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Dear Mr. Parsons:

You have asked our opinion of the effect, if any, of Article 5923b,
V.T.C.S., (Acts 1973, 63rd Leg., ch. 626, p. 1723) upon Article 4447j,
V.T.C.S., enacted by the 62nd Legislature in 1971,

Article 4447j, in its entirety, provides:

Any person 18 years or older has the capacity to
donate his blood to the American Red Cross, a blood
bank operating under the supervision of a licensed
physician or a hospital licensed under the provisions

 of the Texas Hospital Licensing Law provided, however,
that any such donee (8ic) between the age of 18 and 21
shall receive no remuneration or compensation for
blood so donated. {Emphasis added)

We must assume that ""donee' as used in Article 4447j'was' intended
to mean "donor.'" See Attorney General Opinion M-1094 (1972).

This statute was enacted at a time when unmarried persons less

than 21 years of age were considered minors and when there was serious
question as to the authority of anyone to perform any sort of medical
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Procedure upon a minor without the consent of a parent or some other
person authorized to give consent, See, for example, Article 4447h,
V. T,C.S8. (Acts 1969, 6lst Leg., ch, 742, p. 2138, repealed by Secc. 3
of Acts 1973, 63rd Leg., ch., 543, p. 1458.) And compare Sections
35.01, 35,02 and 35,03, Texas Family Code, V.T.C.S. (Acts 1973,
63rd. Leg., ch. 543, p. 1411).

The apparent purpose of Article 4447j, supra, was to establish
that minors 18 to 21 were capable of cons enting to the taking of their
blood, However, to make certain that those falling in the stated age
group did not abuse their bodies, the last portion of the article was
added, prohibiting their being compensated for their blood Attorney
General Op1n1on M-1094 (1972).

Article 5923b, supra, in ite Section 2, ‘provides, in part:

"+ + . [A] person who is at least 18 years of age
has all the rights, privileges, and obligations of
a person who is 21 years of age. A law, rule, regu-
‘lation, or ordinance which extends a right, privilege,
or obligation to a person on the basis of a minimum
age of 21, 20 or 19 years shall be interpreted as
pPrescribing a minimum age of 18 years.

It is our opinion that Article 5923b does not affect Article 4447j.
It does provide that, insofar as those over 2l are entitled to he compensated
for blood donations, those 18, 19 and 21 are entitled to the same privilege.
See Attorney General Opinions H~82, H-83, H-84 and H-85 (1973).

SUMMARY

Despite the express language of Art, 4447j,
V. T.C.S., that blood donors between 18 and 21

p. 1697



The Honorable Elmo F. Parsons page 3 (H-361)

shall receive no compensation, under Art. 5923b,

V.T.C.S,, those over 18 are entitled to the same
privileges as those over 21 and are entitled to

compensation,

Very truly yours,

L. HILL
Attorney General of Texas

APPROVED:

R Y'F Y RK Fu’stAss:Lstant

4_.@

DAVID M, KENDALL, Chajrman
Opinion Committee
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