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Dear Mr. Lewis: 

Re: Can a state chartered 
savings and loan asso- 
ciation designate all or 
any part of its perma- 
nent reservd~fund stock 
as a part of its Federal 
Insurance Reserve account? 

You have requested our opinion on the following question: 

“Can a state chartered savings and loan association 
designate or earmark all or any portion of its per- 
manent reserve fund stock as a part of its Federal 
Insurance Reserve account? ” 

Section 2.02 of Article 852a, V. T. C. S., empowers a state savings 
and Loan association to issue Permanent Reeerve Fund Stock, subject to 
its provisions. 

Section 563.11 of the insurance regulations promulgated by the 
Federal Home Loan Bank Board (12 C. F. R. § 563. 11) applicable to state 
savings and loan associations which are insured by the Federal Savings 
and Loan Insurance Corporation, provides that such permanent reserve 
fund stock (called “capital stock ” in the regulations) may be earmarked 
as part of the association’s federal insurance reserves where such stock 
is “permitted by State law to be used for absorbing losses. ” 

There is no case law answering your question nor do the applicab,le 
statutes expressly prohibit or allow the use of such stock for the purposes 
in question. The basic issue is whether such stock is “permitted by State 
law to be used for absorbing losses?” 
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In our opinion the stock is permitted under Texas law to be used 
for absorbing losses and therefore can be used as part of an association’s 
federal insurance reserve fund, 

Section 2.02 of Article 852a, V. T. C. S., provides as follows: 

” . . . Such,Permanent Reserve Fund Stock, when 
issued, may not be retired or withdrawn except as 
hereinafter provided, until after all liabilities of 
the association shall have been satisfied in full, 
including the withdrawal value of all savings accounts 

II . . . . 

This not only permits, it requires the use of such stock for absorbing 
losses. 

The same $2.02 also provides: 

,I . . . Associations whose savings accounts are 
insured by the Federal Savings and Loan Insurance 
Corporation may retire in whole or in part any such 
stock heretofore issued when such associations are 
authorized to do so by a majority vote at any annual 
meeting of its members, or any special meeting of 
members called for such purpose; provided, that 
the basis of such retirement shall have been first 
approved by the Commissioner and consent to such 
retirement upon the part of the Federal Savings and 
Loan Insurance Corporation has been filed in writing 
with the Commissioner. ” 

Apparently the Legislature contemplated that the Federal Savings and 
Loan Insurance Corporation would have some interest in the permanent 
reserve fund stock, and the primary if not the only reason for such interest 
would be if the stock were permitted to be used as part of an association’s 
insurance reserve. This implies a legislative intent to permit such use. 
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It further appears that a prohibition against use of such stock for 
federal insurance reserve would, in effect, place a more stringent 
reserve requirement upon stock companies tha,n upon non-stock state 
associations or federal associations. Unless a stock company can use 

its stock as part of its reserve, it, in effect, has an additional reserve 

cushion available solely for the absorption of losses, such cushion not 
being required of other associations. Such inequality should not be 
read into the statutes unless clearly expressed, which it is not. 

SUMMARY 

A state chartered savings and loan association 
may designate or earmark all or any portion of its 
permanent reserve fund stock as a part of its federal 
insurance reserve account. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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