THE ATTORNRKY GENERAL
OF TEXAS

AUvUmTIN, TrxAs TH711

JOHN 1. RILL
ATTORNEY OGENENRAL

November 29, 1973

The Honorable John Park Davis Opinion No, H- 163

County Attorney

Montague County Re: Application of Article
Montague, Texas 76251 2368a, V.T.C.S., to

purchase if paid for
with funds on hand,
creating no obligation
' Dear Mr. Davis: or debt for county

Your request for an opinion poses the following question: Are bids
for road machinery costing over $2,000.00 required if it will be paid for
out of county funds on hand and the purchase is not heing made out of funds
creating an obligation or liability on the county?

The controlling statute is Article 23682, §2, Vernon's Texas Civil
Statutes, which provides in part:

"No county, acting through its Commissioners
Court, . . . shall hereafter make any contract calling
for or requiring the expenditure or payment of Two
Thousand Dollars ($2, 000.00) or more out of any fund
or funds of any . . . county or subdivision of any county
creating or imposing an obligation or liability of any
nature or character upon such county or any subdivision
of such county, . . . without first submitting such pro-
posed contract to competitive bids. . . . Provided,
however, that the provisions of this Act shall not apply
to counties having a population of more than three hun-
dred fifty thousand (350,000) inhabitants according to
the last preceding or any future Federal Census."

Section 2b provides:
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"Contracts for the purchase of machinery for
the construction and/or maintenance of roads and/or
streets, may be made by the governing bodies of all
counties and cities within the State in accordance with
the provisions of this Section. The order for purchase
and notice for bids shall provide full specification of
the machinery desired and contracts for the purchase
thereof shall be iet to the lowest and best bidder."

Your question indicates an interpretation of the above quoted language
wherein the phrase "creating or imposing an obligation or liability, ., ."
would refer to 'fund or funde. . . .'" We disagree.

The words of Article 2368a, §2, "creating or imposing an obligation
or liability ., . . upon such county , ., . .", refers to the contract and not
to the fund. The words "out of any fund or funds of any . . . county or any
subdivision of any county' were not included in § 2 until it was amended in
1947 (Acts 1947, 50th Leg., p. 283, ch, 173), A reading of §2 leaving out
those words makes it clear that the phrase '""creating or imposing an obli-
gation or liability of any nature or character upon such county. . . .'" must
have originally referred to the word "'contract.”

Moreover, a contract by its very nature creates an oblxgatxon or
habxhty whereas a fund does not.

Our construction is bolstered by the language of § 5 of Article 2368a
which provides:

"The notice required in Section 2 . . . shall
not be applicable to expenditures payable out of
current funds, . . ."

If bidding were not required for expenditures out of current funds, it would
be fruitless to specifically eliminate the notice requirement for such expen-

ditures, See Attorney General Opinions M-172 (1967), V-1082 (1950).

It is our opinion that competitive bidding is required for road machinery
costing over $2000 which is paid out of funds on hand.
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SUMMARY

Bids for road machinery costing $2, 000 or
more are required even if it will be paid for out of
county funds on hand.

Very truly yours,

OHN L.HILL
Attorney Generai of Texas

DAVID M. KENDALL, Chaifman
Opinion Committee '
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