
The Honorable Gus L. Lamer 
County Attorney 
Walker County 
P. 0. Box 425 
Huntsville, Texas 77340 

Dear Mr. Lamer: 

Opinion No. H- 161 

IL?: May a Justice of the 
Peace receive salary 
for a period during 
which he was holding 
over awaiting appoint- 
ment of his successor? 

Your request for an opinion asks whether the county commissioners 
court may legally pay a justice of the peace his salary for the period he 
was holding over awaiting appointment of his successor. 

You provide the facts in your request as follows: An individual 
elected justice of the peace for a four year term in November ,197O was 
duly qualified and assumed the duties of such office on January 1, 1971. 
On February 7, 1972, he filed as a candidate for the office of tax assessor 
and collector, and was defeated on May 6, 1972. At all relevant times up 
to the appointment of his successor on February 12, 1973, this man continued 
to perform the duties of justice of the peace. He was paid his salary until 
May 31, 1972, at which time the County Attorney advised the County Clerk 
not to issue any further warrants for the payment of his salary in view of 
Article 16, $65, of the Texas Constitution. He received no further payment 
of salary from that date until his reappointment as successor on February 12, 
1973. 

Article 16, $65, of the Texas Constitution provides in part: 

“Provided, however, if any of the officers named 
herein [including justices of the peace] shall announce 
their candidacy, or shall in fact become a candidate, in 
any General, Special or Primary Election, for any office 
of profit or trust under the laws of this State or the United 

p. 746 



The Honorable Gus L. Lanier, page 2 (H-161) 

States other than the office then held, at any time 
when the unexpired term of the office then held shall 
exceed one (1) year, such announcement of candidacy 
shall constitute an automatic resignation of the office 
then held, and the vacancy thereby created shall be 
filled pursuant to law in the same manner as other 
vacancies for such office are filled. (emphasis added) 

Under this provision of the Texas Constitution, wl sn the individual filed as 
a candidate for the office of tax assessor and collector on February 7,1972, 
he automatically resigned as justice of the peace. 

Article 16, 517, of the Texas Constitution states: 

“All officers within this State shall continue to 
perform the duties of their offices until their successors 
shall be duly qualified. ” 

The recognized purpose of this provision is to insure against vacancies in 
office and a consequent cessation of the functions of government. Section 
17 provides for officers to hold over in the performance of the duties of 
office even after resignation until a successor has been elected or appointed 
and has qualified. The officer who has resigned retains his position, in 
spite of his resignation, as a de jure officer. Plains Common Consolidated 
School Dist. No. 1 of Yoakum County v. Hayhurst, 122 S. W. 2d 322 (Tex. Civ. 

App. 3 Amarillo, 1938, no writ): Keen v. Featherston, 69 S. W. 983 (Tex. Civ. 

APP. 8 1902. err. ref). See also Attorney General Opinions M-659 (1970); C-43 
(1963) and WW-1253 (1962). If he shows himself to be a de jure officer, he 
will he permitted to recover the compensation incident to the office. Jones 
v. City of Uvalde, 79 S. W. 2d 341 (Tex. Civ.App.. San Antonio, 1935, err. 
ref.); City of San Antonio Y. Coultress, 169 S. W. 917 (Tex. Civ.App., San 
Antonio, 1914, dis’m. w. o. j.). However, if, prior to qualification of his 
successor he should accept an incompatible office, he will not remain a de 
jure officer. Compare Pruitt v. Glen Rose Independent School Dist. No. 1, 
84 S. W. 2d 1004 (Tex. 1935); ~Lowe v. State, 201 S. W. 986 (Tex. Crim. 1918). 

It is our opinion therefore that the justice of the peace continued to hold 
over as a de jure officer following his aut.omatic resignation, under Article 16, 
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§ 65, Texas Constitution, and is therefore entitled to compensation for this 
period. 

SUMMARY 

A de jure justice of the peace may receive a 
salary for the period during which he was holding 
over awaiting appointment of his successor. 

Very truly yours, 

P C’F’Y L. HILL 
Attorney General of Texas 
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DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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