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The Honorable J. W. Edgar Opinion No. H- 197 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
201 East Eleventh Street 
Austin, Texas 78701 

Re: Authority of State Commis- 
sioner of Education and/or 
State Board of Education to 
require that an institution 
of higher education seeking 
approval of teacher educa- 
tion programs present a 
performance-based 
application for approval and 
related question. 

Dear Dr. Edgar: 

On behalf of the State Board of Education you have requested an opinion 
from this office concerning the Board’s authority over teacher education. 

Specifically, you have asked: 

“(1) Is it within the authority of the State Commissioner 
of Education and/or State Board of Education to include 
in the provisions for approval of teacher education 
programs the stipulation that the higher education 
institution seeking approval must present a perfor- 
mance-based application for approval7 

“(2) If the answer to No. 1 is in the negative, is it 
within the authority of the State Commissioner of’ 
Education and/or the State Board of Education to 
include in the provisions for approval of teacher 
education programs two or more alternative plans, 
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only one of which would be performance-bared 
wherefrom the higher education institution may 
elect to use the alternative of itr choice as a basis 
for presenting an application for approval. ” 

In June, 1972 the State Board of Education and the Central Bducation 
Agency approved certain new *tamlards for teachcr~education program8 to 
replace other8 promulgated in 1955, and it contemplates the approval of 
additional rtandards. Such standard* purport to be “performance based. ” 
Your letter defines “performance based education!’ as:’ 

“A process whereby the proviaionr of a planned 
institutional teacher preparation program [are] 
based on (a) the identification of objectives, (b) 
strategies for implementing thore objectives, and 
(c) aaaesament technique6 to a6certatn effectiveness 
of the stated objective.. ‘I 

In an Agency memorandum of November 10. 1972, addressed to 
“Superintendents, College/University Residents, Deans of i&cation, 

Graduate Deans, Eiecutive Directors of Education. ServiceCenters, 
Presidents ofBrofessionalOrganieationsl’it is discussed as follows: 

“Competency-Based Teacher Education ia a 
systemic process that encomparaes clearly 
defined job roles for professionala within the 
school setting, a delineation of competenciea 
required of the professional tn.&e job role, and a 
planned- program of preparation which allowr the 
development of there competenciea. The plan of 
instruction includes a clearly defined purpose, 
and a mechanism to ascertain the degree of 
effectivenees of theme activities or courses 
determined to be needed by or required of a 
prospective teacher. It is a procere to preclude 
duplication of efforta, loso of time, and undefined 
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activity. It does, on the other hand. insure 
that once a competency has been idenflilcd as 
a desired outcome, adequate opportunities 
to demonstrate an ability to. perform.that 
competency are given and that if a n.eed exists. 
recyclical application for performance ability 
is provided. ” 

Broad powers in the field of teacher certification have been given 
the State Board of Education and the Central Education Agency, but they 
are not exclusive except in respect to special service and special education 
teachers. The qualifications of the latter were specifically made subject 
to State Board of Education regulation by Article 2922-13 5 5 1(3)(d), 1(4)(c), 
and l(S)(a) V. T. C. S. , now Section 16.15(d) of the Education Code. 

The basic authority of the Board of Education in the field.of teacher 
education is found in Title 2, Section 11.26(a) of the Texas Education Code, 
V. T. C. S., which reads: 

II . . . . With the‘ advice and assistance of the state 
commissioner of education, the State Board of 
Education shall.. . . (8) prescribe rules and 
regulations for certification of teachers and for 
granting certificates for teaching in the public 
schools of this state in accordance with Chapter 
13 of this code* ,. . . . ‘I (Emphasis Ad&d) - - 

This section of the Code is derived from former Article 2675b-8, 
V. T. C. S. which was first contained in an Act specifying that it did not 
lessen the powers of governing bodies of State Teacher8 Colleges, (Acts 
1929, 41st Leg., 2nd, C. S., Ch. 10, p. 12). State Teachers Colleges 
(previously “normal schools”) became State Senior Collegea in 1965 (Acts 
1965. 59th Leg., ch. 322, p. 673). 

