
THE ATTORNEY GENERAL 
OF’ =XAS 

Auam~. TEXAS 787ll 

September 9, 1974 

The Honorable Margaret L. Rowland, R. N. Opinion No. H- 395 :’ 
Executive Secretary 
Board of Nurse Examiners for the State 

of Texas 
55 North Interregional, Suite 101 
Austin, Texas 78702 

Dear Mrs. Rowland:. 

Re: Circumstances under 
which person not licensed 
as nurse may perform 
professional nursing acts. 

You have asked three (3) questions having to do with the performance 
of nursing acts by persons not licensed under the Texas statutes regulating 
the practice of professional nursing, Article 4513, V. T. C. S., et o’eq. 
You first ask: 

. 

Does the definition of professional nursing in 
Section 5 of 4518 [V. T. C. S. ]. taken in conjunction 
with the requirement of registration in Section 4 
of 4518 [V. T. C. S. ], permit one employed by a 
Texas hospital to practic,e professional nursing in 
Texas hospitals or eLsewhere whether or not they 
are Mcensed by the Texas State Board of Nurse 
Examiners 7 

The definition of pr,ofessional nursing to which you refer reads: 

‘Professional Nursing’ shall be defined for the purpose.6 
of this Act as the performance for compensation of any 
nursing act (a) in the observation, care and counrel of 
the’ill, injured or infirm; (b) in the maintenance of 
health or prevention of illness of others; (c) in the 
administration of medicationr or treatmenta a# 
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prescribed by,a licensed physician or dentist; 
(d) in the supervision or teaching of nursing, 
insofar as any of the above acts require substantial 
dalined judgment and skill and insofar as the 
proper performance of any of the above acts is 
based upon knowledge and application of the principles 
of biological, phvsical and social science as acquired 
by a-complete course in an approved school of pro- 
fes.sional nursing. The foregoing shall not be deemed 
to include acts of medical dia.gnosis or prescription of 
therapeutic or corrective measures. (Emphasis addrd) 

Obviously, this definition does not encompass all nursing acts. 
Some nursing acts do not require the Bame high degree of knowledge 
and skill and, therefore, are not regulated by the “professional” nursing 
provisions defined above, 

The requirement of registration to which you refer was impoaed by 
Acts 1969, p. 1571, ch. 476, and is codified as Article 4518 5 4, V. T. C. S. 
It reads: 

Any person practici.ng or offering to practice 
Fofessional nurring in this state for compensation, 
shall hereafter be required to submit evidence to the 
Board of Nurse Examiners that he or she is qualified 
to practice and shall be registered as provided by law. 
(Emphasis added) 

That same Act of the Legislature amended Article 4528, V. T. C.S., 
which now reads: 

This law shall not be construed to appiy to: the 
gratuitous nursing of the sick by friends; the 
furnishing of nursing care where treatment is 
by prayer or spiritual means alone: acts done 
under the control or supervision or at the instruc- 
tion of one licensed by the Texas State Board of 
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Medical Examiners: Licensed Vocational Nurses; 
the practice of registered tuberculosis nurses 
certified under Article 4528b, Vernon’s Texas 
Civil Statutes; nor to acts done by persons licensed 
by any board or agency of the State of Texas if 
such acts are authorized by such licensing statutes. 
(Emphasis added) 

Under the clear language of these statutes, we think the mere fact 
that one is employed by a Texas hospital is insufficient by itself to exempt 
anyone from the regulatory requirements applicable to professional nurring, 
and we answer your firot question in the ne,gative. 

Your second and third questions ask: 

(2) With reference to Article 4528 [V. T. C.S.] in a 
Texas hospital, can one employed by a Texas hospital 
not licensed to practice professional nursing in Texas 
do nursing acts ‘under the control or supervisiqn of 
one licensed to practice medicine in Texas’ if a physician 
is not actually present and directly controlling or super- 
vising said unlicensed pe,rson? 

(3) With reference to Article 4528 [V. T. C. S.], in a Texas 
hoscitai, can one employed by a ‘Texas hospital not licensed 
to practice professional nursing in Texas do nursing acts 
wherein the person licensed to practice medicine in Texas 
is not present and directly instructing euch unlicensed 
person? 

These two questions, in our opinion, are likewise answered by the 
clear unambiguour language of the statutes, and especially the emphasi&ed 
words of Article 4528, supra. 

Whether the acts are performed in a hospital or elsewhere,, or by 
a hospital employee or someone else, does not appear to be the controlling 
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factor under the language of Article 4528; the controlling factors appear 
to us to be whether the acts are done under the control or supervision of 
one licensed by the Board of Medical Examiners or that they be done at 
the instruction of a licensee. 

In Attorney General Opinion H-368 we construed a similar statute 
applicable to the practice of physical therapy and exempting from licensing 
“employees performing services under the direct supervision of a physLcian 
in a hospital . . . . ” We said that, in our opinion, the provision did not 
require the constant physical presence of the physician and that it would 
be satisfied if “the responsible physician personally trains and inatrukts 
the hospital employee in the process to be employed and remains reas,onably 
available to inspect, correct, and direct the work of the employee . . . . ~” 

So, too, we believe that Article 4528. V. T. C: S., does not require 
the constant physical presence of a physician to authorize the performance 
of professional nursing acts by one not otherwise licensed to perform them, 
so long as the responsible physician personally assumes control and 
supervision of the employee or instructs him in what is to be done, and 
remains reasonably available to see that the nursing acts are properly 
performed. 

SUMMARY 

Hospital employment alone does not exempt one 
from etatutory regulations concerning professional 
nursing. It a physician ham assumed and exercises 
control or supervision of an unlicensed person per- 
forming professional nursing duties or has peraonally 
instructed that person in the acts to be done, that 
person is not precluded by the statutes governing 
professional nursing from performing such pro- 
fessional nursing acts. 
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---+-dLw 
DAVID M. KENDALL. Chairman 
Opinion Committee 
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