 Tex. Grim. 448, 103 S. W. 878 (1907). And ree Attorney 
General Opinion H-59 (19733 \ 
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You are therefore advised that area6 affected by redistricting will 
retain their wet or dry status until changed by a new election called for 
that purpose. 

SUMMARY 

L. After the redistricting of Uvalde County, the 
present county commissioner6 may serve out their 
term6 of office without residing in the new precinct6 
established by such redistricting. 

2. Area6 affected by redistricting will retain 
their wet or dry status enjoyed prior to any redi6tricting 
action of the commissioners court. 

Very truly yours, 

u Attorney General of Texa6 

APPROVaD: 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 

p. 446 

1 


