
April 25, 1974 

The Honorable Lynn Cooksey 

District Attorney 

412 Texas Blvd. 

Texarkana, Texas 7550 1 

Dear Mr. Cooksey: 

Opinion No. H- 282 

Re: Whether Articles 2.04b and 

2.05 of the Election Code require 

that boundaries of county election 
and commissioners precincts be 

made to conform to city ward and 

election precinct boundaries 

You have asked whether it is mandatory, under Articles 2.04b and 

2.05 of the Election Code, Vernon’s Texas Civil Statutes, for the commis- 

sioners court to change the boundaries 02 existing county election and 

commissioner precincts to conform to the boundaries of newly formed 

city wards and election districts within the city of Texarkana. 

You advise that in August of 1969, the commissioners court re- 

established all election precincts of the county in accordance with Article 
2.04 of the Election Code. Within the city of Texarkana, which has a 

population in excess of 10,000 and is divided into six city wards, four 
wards, because of the excessive number of qualified voters, were each 

divi.ded into two county election precincts. The city councilmen were 

elected at large and not from one man wards or precincts. 

In January, 1972, the Commissioners Court reformed commissioners 
precincts to conform to the one-man, one-vote mandate of the United States 

Supreme Court. New commissioner precinct lines were made to oonform 

to the then existing election precinct lines. 

In December of 1972, the city council of the city of Texarkana made 
drastic changes in the boundaries of all six of the city wards in order to 

absorb newly annexed areas and to give each ward an equal number in 

population. In February of 1973, the city council, in calling for an election 
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for city officers, provided for twelve new city election precincts, dividing 

each of the six new wards into two election precincts. 

You state, “The new city election precincts bear little resemblance 
to the previously established county election precincts. ” Apparently the 

boundaries of nine of the twelve new city election precincts do not coin- 

cide with county election precinct boundaries and the city has requested 

the comtiissioners court to change the boundaries of the county election 

precincts within the city to conform to the new city wards and city election 

precincts. 

Article 2.04 of the Election Code provides, in part: 

“(a) Each county shall be divided into convenient 
election precincts by the Commissioners Court of the 

county, each of which precincts shall be differently 

numbered and described by natural or artificial bounda- 

ries or survey lines by an order entered upon the minutes 

of the Court. At any July or August term, the Court 

may make su.ch changes in the election precincts as they 
deem proper, by such order entered upon the minutes 

of the Court. When such an order is entered, they shall 

immediately thereafter publish in some newspaper in 

the county for three consecutive weeks a notice of the 

entry of such order, giving a brief description in general 

terms of the changes made, without the necessity of 

including in such notice the field notes or other detailed 
description of the precinct boundaries. If there be no 
newspaper in the county, thencopy of such order shall 

be posted in some public place in each election precinct 

in the county which is affected by the order. 

“(b) No election precinct shall be formed out of 
two or more justice precincts or commissioners precincts, 

nor out of the parts of two or more justice precincts or 
commissioners precincts; and no election precinct shall 

be formed out of two or more congressional districts or 
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state senatorial districts or state representative 

districts, nor out of the parts of two or more such 
districts. If in September of any year there exists 
any election precinct in the county which does not 
comply with the fore~going requirements, the commis- 

sioners court shall make the necessary changes 
before the first day of October, either at a regular 
meeting or at a special meeting called for that 

purpose; and the order shall be published as pro- 

vided in Paragraph (a) ,of this section. Subject to 
the provisions of the first sentence of this paragraph, 

no election precinct shall have resident therein less 

than LOO nor more than 2000 voters as ascertained 

by the number of registered voters for the last pre- 

ceding presidential general election year; provided, 

however, that in precincts in which voting machines 

or devices have been adopted for use in accordance 

with Section 79 or Section 80 of this Code, the maxi- 

mum number of voters shall be 3000. There shall 
be a minimum of one election precinct wholly con- 

tained within each commissioners precinct. ” (Acts 

1973, 63rd Leg., ch. 542, p. 1408). 

