
THE AITORNEY GENERAL 
OF TEXAS 

Ausmx. TRXAS 78711 

November 21, 1973 

The Hoaorablt Dolph Briacot 
Gwtrnor of Texas 
stott cqBito1 Building 
Airtin, Tens 78711 

Dear Governor Brircoe: 

Opinion No. H- 155 

Re: Whether retired state 
judges may be appointed 
to an appellate board to 
review decisions of an 
administrative ntture 

You have requested our opinion concerning the propriety of your 
appointing retired judges to an appellate board of review for the Office 
of Comprehensive Health Planning. Such a review board is called for by 
newly enacted amendments to the Social Security Act (42 USC 5 491, et seq. ). 

The 92nd Congrtns of the United States amended Title XI of the Social 
Security Act by adding § 1122 [Public Law 92.603, 86 Stat. 1329 (1972)]. The 
legislation calls for a state planning agency (your Office of Comprehensive 
Health Planning) to review proposed capital expenditures and determine 
whether they are “necessary” and would be in conformity with’the standards, 
criteria, or plans developtd by such agency ” for adequate health care facili- 
ties in the State. It requires, in subsection 1122(b)(3), that the state establish 
and maintain an appellate administrative procedure whereby a person propo- 
sing such a capital expenditure may appeal the recommendation of the desig- 
nated agency “and will be granted an opportunity for a fair hearing. ” 

You indicate that some of the judges you contemplate appointing pres- 
ently are l ssibting the Court of Criminal Appeals as Commissioners. Others 
rtrve se special judge* in certain administrative districts, and one is pres- 
ently a prt-time professor of law 8t a State university, 

Pursuant to Article 5. 4 k, of the Constitution, as amended in 1965, the 
LegisJature in 1971 amended Article 6228b. V. T. C. S., the statute which 
govtrnt rht retirement of justices, judges and commissioners of appeUate and 
district courta. Section 7 of the Article, as amended, now provides in part: 
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“During the time judges who have retired under 
the provisions of the Act are receiving retirement pay 
they shall not be allowed to appear and plead as attorneys 
at law in any court in this State. Any person who has 
retired under the provisions of this Judicial Retirement 
Act may elect in writing address to the Chief Justice of 
the Supreme Court. . . to continue as a judicial officer, 
in which instance they shall. with their own consent to 
each assignment, be subject to assignment. . . . No 
person who has heretofore retired under the provisions 
of this Judicial Retirement Act shall be considered to 
have been a judicial officer of this State after such retire- 
ment, unless such person has accepted an assignment by 
the Chief Justice to ait in a court of this State.” (emphasis 
added) 

A new s 7a provides: 

“(a) Any person who has retired under the provisions 
of this Judicial Retirement Act and who within ninety (90) 
days after such retirement accepts an asrignmant by the 
Chief Justice of the Supreme Court or by a Presiding Judge 
of an Administrative Judicial District shall continue as a 
judicial officer. in which instance he shall, with his own 
consent to each assignment, be subject to assignment. . . . . ” 

We construe thtot sections of Article 6228b as affording the retired judge 
an option aa to whether he will remain a judicial officer. See Werlein v. Cal- 
vert. 460 S. W. 2d 398 (Tex. 1970); Buchanan v. State, 471 S. W. 2d 401 (Tex. 
Crim. 1971). cert. denied, 405 U.S. 930; Ex parte Hwell, 488 S. W. td 123 
(Tex. Crim. 1972). 

Article 2, 5 1, of the Constitution provides for the separation of govern- 
mental powers. After dividing the government into the three basic departments, 
legislative, executive and judicial, it provides: 

. 

p. 720 



The Honorable Dolph Briscoe, page 3 (H-155) 

0, 
. and no person, or collection of persons 

btiig of one of these departments, shall exercise 
any power properly attached to either of the others, 
except in the instances herein expressly permitted. ” 

Administrative determinations of whether a capital expenditure would 
be “necessary” or in conformity with certain criteria established by an 
executive agency art executive decisions. Administrative appellate positions 
would be positions in the executive branch of government. Persons “of” the 
judiciary, including retired judges who remain judicial officers, cannot con- 
rtihationaily excrcire such executive functions. See Davis v. City of Lubbock, 
326 S. W. 2d 699 (Ttx. 1959); Chemical Bank and Trurt~ Comprnv v. Falkner, 
369 S. W. 2d 427 (Tcx. 1963); Attmney General Opinion H-7(1973). 

We advise you, therefore, that, in our opinion, any of the retired judges 
you have in mind who wish to remain judicial officers under 5 5 7 and 7A of 
Article 622gb would be disqualified from accepting appointment to your appellate 
administrative board. Article 2, $1, Constitution of Texas. This would apply 
to retired judges serving as Commissioners on the Court of Criminal Appeals 
and to special judges now serving administrative districts. 

If any of the persons you have in mind have not elected to remain judicial 
officers, then, in the absence of any other impediment, we believe they would 
be eligible for appointment to the appellate board you envision. 

of any of the retired judges you have in mind should, while remaining 
judicial officers, accept such appointments and qualify for the administrative 
positiona, they would ipso facto relinquish their judicial status, we believe. 
In other words, they could accept. such appointments, but if they did, they 
would no longer be judicial officers. The reason for this is illustrated by the 
cast of the retired judge who is a professor at a state univerdty. 

Professors 8t state universities are “of” the executive branch [see 
Attorney General Opinion H-6(1973)]. Article 2. 4 I, of the Constitution pro- 
hibits a person, being of one department (executive), from exercising any 
powergroperly attached to a different department (judicial). [See Attorney 
General Opinion H-7(1973); Attorney General Letter Advisory NO. 65 (1973)]. 
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When a person holding one governmental position assumes another which 
the Constitution does not permit him to hold in conjunction with the first, 
the first position is ipso facto surrendered upon assumption of the stcbnd. 
Compare Pruitt v. Glen Rose Ind. School Dirt. No. I, 84 S. W. 2d 1004 
(Tex. 1935); Thornam v. Abernathy County Line Ind. School Dist., 290 S. W. 
152 (Tex.Comm.App. 1927); City of Houston v. Stewart, ‘87 S. W. 663 (Tex. 
1905); see Attorney General Letters,Advisory No. 62 (1973) and No. 63 (1973). 

Thus, a retired judge who has since become “of” the executive branch 
of State government as a professor has relinquished his status as a judicial 
officer, whether or not he originally chose upon retirement to retain that 
designation. To the extent that Attorney General Opinions M-842 (1971) and 
M-ll94 (1972) would indicate otherwise, they are disapproved. Since the 
professor is no longer a judicirl officer, if he also accepts the post you con- 
template, he would then occupy only two executive positions, a permissible 
combination under Article 2,, § 1, of the Constitution. Since both such posi- 
tions would be “non-elective, ” the exception for non-elective State officers 
in Article 16, 5 40, of the Constitution could apply and a prohibited dual 
office holding would not necessarily result. 

We are of the opinion, therefore, that the persons you contemplate 
appointing may legally accept such appointments, but by doing so, they will 
relinquish their status as judicial officers if they have not already done so. 

SUMMARY 

Retired judges may legally be appointed to serve 
as administrative appellate officers, but those who accept 
and qualify for such appointments may no longer retain 
status as judicial officers. 

F&.& 

Attorney General of Texas 

DAVID hi. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee. 

I 

. 
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