
THEA~TORNEYGENERAL 
OF TEXAS 

Ausmmr. TRXASY 78711 

February 27. 1974 

The Honorable David Wade, M. D. 
Commissioner 

Texas Dept. of Mental Health 
and Mental Retardation 

Box 12668, Capitol Station 
Austin, Texas 78711 

Opinion No. H- 245 

Re: Mechanics of reim- 
bursement for revolving 
fund services under $ 3f(l), 
Title II, of Appropriation 
Act fork 1974-1975. 

Dear Dr. Wade: 

Your opinion request concerns 5 3f(l) of Title II of the Appropriations Act 
for fiscal 1974 and 1975 (A&1973, 63rd Leg., ch. 659., p. 1786), a rider author- 
izing your department to I’maintain and operate on a reimbursable basis a Motor 
Pool, a Central Supply Service, a Central Multilith Service, a Central Labora- 
tory Service, and such other central services as shall contribute to the efficiency 
and economy of institutims under its control and management. I’ 

Reimbursement of funds is provided for as follows: 

“To reimburse the funds from which expenditures are 
made, the Department may make fund transfers from 
the appropriations of the institutioixs and .agencies which 
receive the services and supplies, or may submit pur- 
chase vouchers through the office of the State Comptroller. ” 
(p. 1886) 

You advise that: 

“Until recently, the State Comptroller has 
transferred funds, upon the written request of this 
Department, by means of a Comptroller’s Journal 
Voucher; however, the Comptroller is now of.the 
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opinion that reimbursement may be effected only by 
the use of State Purchase Vouchers that are routed 
to his office through the State Board ~of Control. I’ 

Your questions are as follows: 

“1. Is it required that this Department use 
the purchase voucher system,in order to obtain 
reimbursement for the cost of s.ervices and supplies 
furnished by its central services facilities to 
institutions under the control and management of 
this Department. 

“2. If the foregoing question is answered 
in the negative, then may reimhursem,ent be 
effected by the transfer of funds, using a Comp- 
troller’s Journal Voucher or other similar docu- 
ment of authorization. ” 

We find no statute requiring that the transactions you~de,scribe be handled 
only by the use of state purchase vouchers and, presumably, warrants. In fact, 
the above quoted rider to the Appropriations Bill clearly authorizes handling 
the transactions by journal voucher as you describe. This provisions does not 
conflict with any general statute and is not unconstitutionally outside of the subject 
matter of the Appropriations Act. 

Moreover, we believe that Article 4413( 32),V. T. C. S., known as the 
“Interagency Cooperation Act, ” contemplates the type of journal voucher you 
have been employing as indicated by the following provision in $ 6 of that act: 

“Payments for interagency transactions shall be 
handled in the same manner as interagency transactions 
or by interdivisional transfer of funds on the records 
of the agency concerned, subject to the applicable 
provisions of the biennial appropriations act. ” 

On the other hand, the Comptroller is designated as the superintendent and 
director of the fiscal affairs of the state. Stuard v. Thompson, 251 S. W. 277 (Tex. 
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Civ. App., Ft. Worth, 1923, ,no writ)i ,His duties are set forth in Article 4344, 
V. T. C. S. , a~nd we quote the following sections which bear upon the subject 
problem: 

“Among other duties the Comptroller shall: 

‘1. . . 

“3. Superintend the fiscal concerns of the 
State, as the sole accounting officer thereof, and 
manage the same in the manner required~ly law. 

“4. Require all accounts presented to him~ 
for settlement not otherwise provided for by law to 
be made on forms prescribed by him, all such 
accounts to be verified by affidavit a,8 to their correct- 
ness, and he may administer the oath himself in any 
case in which he may deem it necessary. 

I, 
. . . . 

“7. From time to time require all persons 
receiving money or having the disposition or manage.- 
ment of any property of the State, of which an account 
is kept in his office, to render statements thereof to 
him. 

‘1. . . . 

“9. Keep and settle all accounts in which the 
State is interested, including all moneys received by 
the State as interest and other payments on land and 
office fees of his and other departments of the State 
government, and all other moneys received by the 
State from whatever source and for whatever purpose. ” 

Article 4355, V. T. C. S. , further provides that II[ al 11 claims and accounts 
against the State shall be submitted on forms prescribed by the Comptroller. . . . I’ 
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We believe these statutes authorize the Comptroller, if he elects to do so, 
to prescribe the form and manner of handling your intr.aagency transactions, 
regardless of whether such forms are called journal vouchers or purchase 
vouchers and that the Comptroller’s directions in this regard.are controlling. 

Accordingly, our answer to your first question is that.although no 
statute requires that your department use the purchase voucher sys,tem to obtain 
reimbursement for the cost of services and supplies furnished.by your central 
service facilities, the Comptroller may make, such:requi.rement, if he elects 
to do so, under his general powers and duties. Our anaw~er .to~ your., second 
question is that although the appropriation rider, and Article 441~3 (32), V. T. C. S., 
certainly authorize the use of journal vouchers for such transactions, the Comp- 
troller may refuse to approve such forms. 

SUMMARY 

The Comptroller of Public Accounts has the authority 
to prescribe the forms to be used by the Department .of Mental 
Health-Mental Retardation in obtaining reimbursement for costs 
of services and supplies furnished by its central services facilities. 

Yours very truly, 

DAVID M. KENDALL, Chairman 

u Attorney General of Texas 

Opinion Committee 
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