“(c) In cities and towns having ten thousand or 
more inhabitants, each ward shall constitute an elec- 

tion precinct unless there shall reside in said ward 

more than two thousand qualified voters. In such 
cities and towns , no precinct shall be made out of parts 

of two wards; and no precinct shall include territory 

outside the corporate Li.mi.ts of the city or town unless 

the Commissioners Court finds that adjacent unincor- 

porated territory is so situated that it cannot be formed 

into or i,ncluded within an election precinct wholly out- 
side t~he cit:y, of suitable size and shape and containing 

a suitable number of voters. If the Commissioners 
Court finds this condition to exist, it may include such 
territory in a precinct or preci,ncts formed within the 

ciiy or town, and the Iindin, = of the Commissioners Court 
shall be conclusive. ” (Acts 19671 60th Leg., ch. 723, p. 1863). 
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Article 2.05 provides: 

“The election precincts for municipal elections 
and the location of the polling place in each precinct 

shall be designated by the governing body of the muni- 

cipality. The governing body may combine two or 

more county election precincts into one municipal 

precinct, but shall not include parts of one county 

precinct in more than one municipal precinct. The 

certified list of qualified voters for all county election 
precincts in which voters reside who are to vote at a 

polling place designated by the governing body shall be 

used at such polling place. In all cities and towns in 

which the number of voters at the last general muni- 

cipal election does not exceed four hundred in number, 

only one polling place shall be-opened at any municipal 

election; and all officers of such cities and towns to 

be elected shall be voted for at such polling place. ” 

Also pertinent is language of Article 5, $ 18, of the Texas Constitution 
which requires that each county in the State be divided from time to time 

“for the convenience of the people ” into not less than four nor more than 
ei.ght precincts to be occupied by a justice of the peace and a constable and, 

in like manner, into four commissioners precincts. 

As we construe the statute, it was the intent of the Legislature that 

the county election precincts coincide as much as possible with the city 

wards. This normally would be achieved by cooperation between the two. 

If a cooperat,ive effort fails to provide the needed changes, then, one must 

first look to the Constitutions of the United States and of this State to deter- 

mine which local governmental entity is required to make the necessary ad- 

justments. 

Any scheme for districting a county into commissioners districts is 

subject to the mandates of Avery v. Midland County, 390 U.S. 474 (1968) 

in which the one-man one-vote requirement of Reynolds v. Sims, 377 U.S. 
533 (1964) applied to apporti,onments for local government as well as state 
legislatures. 
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“Although the forms and functions of local government 

and the relationships among the various units are 

matters of state concern, it is now beyond question 

that a State’s political subdivisions must comply with 

the Fourteenth Amendment . . . . 

“When the State apportions its legislature, it 

must have due regard for the Equal Protection Clause. 

Similarly, when the State delegates lawmaking power 
to local government and provides for the election of 

local officials from districts specified by statute, 

ordinance or local charter, it must insure that those 

qualified to vote have the right to an equally effective 
voice in the election process. . . .” (390 U.S. at 480) 

In Attorney General Opinion H-32 (1973) we held that the holding of 

Averv v. Midland County, supra, applied to the election of commissioners 
and that it was not permissible for the members of the commissioners court 

to be apportioned among single-member distr’ic ts of substantially unequal 

population. 

The county government also has a state constitutional duty to draw 

boundaries for commissioner precincts and justice of the peace precincts. 

Texas Constitution, Article 5, 5 18. To the extent that a city election 

precinct crosses justice of the peace and commissioner precinct lines and 

thus would require the redrawing of these constitutionally mandated districts, 
the city is under an obligation to revise its precinct boundaries to avoid 

the conflict. You have not advised us whether this is the situation in Bowie 

County. 

It is our opinion, in this case, that the city has the primary duty to 

draw its precinct lines to conform to those of the county. Of course, since 

election precincts are the building blocks on which larger districts are 

constructed, it may be possible that some cities whose councilmen are 

elected by the voters of a particular district would have a constitutional 
duty to alter their precinct lines in an effort to conform to the one-man, 

one-vote principle. According to the facts you have. submitted, that is not 

the situation in this case. 
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SUMMARY 

A county is not required to alter its election 

precincts, which were drawn in contemplation of 
Avery v. Midland County, to conform to the election 

precincts of a city which does not elect its councilmen 

by individual districts. 

Very truly yours, 

I . $&&2&? CA 
JOHN L. HILL 

/ / Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, Chairman 

Opinion Committee 
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