
June 5. 1974 

The Honorable Robert S. Calvert 
Comptroller of Public Accounts 
State Finance Building 
Austin, Texas 

Opinion No. H- 233 

Re: Expenses of members of 
the Texas Youth Council in 
city of his residence. 

Dear Mr. Calvert: 

On February 20. 1974, we issued our Opinion H-233. That opinion 
is now withdrawn, is no longer of any effect, and the following substituted 
in its place. 

The specific question you asked in your request for our opinion was 
whether a state official “as defined in Section 2 of Article 6823a, V. T. C. S. ” 
would be entitled to expenses for meals incurred within the city in which 
he resides. The account in question was submitted by a member of the 
Texas Youth Council. 

Article 6823a, V. T. C.S. is the Travel Regulations Act of 1959 
governing the payment of travel expenses of state officers, heads of state 
agencies, and state employees. - You also cited to us various sections of 
the General Appropriations Act having to do with travel and the reimburse- 
ment of travel expenses. 

As ,we read the question you have asked, it does not involve actual 
travel by the official. We are of the opinion that neither the Travel Regula- 
tions Act of 1959 (Article 6823c, V. T. C. S.), nor the Appropriations Act in 
its general travel provisions governs the answer to your question. We are 
aware that it has been held in Attorney General Opinion M-873 (1971) that 
the Act does appl~y to travel by a state employee within the city of his 
designated headquarters. 
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Article 6823a. Sec. 8 recognizes the allowance for travel within 
the designated headquarters but, in Sec. 9, expressly prohibits collection 
of a per diem for the period of time an employee is within his official 
designated headquarters. 

Section I1 of Article V, the General Provisions of the Appropriations 
Act (Acts 1973, 63rd Leg., ch. 659, p. 1786 at p. 2203) requires that, to 
be entitled to travel expenses, an official must travel. 

It is our opinion that the answer to your question, rather, is 
governed by Sec. 4 (c) of Article 5143d, V. T. C.S. which provides: 

All members of the Texas Youth Council and the 
Executive Directors appointed by them shall receive 
as expenses the actual expenses incurred while on 
state business for the Texas Youth Council. 

In Attorney General Opinion H-58 (1973) we were concerned with the 
question of whether a member of the Texao Animal Health Commission was 
entitled to recover per diem and expenses for various trips he had made 
other than to official meetings and without direction from the Commission 
to perform any of the travel or the services for which reimbursement was 
claimed. In answering that question we said: 

It appears that the only limitation imposed upon a 
Commissioner as to his expenses for which he is entitled 
to reimbursement is that they be ‘actual and necessary’ 
and that they be ‘incurred while in the performance of his 
official duties. ’ Surely the official duties of a Commissioner 
must include more than merely attending meetings of the 
entire Commission and it is our opinion that each 
Commissioner of a department headed by a Commission 
has considerable discretion in determining what his activities 
are to be and what expenses he incurs. His discretion, 
however, is not unlimi.ted. 
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Whether or not the services are ‘in the 
performance of his official duties’ is a determina- 
tion to be made primarily by the Commissioner 
himself and certified to in his travel voucher; 
secondly by the Commission Chairman in approving 
or disapproving the voucher for payment; and thirdly, 
by the Comptroller of Public Accounts. And see 
also Attorney General Opinion H-133 (1973). 

It is our opinion therefore that a member of the Texes Youth Council 
may be reimbursed for actual expenses incurred by him in the city in which 
he resides provided that the expenses are reasonable and are incurred while 
on State business for the Texas Youth Council, and provided, or course, 
funds are appropriated to the Texas Youth Council for that purpose. 

SUMMARY 

A member of the Texas Youth Council in entitled 
to be reimbursed for reasonable expenses incurred 
by him in attending meetings within the city limits 
of the city in which he resides provided they are 
actual expenses incurred while on State business 
for the Texas Youth Council. 

Very truly yours, 

JOHN L. HILL 
Attorney General of Texas 
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DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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