
The Honorable Joe Max Shelton 
County Attorney 
Grayson County 
Sherman, Texas 

Dear Mr. Shelton: 

Opinio’n No. H- 167 .- 

Re: Authority of adult 
probation officers, 
county attorneys and 
their assistants to - 
carry pistols 

You have asked our opinion on the authority of adult probation officers 
and of county attorneys and their assistants to carry pisto,ls in carrying out 
certain official duties. 

Artic.le 483 of theT.exas Penal Code prohibits the carrying of certain 
weapons including a pistol. There are several exemptions from its opera- 
tion, among them “any peace officer in the actual discharge of his official 
duty. ” Article 404, V. T. P. C. The term “peace officer” is defined in 
Article 2.12 of the Texas Code of Criminal Procedure as follows: 

“The following are peace officers; 

“(1) Sheriffs and their deputies. 

“(2) constables and deputy constables. 

“(3) marsha,ls or police officers of an incorporated 
city, town, or village. 

“(4) rangers and officers commissioned by the 
Public Safety Commission and the Director of 
the Department of Public Safety. 

“(5) investigators of the district attorneys’, criminal 
district attorneys’, and county attorneys’ offices. 

p. 767 



The Honorable Joe Max Shelton, page 2 (H-167) 

1 
, 

L’ 

r 

“(6) law enforcement agents of the Alcoholic 
Beverage Commission. 

“(7) each member of an arson investigating 
unit of a city, county, or the state. 

I’( 8) any private person specially appointed to 
executive criminal process. 

“(9) officers commissioned by the governing 
board of any state institution of higher 
education, public junior college or the 
Texas State Technical Institute. 

“(1O)officers commissioned by the Board of Control 

“(11) game management officers commissioned by 
the Parks and Wildlife Commission. ” 

We recognize that, although adult probation officers ordinarily are 
not peace officers, they are legally empowered to arrest a probationer 
without a warrant when ordered to do so by the judge of the court who has 
jurisdiction of the probationer’s case. Article 42.12, 5 8, V. T. C. C. P. 
When so acting they have the same rights as “peace officers” that other 
private individuals would have under the provisions of $ (8) of Article 2.12 
of the Texas Code of Criminal Procedure. 

Accordingly, we hold that an adult probation officer may be a peace 
officer exempt from the provisions of ‘Article 483 of the Texas Penal Code, 
under some circumstances. 

Your second question concerns county attorneys and their assistants 
in the conduct of investigation. Section (5) of Article 2.12 defines as among 
peace officers, “investigators of the district attorneys’, criminal district 
attorneys’, and county attorneys’ offices. ” 

We brlil:ve that persons “of” a county attorney’.+ office, including 
the county attorney and hts assistilntz+. while enyagrd in investigacivc 
work, would bu classiliod as pcacc: officer’s unr!i:r Ibis provision and Lhur 
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exempt from the provisions of Article 483 of the Texas Penal Code. We 
do not feel that it matters whether the office has special investigators; 
the crucial test is whether the attorney is carrying out an investigation, 
However, it should be noted that Article 484 of the Penal Code exempts 
peace officers from the operation of Article 483 only “in the actual dis- 
charge of his official duty;” thus, only during actual investigations would 
a county attorney or assistants be entitled to carry a pistol. 

Our opinion as to probation officers as well as county attorneys is 
further qualified by the provisions of $ 6a of Article 4413(29aa), V. T. C. S. , 
which establishes certain minimum standards for employment as a peace 
officer in both permanent and temporary capacities. Except for peace 
officers employed on a permanent basis before September 1, 1970, all 
permanently employed peace officers must meet educational requirements 
prescribed by the Commission within one year of the appointment. Art. 
4413 (29aa),. $ 6(a), (‘b). Persons may not be appointed as peace officers on 
even a temporary basis unless they meet certain age, physical, and mental 
requirements prescribed by the Commission. Art. 4413 (29aa), $6(c). Any 
person who accepts appointment as a peace officer or any person who appoints 
or retains an individual.as a peace officer in violation of the above mentioned 
requirements shall be fined from $100 to $1000. Art. 4413 (29aa), 5 6(e). There 
is no special definition of “peace officer ” in this Section, so that the application 
definition would seem to be that contained in Art. 2.12 of the Code of Criminal 
Procedure. These provisions would apply to assistant county attorneys but 
not to county attorneys who are exempt under 5 6(f) of the Act. 

SUMMARY 

Adult probation officers may be peace officers 
in connection with certain of their official duties and 
may be entitled to carry a pistol as an exemption to 
Article 483, ‘Texas Penal Code, while carrying out 
orders of a court to arrest a probationer without a 
warrant. County attorneys and their assistants may 
act as peace officers while in the conduct of criminal 
inveotigatiuns. and at such times would be exempt from 
the provisions of Article 483, Texas Peanl Code. Pro- 
bation officers and assistant county attorneys would be 
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subject to the minimum standard provisions of 
Article 4413(29aa), V. T. C. S. 

Very truly yours, 

APPROVED: 
1 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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