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. Tm% ATTORNEY GENERAL . 
OFTEXAS 

March 6, 1974 

The Honorable Mark W. White, Jr. Opinion No. H- 253 
Secretary of State 
Office of the Secretary’of State 
Austin, Texas 78711 

Dear Secretary White: 

Re: Does “at his (Governor’s) 
pleasure” constitute a 
term of office within the 
definition of i 2(3)(C) 7 

Article 6252-9b (Acts 1973, 63rd Leg., ch. 421, 6. 1086), the 
Ethics Bill, in its 5 t(3) defines “Appointed officer” to igclude, as 
Subsection C: 

“an officer of a state agency who is appointed 
for a term of office specified by the constitution or 
a statute of this state. . . .‘I 

The Constitution and statutes “specify” a term of years for num- 
erous officers of state agencies. For example, Article ,j,’ $49-b, Con- 
stitution of ,Texas; and Article 54212, Vernon’s Texas CiLl Statutes. 

For others, no term is given. See, Article 43.003, Vernon’s 
Texas Water Code and Article 6008-1, V. T. C. S. Finally, there are 
officers who are to be appointed to serve at the “will” or “pleasure” of 
the appointing officer. See, for example, Articles 4413(201) and 4413d-1, 
Vernon’s Texas Civil Statutes. 

Your question is whether an appointment “at his (Governor’s) pleasure” 
consl,itutes a term of office so as to make such appointees “Appointed officers” 
under Article 6252-9b, w. 

,Generally, the phrase “term of office” is used to mean the fixed period 
of time for which the office may be held. It is the period designated by the 
Constitution or laws as the time during which the office may be held rather 
than the time an individual holds the office. 67 C. J. S., Officers. $42, pp. 
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t95-96~, .and cases cited. And see, for example, State v. Galusha, 104 
N. W. 197 (Neb. 1905); Recall Bennett Committee v. Bennett, 249 P. 2d 
479 (Ore. 1952); Mutlins v. Jones, 162 S. W. 2d 761 (Ky. 1942); Smith v. 
Pettis County, 136 S. W. 2d 282 (MO. 1940). 

A person holding office at the pleasure of the appointing officer 
do(!s not have a term of office. Arthur v. Hubbard, 70 A. 2,d 925 ,(My. 
1950); City of Gwensboro v. Hazel, 17 S. W. 2d 1031 (Ky. 1929); Kraterr 
v, Commonwealth, 15 S. W. 2d 473 (Ky. 1929); State ex rel. Gilbert v. 
Board of Commissioners of Sierra County, 222 P. 654 (N. M. 1924); 
Bayley v. Garrison, 214 P. 871 (Cal. 1923); State ex rel. Matlack v. 
Oklahoma City, 134 P. 58 (Okla. 1913); State ex rel. Rumbold v. Gordoni 
142 S. W. 315 (MO. 1911); Harrold v. Barnum, 96 P. 104’~(Cal.‘App. 1908); 
Ida County Savings Bank v. Seidensticker, 92 N. W. 862 (Iowa 1902); & 
re Batey, 52 N.Y.S. 871 (App. Div. 1898); Somers v. State, 58 N. W. 804 
(S. D. 1894). 

In Spears v. Davis, 398 S.W. 2d 921 (Tex; 1966),’ where the question 
was whether two,state senators were disqualified from running for Attor- 
ney General by Article 3, $18, of the Texas Constitution, which forbida 
such a candidacy “during the term for which he may be elected, ” the 
Supreme Court said: 

“In order to avoid confusion, a clear dietinction 
must be made between the phrase, ‘term of office’ and 
an individual’s tenure of office. The period of time 
designated as a term of office may not and often does 
not coincide with an individual’s tenure of office. . . .” 
(398 S. W. 2d at 926) 

And see Hall v. Baum, 452 S.W.~ 2d 699 (Tex. 1970). 

We believe that by referring to the “term of office specified by the 
constitution or a statute of this state, ” the Legislature evidenced its inten- 
tion to refer to a apbcific, designated period of time, following the line of 
authority set out abovei 
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Therefore, it is our opinion that an officer of a state agency appointed 
“at the pleasure” or “at the will” of the Governor or other appointing autho- 
rity is not one appointed for a term of office specified by the Constitution or 
a statute of this state. 

SUMMARY 

Officers of state agencies appointed for a term of 
office, as contemplated by Article 6252-9b. 0 2,(3)(C), 
V. T. C. S., do not include those appointed at the “plea- 
sure” or “will” of the appointing officer. 

Very truly yours, 

JOHN L. HILL 
General of Texas 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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