Section 13. 032 in Chapter 13 (Title 2) of the Code concerns the rule 
making power of the Board: 

“(a) The State Board of Education, with the advice 
and assistance of the state commissioner of education. 

: .: ‘.‘Y. ._- ,.._ .-z . ., : .,.- ^~ ~.. ~..,... .~ 
. . . I _~ ? “’ 

_.... ~- : .~ ,..... : : . L 
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is authorized to establish such rule6 and regulations 
as are not inconsistent with the provisions of this 
chapter and which may be necessary to administer 
the responsibilities vested under the terms of this 
chapter concerning the issuance of certificates 
and the standards -and procedures for the approval 
of colleges and universities offering programs of 
teacher education. 

l’(b) In order to secure professional advice for his 
recommendations to the State Board of Education, the 
state commissioner of education shall consider 
recommendations of the board of examiners for 
teacher education in all matters covered by this 
chapter. ” 

Teaching certificate6 are the subject of Sections of Chapter 13 of the 
Code. derived from former Article 2891-b. V. T. C. S. These sections 
clearly show the authority of the-Boardto approve institutional teacher 
education program6 resulting in certification. See Sections 13.036. 
13:037, and 13.039. But these provisions do not declare that the Board 
of Education is empowered to disapprove the programs of State Senior - 
College System institution, or that certificates may not be awarded to 
graduates of the teacher education programs of StateSenior College6 
(formerly State Teacher6’ Colleges) in the absence of Board of Education 
approval. Article 2891b. the source statute, did not expressly repeal 
Article 2888. V. T. C. S., which recognizes the right of State Teacher 
College graduates, to teaching certificates and Section 13.033 of the 
Education Code recognizes that certification laws. other than those in 
Chapter 13, are also applicable. It provides that persons claiming ~eligibility 
for a certificate are to present to the COmmiSSiOnerS “6uch Proof as this 
and other certification laws require. ‘* Since Article 2888, V. T. C. S. has 
not been expressly repealed, the presumption is that in enacting the new 
law the legislature intended the old ptatute to remain in operation. Attorney 
General Opinion H-75 (1973). 53 Fex. Jr. 2d. Statutes § 102. 

The Central Educaion Agency has general control of the public 
education system at the state level and rule-making and regulatory authority 
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over "any activity [in its educational aspects], with persons under 21 year.6 
d age which is carried on in the state or federal agencies, except higher 
education in approved colleges. ” Section ll. 02 and see Section 11. 52(g) for 
the general powers of the Commissioner. 

Teacher6 salaries may be based on training inihstitutions recogrked 
(not “approved!‘) by the Commissioner. Section 16. 301(b). Texas Education 
Code (formerly Article 2922-14 8 1). 

Before Title 3 was added to the Education Code, Article6 2644. 2646, 
and 2647, V. T. C. S. rtmained in force. Article 2644. was the opening 
statute in a chapter devoted to State Colleges and Universities. and provided: 

“Except as herein provided, all laws establishing 
State teacher6 coll6geS or normal institutes for 
the training of white teacher6 and providing for 
their government, control and maintenance are 
continued in force, and all such colleges which 
are or may be established by law shall be under 
the general control and management of the Board 
of Regent6 of the State Teachers’ Colleges [now 
Board of Regents, State Senior College System]. ” 

Article 2646, read: 

“Diplomas and teachers certificates of each of 
‘the State Teacherb’ Colleges [now State Senior 
Colleges] shall authorize the holders to teach 
in the public bchools. “(‘emphasis added) 

Article 2647. subdivision 5. allowed the Board of Regents to control 
the grade6 of certificates issued by those institutions, the conditions of 
issue for certificates and diploma6 , and the authority by which they were 
to be signed. 

In 1971, when Title 3 of the Education Code was adopted, these statutes 
were carried into the Code a6 Sections 95.21. 95.24, and 95’. 25 (Acts 1971. 
62nd. Leg., ch. 1024, p. 3072 at 3219). 
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Article 2919e-2, V. T. C. S., adopted in 1965, created the Coordinating 
Board, Texas College and University System, maile it the highest authority 
in the state in matters of public higher education, and among other things, 
assigned it the duty to (1) define the various higher education systems, 
“provided nothing shall be construed to authorize the Board. . . to alter’. 
any university system presently existing by virtue of statute. . . . ‘I, 
(2) classify and prescribe the role and scope for each public institution 
of higher education, (3) review certificate and degree programs 0ffere.d 
by such institutions, and (4) order the initiation, consolidation or elimination 
of degree or certifimte programs. These provisions are now subsections. 
(b), (d) and (e) of Section 61. 051. Texas Education Code. Section 61. 070 
provides that the duties and functions of the Central Education Agency are 
not affected by such provisions. 

