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Austin, 78774 | '~ 63rd Leg., authorizes

 ‘payment of accrued vaca-
tion pay to an employee
‘who separates or is
S ' separated from state
Dear Mr: Calvert: o ' ' employment

You have requested our opinion concerning the rights of employees
separated from state employment to be paid for accrued vacation time,
under House Bill 139, ofithe 63rd Legislature, The General Appropriations
Act for fiscal years 1974 and 1975.

Your specific question asks:

""Can this department lega.lly pay an employee '
for vacation time duly accrued on the date he separ-
. ates from State employment for any unused vacation
- entitlement under the current Appropriation Bill?"

: Except £or Article 6252 -8a, V. T.C.S., which apphe- to va.catlon
time accumulated at the. death of a state employee, there is no general law
.prov-lding for vacationtxme for all state employees, Article 6252-8, .T.C.S,
gives to hourly employeet. continuously employed by the State for 6§ months
or more, whatever vacation rights may be granted to monthly employees.

Whatever ‘vacat'ion 'rights do exist are found in Article V of the various
appropriation acts. Prior to fiscal 1973, there was no authority for an em-
- ployee to be paid a lump sum for accrued vacation on the termination of his
- employment, and it was suggested in Attorney General Opinion M<1075 that
*'all resignations, dismissals or separations from State employment must be
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accomplished effective on a date which will permit the employee to be.
paid for his accumulated vacation, "

Although that opinion and Attorney General Opinion No. 1252 (1972)
as well, speak of the right to accrued vacation time as ""vested, '" we do
not believe it is vested in the usual sense of that word. Rather, we are
of the opinion that the right to accrued vacation time is analogous to the
right to retirement benefits under one of the several plans authorized by
~ the various legislatures. Ap» to these, the Supreme Court has said:

''In our opinion, the rule that the right of a
pensioner to receive monthly payments from the
pension fund after retirement from service, or
after his right to participate in the fund has accrued,
is predicated upon the anticipated continuance of
existing laws, and is subordinate to the right of the
Legislature to abolish the pension system, or dimi-
nish the accrued benefits of pensioners thereinder,
is undoubtedly the sound rule to be adopted. "

City of Dallas v. Trammell, 101 S, W, 2d 1009, 1013 (Tex. 1937); and see
Board of Managers of Harris County Hosp. Dist..v..Pension.Board, 449
S.W. 2d 33 (Tex. 1970).

The rights of an employee to be paid for accrued vacation:time must
depend, therefore, upon the state of the law at the time of hies separation
frormn state employment. As to persons who die while employed by the
State, the rights of their estates are determined by Article 6252-8a, V.T.C.S

 On the other hand, except insofar as Article 6813b, V. T.C.S., makes the

salary provisions of the biennial appropriations acts the general law, there
is no over-all statute providing for vacation time for living employees.

In the Appropriation Actifor fiscal 1972 (Senate Bill II, Regular Ses-
sion, 62nd Legislature), it was provided in Article V, §7 (p. V-35) that,
"No employee of the State shall be granted terminal annual or vacation
leave subsequent to the effective day of the employee's resignation, dis-
 missal, or separation from State employment. " Attorney General Opinion
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M-1075 (1972):found this language to be unambiguous and suggested, as
we have quoted above, that the effective date of the termination be post-
" poned until a time suffic;ent to include the accrued vacatmn._ _

The Appropriation Act for fiacal 1973 (Senate Bill'l, 3rd Called
~Session, 62nd Legulature), provided in §7 at p. V=34, "A State em-
'ployee who resigns, is dismissed, or sepa.ratel from State employment

'_ :'_ shall be entitled to be paid for all vacation time duly accrued. " (emphasis
- added) This provision was the subject of Attorney General Opinions

' M«1252, M-1279, M-1280, M-1281 (1972). . Opinion 1252 held that because

~  of the language, '"shall be entitled to be paid, " a State employee who was

‘ separated and had ntt been. fully paid for all vacation time to whichshe

| " was entitled, had not been fully paid for all services rendered and was

entitled to receive tanylba.lance due him upon termination of his employment.

The 63rd Legislature, in the General Appropriations Act for fiscal
1974 and 1975, again rewrote § 7 of Article V and the pertinent language
with reference to accrued vacation timsg is now, '"A State employee who
resigns, is dismissed, or separated from State employment shall be en-
titled to all vacation time duly accrued. ' There is no provision there or
elsewhere in the Appropriation Act or the general statutes of the State that
an employee, upon separation, shall be paid for accrued time.

In construing the language of Article V, §7, we are not at liberty
to assume that the words ''to be paid' were omitted through inadvertance.
To the contrary, we rnust assume that they were intentionally omitted
and that something in the history of the applicatxon of the 1973 Act caused
the Legiahture to change -its mind.

It is the genera.l rule that your office may not issue warrants for an
item for which there has been no appropriation. National Biscuit Co. v.
State, 135 §. W. 2d 687 (Tex. 1940); State v. Angelina County, 150 S. W. 2d
379 {Tex. 1941); Bullock v. Calvert, 480 S, W. 2d 367 (Tex. 1972). This is
true even though an expenditure may be expressly called for by a general
law. See, for instance, Attorney General Opinion C~579 {1966) holding that,
even though the general law provided for fees for certain witnesses, in the
absence of an appropriation for those fees, they could not be paid,
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As we construe the current wording of § 7, it now provides that an
employee is entitled to "time, ' not to pay, and, in any event, no funds
are appropriated to pay a person who is no Ionger an employee for accrued
vacation time.

We are of the opinion, therefore, that the office of the Comptroller of
Public Accounts (except in cases of death) may not legally pay an employee,
under the current Appropriations Act, for unused vacation time duly accrued
on the date he scparates from State employment. Apparently the Legisla-
ture intended that vacation time be used for vacations, and not to supplement
income. The change in the law, as we interpret it, should encourage employ-
_ ees to take their vacatione as they accrue. If that is not practical, separation

should be effective on & daté 'which will permiit the emiployee to, 'exhaiist hts -
" accurtivlated vacation.time prior to his separation.

SUMMARY

There is neither any general law nor any appro-
priation in the Appropriation Act for 1974-1975 autho-
rizing the payment of money to a state employee who
resigns, is dismissed or otherwise separates from
State employment (except in cases of death) in lieu of
accrued but unused vacation time.

ery truly yours,

e Sl

Attorney General of Texas

- APPROVED:

YORK| First Asmistant

DAVID M. KENDALL, Chairman
Opinion Committee
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