
The Honorable Ralph Prince 
Criminal District Attorney 
Gregg County 
P. 0. Box 2403 
Longview, Texas 75601 

Opinion No. H- 221 

Re : Persons other than a Aicensed 
agency who may place a child for 
adoption under Article 695c, V. T. 
c. s. , as amended, 1973, and Texas 
Family Code, Title 2. 

Dear Mr. Prince: 

Referring to the enactment by the 63rd Legislature of amendments to 
Article 695c, V. T. C.S. (Acts 1973, 63rd Leg., ch. 340, p. 767) and specific 
provisions of the newly adopted Title 2 of the Family Code (Acts 1973, 63rd 
Leg., ch. 543, p. 1411), you have requested our opinion as to whether lawyers, 
doctors, clergymen and other similar persons, who assist in the placing of 
a child for adoption without the participation of a licensed child placing agency, 
commit :misdemeanors. 

Article 695~. V. T. C. S., the Public Welfare Act of 1941, provides in 
Subsection 2 of 9 g(a) of that Act: 

“(b) Child Placing Facility. Every person . . . 
whether operating for profit or without profit, . . 
who shall place any child or children who ara under 
the age of sixteen (16) years, whether occasionally 
or otherwise, away from his own home or relative’s 
home, shall obtain from the State Department of 
Public Welfare a license to operate as a child-placing 
agency. . except that nothing in this Act shall prohibit 
a natural parent from, &aci.ng his own.child or .prohibit 
a~.Sra&parent,’ ~unak&‘:aunt; kegal .gua.rdisn,: brother’ 
or sister, having rttained.tbeir majority, from pl,aeing 
a child under the age of sixteen (16) years in the home 
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of relatives or in a licensed institution, agency, or 
facility coming within the purview of this Act. 

“(c) Adoption. Every person. . , whether 
operating for profit or without profit, other than 
a natural parent, who shall place any child or 
children under the age of sixteen (16) years for 
adoption, whether occasionally or otherwise, shall 
obtain a license to operate in child-placing from the 
State Department of Public Welfare. . . . ” 

Subsection l(f) of the same section defines “Child-Placing Activity” as 
follows: 

“Any person who arranges for the placement 
with a third party of a child not related to him, or 
aids or abets in such placement, shall be deemed 
to be engaged in child-placing activity. ” 

Attorney General Opinion WW-94 (1957), interpreted these provisions 
together with the prior statute governing adoption, Article 46a, V. T. C. S. 
It was held that a natural parent could not delegate authority to place a child 
for adoption except to a licensed child-placing agency, and that a third person 
attempting to place a child without a license clearly violated the provisions of 
Article 695~ $ 8a. Subsection 2(b). 

These provisions do not appear to have been judicially construed, but 
Professor John R. Wilson of the Baylor University Law School faculty, in 
an article entitled “Observations on Current Texas Adoption Laws and Practices. ” 
22 Baylor L. Rev. 473, 490 (1970) reached the conclusion that: 

“These provisions work an obvious curtailment to 
the heretofore traditionally accepted function of the 
lawyer in the practice of adoption. It is evident from 
the foregoing that an attorney cannot legally function 
aa a child-placing agent unleaa: 
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“(1) he is licensed as such by the Department 
of Public Welfare. (a more classic example of built- 
in conflict of interest could hardly br conetructed), 
or 

“(2) th,e child involved is at least 16 years of 
age, or 

“(3) the child is a relative of his, or 

“(4) the natural parent or parents identify or 
otherwise designate the adoptive parents and thus 
qualify as the placement instrumentality. ” 

The 1973 amendment to Article 695c, supra, made no substantive 
change in this law except to amend Subsection 12 of $ 8a of the Act so as to 
make it a misdemeanor to conduct a child-placing agency or to place children 
for adoption without a license. 

Your letter requesting our opinion states that Title 2 of the Family Code, 
supra, “appears to contemplate adoptions arranged without the participation 
of adoption agencies--or what we have always called ‘private adoptions. ’ I’ 
You cite to us 5 $15. 05 (b), 15. 03 (c)(l), 16.05 (a) and 11.12 to support your 
conclusion. 