The enactment of Article 2919e-2, V. T. C. S., shifted~ to the Coordi- 
nating Board responsibility for determining what departments of instruction 
State Senior Colleges might maintain and what course6 of study might be 
pursued there, but it did not alter the statutory effect of a teaching program 
diploma from a State Teacherb’ College (Senior College). See the Revisor’s 
Note following $ 61. 051. Education Code, V. T. C. S. 

At the time Title6 1 and 2 of the Education Code were adopted in 
1969, graduates of teacher education program6 in institutions governed 
by the Board of Regents, State Senior College System, were entitled to 
Texas Teacher6 Certificates upon presentation to the State Commissioner 
of Education of proof of a diploma from such an institution and presentation 
of such other proof regarding moral and personal qualifications as was 
required by law. The presentation of such proof cast upon the State 
Commissioner of Education a ministerial duty to issue the certificate, 
whether or not the teacher education program of the State Senior College 
System institution was one pro forma “approved” by the State Board of 
Education. En our opinion, the adoption in 1969 of Titles 1 and 2 of the 
Education Code did not change the law in that regard. 

In our view, the duty of the Central Education Agency to award a 
teaching certificate to a graduate of a State Teachers’ College was not 
affected by the shift of course-defining responsibility to the Coordinating 
Board. or by the redesignation of such institutions as “State Senior Colleges”, 
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or by the omission of Article 2888 from the Education Code, or by the 
enactment of Title 3 of the Education Code. Section II. L6(aN8) of the 
Code limits the authority of the State Board of Education to prescribing 
rules and regulations for certification of teachera and for granting 
certificates for teaching in the public 6ChOOl6 of this state in accordance 
with Chapter 13 of the Code, not Chapter 95. That limitation was in 
effect before Title 3 was adopted. 

Clearly, the State Senior College System has been ltgi6latively 
designed to perform the function, inter-&a. of educating teachers, and 
a distortion of that design would alter tbe sybtem contrary to the proscrip- 
tion of § 61. 051 (b) of the Education Code. We are of the opinion, therefore, 
that graduate6 of the teacher education program6 of ~6’titut~On6~ composing 
that System continue to be statutorily entitled to teaching certificates, even 
absent pro forma approval of such programs by the State Boards of Education. 
The 1971 Act specified that no substantive change was intended by its enact- 
ment. (Acts 1971, 62nd Leg. ch. 1024, p. 3072). 

We also note that s 13.042 of the Education Code as amended in 1973 
(Acts 1973, ch. 51. p. 78 at 84) require6 the Commissioner of Education 

to issue appropriate Texar teaching certificates to holders of certificates 
from other states who wiih to teach in Texas, provided the college or 
university in which the teacher completed the requirements for his out-of- 
state certificate is accredited by a recognized accrediting agency (not 
the State Board of Education) as an approved teacher training institution. 
The duty is a ministerial one. 

Thus, 6n two fronts the Legislature has foreclosed the State Board of 
Education from decreeing that Texas teaching certificates be issued only 
to those who have completed “performance based” teacher training program6 
Also see 5 ll. 31. Texas Education Code. 

The “performance based” concept, as we understand your explanation 
of it. concerns not 60 much a method of teachiag as it doe6 a method of 
measuring the usefulness (to a teacher) of what is taught the teacher-in- 
training. It merely requires that everything in a proposed teacher training 
program be useful in the development of teachers. It doe6 not prohibit 
p respective teachers from taking courses outside the “program”, nor does 
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it affect courses not offered in satisfaction of ‘program” requirements. 

