
The Honorable Clayton T. Garrison 
Executive Director 

Opinion No. H- 170 

Texas Parks & Wildlife Department Re: The authority of the Texas 
John H. Reagan Building Parks & Wildlife Department 
Austin, Texas 78701 to contract with counties for 

the cleaning and maintenance 
of a public beach located 

Dear Mr. Garrison: within a state park 

You have requested our opinion on the following questions: 

“I . Does the Parks and Wildlife Department have 
authority to contract with a county to authorize 
the, county to clean and maintain a public beach 
located within a state park if the county meets 
the requirements of Article 5415d-1, V. T. C. S. ? 

“2. [If the answer to question 1 is in the affirmative, 
d]oes the Parks and Wildlife Department have 
authority to reimburse a county for cleaning a 
public beach within a state park out of funds 
[specifically] appropriated to the Department 
[in Item 20 of the Appropriations Act for fiscal 
1974 and 1975]? ” 

Counties which meet the requirements of Article 5415d-1 are all counties 
which border on the Gulf of Mexico and have public beaches within their boun- 
daries. Section 5 of that Article allocates the responsibility for cleaning and 
maintaining public beaches among the State, counties and incorporated cities. 
The State has the duty of cleaning and maintaining public beaches located within 
state parks, and a county has the duty of cleaning and maintaining public beaches 
located within that county but outside of an incorporated city. Sections 8 and 9 
of the Article permit counties to contract with cities and other counties for 
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beach maintenance services, and $7 provides a mechanism by ,which the 
State may pay a portion of the costs incurred by cities and counties in 
cleaning and maintaining the city and county beaches. The Act does not 
specifically refer to contracting authority between the State and a county 
for the maintenance of state park beaches. 

We believe the Parks and Wildlife Department and counties have 
ample authority to contract with each other for the maintenance of state 
parks by virtue of $1 of Article 6081r, V. T. C. S., which provides, in part: 

I, . . . The Parks and Wildlife Department is hereby 
authorized and directed to cooperate . . . willfiother 
departments of the state and local governments . : . . 
It is the intent of the Legislature to add to the purposes, 
functions and duties of . . . counties, to acquire lands 
for public recreation purposes, to c0nstruc.t thereon 
facilities ‘for public use, to provide for.the operation, 
maintenance and supervision of such public recreation 
areas, and to enter into agreements with other local, 
state or Federal Agencies for planning, construction, 
maintenance, and operation of such facilities, together 
with necessary access roads thereto, and to maintain 
adequate sanitary standards on the land and water areas 
as a part of and adjacent to such recreation areas. ” 
(emphasis added) 

Article 6081r is the vehicle by which Texas became eligible to receive 
grants under the Land and Water Conservation Act of 1965. 16 USC $4601-4 
to 11. That Act and the Texas Article 6081r require a comprehensive state- 
wide plan for the development of outdoor recreation resources. We believe 
the Legislature necessarily included state parks in the scope of Article 6081r, 
and thus authorized a county to contract with the State for maintenance of a 
state park. Cf. Interagency Cooperation Act, Art. 4413 (32), V. T. C. S. ; 
Interlocal Cooperation Act, Art. 4413(32c). V. T. C. S. 

Any contract would be subject to the prohibitions of Article 3, $ 51, of 
the Texas Constitution, and a county would be required to provide actual ser- 
vices before it would be eligible to receive state funds. Although the type of 
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contract you mention appears to avoid any Article 3, 5 51, problem, your 
attention is directed to Attorney General Opinion No. H-109 (1973) for a 
discussion of the constitutional prohibition. 

Your second question involves the use of funds appropriated for 
“beach cleaning” in Item 20, p. 111-113, of the Appropriations Act for fiscal 
1974 and 1975 (House Bill 139, 63rd Legislature) to pay a county for its 
services rendered in cleaning a state park beach. That item provides: 

‘For the Years Ending 
August 31, August 31, 

1974 1975 

“20. For payments to cities 
and counties for mainte- 
nance and cleaning of 
Public beaches NTE [not 
to exceed] $50,000 for any 
single grant, subject to 
equal matching and contingent 
upon there being no admission 
fees charged for entry onto 
such beaches 200,000 200,000” 

The “pre-existing law” required by Article 3, $44, of the Constitution 
to support the appropriation in Item 20 is Article 5415d-1, V. T. C. S., an act 
designed “to allocate responsibility for cleaning the beaches of this state. . . . ” 
18 WI. 

Section 7 provides for a “state share” of the cost of cleaning beaches. 
Section 7(c) reads: 

l’(c) No county or city shall receive as its ‘state 
share’ a sum greater than one-half the amount such 
county or city expends for the purpose of cleaning and 
maintaining public beaches within its jurisdiction during 
the state fiscal year for which reimbursement is sought, 
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nor shall any such county or city receive as its ‘state 
share’ a sum greater than $50,000 for any state fiscal 
year. ” 

Your first question requires a determination of the meaning of “public 
beaches within its jurisdiction, ” i. e. , whether this refers to city or county 
beaches or to State-owned state park beaches as well. 

The Act applies to home-rule cities with more than 60,000 inhabitants 
and counties on the Gulf of Mexico having within their boundaries “public 
beaches . ” defined by 5 11(b) as a beach area, whether public or privately 
owned, to which the public has acquired the right of access. 

The responsibility for cleaning public beaches within its corporate 
boundaries is placed upon a city, town or village; for those not within a 
city, upon the counties; and for those~within state parks, upon the State. (5 5) 

The provisions would lead to the conclusion that “public beaches 
within its jurisdiction” refers to those over which each unit of government 
is given responsibility by $5, and that the Item 20 funds were not to be 
“shared” with cities and counties for state park beaches. 

However, $1(b) states it to be the public policy of the state that the 
right to access to public beaches “creates a responsibility for the state. . . 
to assist local governments in the cleaning of beach areas which are subject 
to the access rights of the public as defined by Chapter 19, Acts of the 56th 
Legislature, 2nd Called Session, 1959, as amended (Article 5415d. Vernon’s 
Texas Civil Statutes). ” That statute applies to access to state-owned beaches, 
and would seem to lead to the conclusion that “public beaches” within the 
jurisdiction of cities or counties of Article 5415d-1 include state-owned beaches. 

Therefore, it is oar opinion that Item 20 funds may be used to reimburse 
a county for cleaning a public beach within a state park provided the county is 
willing to meet the requirements of the appropriation. You did not ask and we 
do not answer what other appropriated funds may be used for that purpose. 
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SUMMARY 

The Texas Parks and Wildlife Department and 
counties on the Gulf Coast have authority to contract 
with each other for the cleaning and maintenance of 
state park beaches. The Department may use funds 
appropriated specifically in Item 20 of the Appropria- 
tions Act for 1974 and 1975 to reimburse a county for 
its services in maintaining state park beaches provided 
the county is willing to meet the conditions of the appro- 
priation. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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