Title 2 of the Family Code expressly repealed Article 460, V. T. C. S, 
which heretofore governed adoptions. Chapter 15 deals with termination of 
the parent-child relationship, axd Chapter 16 deals with adoption. The 
distinction of the issues of termination of the parent-child relationship and 
that of adoption and the provision for separate proceedings for each issue are 
the major innovations of these chapters of the Family Code. See Family Law 
Section, State Bar of Texas. Summary and Analysis of Texas Family Code 
Title 2: Parent and Child, Ii. B. 73 and S. B. l6Spp. 2-3, 12-14 (n. d. , circa 
1973). 

We perceive no conflict between the new Family Code provisions con- 
cerning adoption and the requirement of Article 695~ that moat child-placing 
activitier be licensed. 
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Chapter 15 of the Family Code provides for termination of the parent- 
child relationship if the court finds that termination is in the best interebt of 
the child. $ $15. 01, 15. 02(2). Termination of this relationship is a prerequisite 
to adoption, § 16. 03(b). If a termination order is entered as to both parents, 
or the only living parent, the court is required to appoint a “managing con- 
servator” of the child, 5 15. OS(b), whose duties, privileges, rights and powers 
are essentially parental and are set out in $14. 02(b). The managing con- 
servator has “the power to consent to the adoption of the child and to make 
any other decision concerning the child that a parent could make” where the 
parent-child relationship has been terminated. $14. 02 (b)( 8). 

Section 15. 03 (c)(l), to which you refer, provides that in a voluntary 
relinquishment of parental rights, the parent’s affidavit may designate “any 
qualified person, ” the State Department of Public Welfare, or any licensed 
agency as managing conservator. However, the Court is not bound by the 
parent’s designation of the person or agency. $14. 01(c). 

Section 15. 03( c)( 3) further provides that the affidavit may contain “a 
consent to the placement of the child for adoption by the State Department of 
Public Welfare or by an agency authorized by the State Department of Public 
Welfare to place children for adoption. ‘I By clear implication, this provision 
limits the parent’s voluntary delegation of consent to place a child for adoption 
to the Department or to an authorized child-placing agency, and restates 
preexisting law. Section 16.05 (a) requires that, if a managing conservator 
has been appointed, his consent to adoption generally is necessary. This 

does not authorize him to act as a child-placing agency except insofar as his 
rights are set out in $14. 02(b). 

Section 11.12, which you cite, simply continues the requirement of an 
investigation in adoptions, as in prior law, Art. 46a. 5 2 V. T. C. S. While 
the court may appoint “any person I’ to conduct the social study, there is no 
indication that the managing conservator and the investigator should be the 
same except when it is an authorized agency, § 11.12(c). 

While we conceive that an attorney, doctor, or clergyman may be 
appointed by a court as managing conservator and, as such, exercise the 
same rights in adoption of the child that the parents might have exercised, 
it would be as parent that he would exercise those rights and he would have 
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them only by court order. We do not believe that this is a traditional 
“private adoption. I’ 

An attorney may provide legal assistance to a parent in the exercise 
of the right to place a child for adoption. However, the attorney is subject 
to the licensing requirements and penalties of Article 695c, as amended, 
if he engages in any other “child-placing activity”, beyond mere legal repre- 
sentation, ,L. *I 

Under the existing law children under 16 may be placed for adoption 
bf natural parent, by a relative in some instances, or by a licensed agency. 
Where authorized by court order, a managing conservator stands in the 
shoes of the parent. An attorney, doctor or clergyman who does not occupy 
one of ‘these positions, i. e. , who is neither parent, relative, licensed nor 
appointed managing conservator, will now be guilty of a misdemeanor if he 
places a child for adoption. Furthermore, if he assists another who is 
equally unauthorized he may be responsible for the acts of that other under 
Subchapter A of chapter 7 of the Penal Code of 1973. 

SUMMARY 

Children may be placed for adoption by a natural parent, 
by a relative with other relatives, or by a licensed agency. When 
authorized by court order, a managing conservator stands in the 
shoes of the parent. 

An attorney may provide legal assistance to a person 
authorized to place a child for adoption, but is not otherwise 
exempt from the misdemeanor penalties for unauthorized child- 
placing activity, or complicity therein. 

Aours very truly, 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 
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Opinion Committee 
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