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The Honorable Mark W. White, Jr. - Opinion No. H-191
Secretary of State T _ : :
Austin, Texas : .. -Re: What '"peraonsa'’ are required

to register expenditures under
§ 3(a) of House Bill 2, 63rd Leg,,
S . : to be codified as Article 6252-9c¢,
Dear Secretary White: .. .. -  + Yernon's Texas Civil Statutcs”

. - On January l, 1974, the provisions of House Bill 2 of the 63rd Legislature
(Acts 1973, 63rd Leg., ch. 422, p.1096) will become effective. The Act ie onc
""relating to the activities, registration, and reporting requirements of persons
_engaging in acthities designed to influence legislation’, and may be othegwise
. known as the "Lobby Act'. It will be codified in Vernon's Texas CivilStatutes
' as Article 6252-9c. '

_ Persons engaging. in certain ape‘ciﬁed activities, spelled out in'§ 3 of the
~ .Act, are required to register. Section 3(a)(l) includes among those who must
~ register: : - ' S

(1) a person who makes a total expenditure in
excess of $200 in a calendar quarter, not including his
own travel, food, or lodging expenses, or his own
membership dues, for communicating directly with
.one or more members of the legislative or exec-
utive branch to influence legislation. . . "

You have asked whether a corporation, association, firm, partnership,
~committee, club or other organization, or a group of persons who arc
voluntarily acting in concert, who expends in excess of $200. 00 a calendar
quarter by paying an individual to communicate directly with a member of the
legislative or executive branch to influence legislation be required o register
~ under Sec. 3(a) in addition to the individual who must register on their behalf.
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- Section 3(a)(2) requires registration of a person who receives compensation
or reimbursement from another to communicate directly with a member of the
legislative or executive branch to influence legislation.

Your question tracks the language of §2(1) of the Act defining "person'.
Therefore, what you have asked is whether a ''person'', as defined, who pays
or reimburses the person required by § 3(a){(2) to register, must also register
if he or it expends more than $200. We think not.

Section 3(a)(l) applies to those who make expenditures '"for communicating
directly with' a member of the legislative or executive branches. Section 2(5)
defines "Communicates directly with'' to mean ''contact in person or by tele-
phone, telegraph, or letter'. The person who hires his communicating done
by another does not '"cormmunicate directly with', within that definition, and is
not required by §3(a)(1) or (2) to register.

We see no constitutional problem in this classification of those who must
register, The person required to register under §3(a) must, in his registration
give the full name and address of each person by whom he is employed to
communicate and on whose behalf he is to s0 communicate, Section 5(b){4).

In addition, §5(c) requires that, if a registrant's activities are done on behalf
of a group, the registration shall include a statement as to the number of
members in the group and a '"full" description of the methode used to develop
and make decisions about positions on policy.

In Attorney General Opinion H-18 (1973} we discussed the provisions of this
Act as they then appeared in House Bill 2, pending before the 63rd Legislature.

We are of the opinion, therefore, that a "'person', as dcfined in the Act,
who expends in excess of $200 per calendar quarter by paying another to
communicate directly with a member of the Legislature would not have to
register under House Bill 2.
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SUMMARY

Article 6252-9¢c, House Bill 2 of the 63rd
Legislature, does not require the ""person' (used
in its inclusive sense) who employs or reimburses
another to communicate with a member of the
legislative or executive branch, to register.

ry truly YWM

HN L, HILL
Attorney General of Texas

APPROVED:

DAVID M. KENDALL, Chairman
Opinion Committee
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