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Sam Houston Building of wagee under Art. 5155, 
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.&or Commieeioner St. Clair: 

You have requested. our opinion on the meaning of Article 5155, V. T. C. S., 
which provides in pertinent part: 

Each person. . . employing one (1) or more 
persons. . . mhall pay each of itr employeee 
the wage! earned by him or her ae often a# 
semimonthly, and pay to a day not more than 
sixteen daya prior to the day of payment. 

The 6peciSc rituation giting rice to your inquiry involves a corporation 
which propocles to adopt a new pay schedule. The proposed pay schedule 
would.include a two week pay period beginning and ending on Sunday evening. 
Payday would be the Friday following the end of the pay period. Asruming 
for clarity of illustration that a pay period begins on a Sunday which is the 
Arat day of the month, the last day of the pay period would be Sunday the 
flft~enth. Pay&y would be Friday the twentieth. 

,’ 
An we.underetand it this plan meets the law’s requirement that payment 

be made .at least rremi-monthly. Your question is whether the requirement 
that the employer “pay to a day not more than sixteen days prior to the day 
of payment” mandatea that payment be made within sixteen days of the day 
wageo are earned or merely within sixteen days of the end of a pay period. 
If the former is correct, the proposed~.payment schedule is improper; if 
the latter represents the correct interpretation of the law, the payment 
schedule ia perm~saible. 
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Statutes prescribing tbe time for payment of wages are found in most 
of our fifty states. However, judicial decisions construing the Texas 
statutory language or similar provisions in our sirter states are rare 
or non-existent. We have examined the operation of similar statutes in 
other states; see, e.g., N.Y. Labor Law, Sec. 196 (repealed 1966, now 
&nrnd in substance. at Sec. 191): Ran. Rev.%&, Sec. 337.020; Mass. 
Gen. Laws, c. 149, Sec. 148; American Mutual Liability Insurance Co. 
v. Commissioner of Labor, 163 N. E. 2d 19 (Mass. 1959); U.S. Reduction 
Co. v. Nussbaum, 6 CCH Labor Cases, P. 61,202 (Ind. App. Ct. 1942): 
and we have examined the legislative history of Texas law; see generally, 
Dal&Morning News, Jan. through Feb., 19ll, Jan. through Feb., 1915: 
Texas Senate Journal, 32nd Leg., p. 210 (1911). These are helptizlin 
construing the language but do not provide clears or direct authority for 
any interpretation. They do suggest that Article 5155 requires pay- 
ment from the first day of the pay period “to a day not more than 
sixteen days prior to the day of payment, I’ thus permitting an employer 
to withhold wages~ for as long as sixteen days after the end of a pay 
period. If they were the only aids to construction we would be inclined 
to adopt that interpretation 

However, we have been informed that your department has utilized 
and enforced a consistent and long standing interpretation that the statute 
require8 wages to be paid witbin sixteen dsys afterthey are earned. 
Where a statute is ambiguous or uncertain a court will ordinarily uphold 
a long standing interpretation given the statute by the agency charged with 
its. administration. ‘Calvert v. Kadane, 427 S. W. 2d 605 (Tex. 1968): 
Shaw v. Strong, 96 S. W. 2d 276 (Tex. 1936) (Critz, J., concurring); 
Franklin Fire Ins. Co..v. Hall, 247 S. W. 822 (Tex. 1923); State v. Houston.: 
Gil Co. of Texas, 194 6. W. 422 (Tex. Civ.App. --Austin 1917, writ ref’d. ). 
Since the statute is’unclear and since there has been no direct judicial 
construction of the statutory language, we believe the departmental con- 
atiuction would.be approved. Therefore, the payment plan about which 
you have inquired would be invalid. I \ 
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SUMMARY 

Wages must be paid at least as often as 
semi-monthly and within sixteen days of the 
day they are earned. 

Very truly yours, 

Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL,, Chairman 
Opinion CWee 
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