The Legislature may delegate to an admini6trative agency the power 
to make rules which have the effect of law when the Legislature itself 
cannot practically and efficiently perform the function, but the Legislature 
must declare the policy and fix the standards by which the agency is to be 
guided. See Attorney General Letter Advisory No. 42 (1973) and cases 
there cited. 

Here, the Constitution declares the policy: the establishment, support 
and maintenance of aa efficient school system--a declaration implemented 
by the statutes. The Legislature has directed the State Board of Education 
to accomplish this, in part, by establishing rule6 and regulations, concern- 
ing, among other things, I’. . . the standards and procedures for the approval 
of colleges and universities offering programs of teacher education”, which 
(1) are not inconsistent with applicable Education Code provisions,and (2) may 
be necessary with respect thereto. These two limitation6 on the Board’s 
authority to set standards must’:be given an effective and meaningful, inter- 
pretation if the legislative delegation of power to the Board is to be consti- 
tutionally valid. Railroad Commission v. Shell Oil Co. 161 S. W. 2d 1022 (Tex., 
1942); Gerst v. Jefferson County Savings & Loan, 390 S. W. 2d 318 (Tex. Civ. 
APP. 9 Austin, 1968 error ref’d n. r. e. ). 

The Legislature has specified that the rule6 and regulations of the 
Board of Education must be consistent with the provisions of Chapter 13 and 
necessary with respect thereto. See Attorney General Gpinion M-386 (1969). 

We do not believe a rigid, requirement that all other colleges and 
universities must institute 1*p6rformance based” programs to qualify their 
graduates for Texas teaching certificates is consistent with the plain (and 
recently expressed) legislative intent that out-of-state institutions and 
institutions composing the State Senior College System need not do so. Nor, 
in the light of the most recent legislative action, can we say that such an 
exclusionary rule would be considered necessary. 

Consequently, we anewer your first question negatively and answer your 
second one 6ffirmatively. Jn our opinion , under present Texas law it is not 

within the authority of the State Board of Education or the Commissioner to 
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stipulate that institutions seeking approval for general teacher education 
programs mustpresent performance-based applications, but the Board, 
with the ad= of the Commissioner, could legally promulgate rules and 
regulations whereby institutions seeking such approval could choose between 
alternative plans for program approval (one or more of which might be 
“performance-based”) and submit application6 accordingly. 

We have reached this conclusion by tracing the development of Texas 
statutes regarding teacher certification. See: Acts 1905. ch. 124, p. 263 
(Art. 2646): Acts 1911, 1st C. S. , ch. 5. p. 74 and Acts 1923, ch. 160. p. 341 
and Acts 1965, ch. 322. p. 673 (Arte. 2644 and 2647); Acts 1911. p. 189, Sec. 
1(114) and Acts 1921, ch. 129. p. 242 (Art. 2888); Acts 1929, 2nd C. S., ch. 10, 
p. 12 (Art. 2675b -7, -8); Acts 1949, ch. 39 5 1, p. 65 (Art. 2922-13) Acts 1949. 
ch. 299. Art. V, p. 537 (Art. 2654-5); Acts 1949, ch. 334. Art. IV, p. 625 
(Art. 2922-14) Acts 1955, ch. 149, p. 508 (Art. 2891bB Acts 1965. ch. 12, p. 
27 (Art. 2919e-2): Acts 1969, ch. 889, p. 2735 (Titles 1 and 2, Texas Educa- 
tion Code): Act6 1971, ch. 1024, p. 3072 (Title 3, Texas Education Code). 

You have not asked that we pass upon particular standard6 and your 
questions are not directed to the legality of the 1972 standards. We need not 
refer to them further than to say that some of them are so vaguely and 
ambiguously stated as to be impossible of objective application, and some 
of the apparent demands bn institutions of higher education may exceed those 
the Legislature itself could require. 

SUMMARY 

Under present Texas law. it is not within the authority 
of the State Board of Education or the State Commissioner of 
Education to stipulate that institutions seeking approval for 
teacher education programs mustpresent “performance-based” 
applications, but the Board, - with the advice of the Commissioner, 
may promulgate rules and regulations whereby institutions 
seeking such approval could choose between alternative plans 
for program approval (one or more of which might be “perfor- 
mance-based”) and submit applications accordingly. 

u Attorney General of Texas 
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DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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