
The Honorable Tom Hanna 
Criminal District Attorney 
P. 0. Box 2553 
Beaumont, Texas 77704 

Opinion No. H- 182 

Re: Meaning of “general election” 
in $ 5(b), Article 5154C-1, 
V. T. C. S., the Fire and Police 
Employee Relations Act. 

Dear Mr. Hanna: 

Your request for an opinion concerns whether ,the term “general 
election” as used in the Fire and Police Employee Relations Act, Art. 
5154c-1, V. T. C. S., (Acts 1973, 63rd Leg., ch. 81, p. 151) refers to 
the November election or whether it refers to the last election held in a 
particular city. Section 5(b) deals primarily with the necessary requisite 
for the Act to be adopted by a city, town, or political subdivision. This 
section states in part: 

“Upon receiving a petition signed by the lesser of five 
percent or 20, 000 of the qualified voters voting in the last 
preceding general election in such city, town, or polita 
subdivision, the governing body of such city, town or political 
subdivision shall hold an election within 60 days after said 
petition has been filed with such governing body. ” (emphasis 
added) 

The relevance of the distinction lies in the number of persons voting 
in the applicable election, and therefore, the number of signatures required 
to petition a local option election under the statute. 

In Greenwood v. City of El Paso, 186 S. W. 2d 1015, 1016 (Tex. Civ. 
APP. 3 El Paso, 1945, no writ), the court considered the meaning of 
“general election” in Art. 3162, V. T. C. S. , which provided: 
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“Independent candidates for office at a county, city 
or town election may have their names printed upon the 
official ballot on application to the county judge, if for a 
county office, or to the mayor, if for a city or town office, 
such application being in the sane form and subject to the 

. same requirements herein prescribed for applications to be 
made to the Secretary of State in case of State or district 
independent nomination: provided, that a petition of five 
per cent of the entire vote cast in such county, city or 
town at the last general election shall be required for such 
nomination. ” (emphasis added) 

The court’s analysis proceeded as follows: 

“The question posed is: does the term ‘last general 
election’ as applied to this case mean the City Election . . 
. or the General Election of the 7th day of November . . . 
. In determining this question, the intention of the legislature 
must be the sole guide. . . I’ 

“The words “general election’ would, standing alone, 
mean the state-wide election held in pursuance of general 
law every two years, which election is for the selection 
of state, district, county, and precinct offices. This ,is. 
a popular meaning of the term. It is a fundamental, rule 
of statutory construction that unless some good reason 

,appears to the contrary, words used in the statute would 
be construed by the courts in accordance with their popular 
and generally understood meaning. . . . ” 

“A general election is held in November every two 
years in each city and county of the state. True, no city 
officials are chosen at such election, but the voters voting 
in the city at such general election are ordinarily qualified 
voters in the next city election. It was a matter of judgment 
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for the legislature as to whether the standard of the last 
city election should be used or that of the last general 
election. In our opinion, it shows [chose] the latter 
standard. ” 

The court noted statutes in which the legislature demonstrably chose 
to state “general city or town election” or “regular city election, ” and 
distinguished the meaning of those terms from that of “general election” 
as used in the Fire and Police Employee Relations Act. 

Article 1269m, V. T. C. S. , creating the firemen’s and policemen’s 
civil service in cities over 10, 000, conditioned the local option election 
upon petition of ten per cent of the number voting in “the preckding 
municipal election” in § 27(a). 

Additionally, Art. 2. 01, V. T. C. S., Texas Election Code, 
provides in part: 

“A general election shall be held on the first Tuesday 
after the first Monday in November, A. D. 1964, and every 
two years thereafter, . , . “(:emphas% added) 

It is our opinion that “general election” in Art. 5154c-1 $ 5(b) refers 
to the statewide November election held every two years and not to the 
municipal election. 

SUMMARY 

Under Art. 5154c-1, $ 5(b) (Acts 1973, 63rd. Leg., 
ch. 81, p. 151), “general election” refers to the November 
election and not to the municipal election. 

Yours very truly, 

Attorney General of Texas 

p. 833 



The Honorable Tom Hanna, page 4 (H-182) 

APPROYED: 
h 

Opinion Committee 
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