
Honorable Alex R. Tandy 
District Attorney 
Parker County 
Weatherford, Texas 76086 

Dear Mr. Tandy: 

Opinion No. H- 122 

Re: The power of a city to 
tax coin-operated 
amusement machines 
designed exclusively 
for children 

You have requested an opinion of this office on the question of whether 
a city may tax the “coin-operated amusement machines designed exclusively 
for children, !’ specifically excluded from the regulatory provisions of Article 
13.17, Taxation-General, Vernon’s Texas Civil Statutes. 

In our opinion, a city cannot impose an occupation tax on coin-operated 
amusement machines such as you describe because no such tax has been 
imposed or authorized by the Legislature. 

Article 8, $1, of the Constitution of Texas provides: 

!I . . . provided further that the occupation tax 
levied by any county, city or town for any year on 
persons or coporations pursuing any profession or 
business, shall not exceed one half of the tax levied 
by the State for the same period on such profession 
or business. ” 

This provision has been interpreted to mean that, unless the Legislature 
imposes a tax on a profession or business, no occupational tax can be imposed 
by any county, city or town. In Hoefling v. City of San Antonio, 20 S. W. 85, 
88-89 (Tex. 1892). the Supreme Court stated: 
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“Under the constitution, the sum a municipal corpor- 
ation may collect as a tax on a given occupation can- 
not ‘exceed one half of the tax levied by the state for 
the same period on such profession or business, ’ and 
this necessarily involves the proposition that the 
legislature must determine that the occupation shall 
be taxed for the benefit of the state before a municipal 
corporation can tax it at all. When the legislature has 
declared that a named occupation shall be taxed, and 
has fixed~the amount of the tax, then, and not before, 
has a county, city,, or town the power to tax that occu- 
potion; for the constitution does not require occupations 
to be taxed, and only permits it when the legislature 
deems it proper. ” 

This holding has been consistently followed. 

On the other hand, if the “tax” contemplated by the city is a legiti- 
mate licensing or regulatory fee, it con be imposed. ‘Producers Association 
of San Antonio v. Ci 326 S. W. 2d 222 (Tex. Civ.App., San 
Antonio, 1959, error ref’d. nr r, e.); Reed v. City of Waco. 223 S. W. 2d 241 
(Tex. Civ. App., Waco, 1949, error ref’d). In regard to the distinction be- 
tween a ‘licensing fee,and an occupational tax, the court in Producers Asso- 
ciation of San Antonio, supra, stated: 

“As said by the Supreme Court in Hurt v. Cooper, 
130 Tex. 433, 110 S. W. 2d 896, 899, ‘It is sometimes 
difficult to determine whether a given statute should be 
classed as a regulatory measure or is a tax measure. ’ 
However, the rule for determining this question is well 
settled, that if from a consideration of the ordinance as 
a whole, the primary purpose of the fees provided for 
therein is the raising of ‘revenue, then such fees sre in 
fact occupation taxes. On the other hand, if the primary 
purpose appears to be that of regulation, then the fees 
imposed are license fees. Hurt v. Cooper, supra; city 
of Ft. Worth v. Gulf Refining Co., 125 Tex. 512, 83 S. W. 
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2d 610. The word ‘revenue’ as used above means 
the amount of money which is excessive and more 
than reasonably necessary to cover the cost of re- 
gulation, and not that which is necessary to cover 
cost of inspection and regulation. ” (326 S. W. 2d 
at 224). 

SUMMARY 

A city cannot impose an occupational tax on 
“coin-operated amusement machines designed 
exclusively for children, ” excluded from regulation 
under $ I(a) of Article 13.17, Taxation-General, 
V. T. C. S. ; however, a city can impose a reason- 
able licensing or regulatory fee on such items. 

Yours very truly, 

//JOHN L. HILL 
(/ Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Commitiee 
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