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Dear Mr. Hood: 

You have asked our opinion on the correct manner to compute 
firemen’s pension benefits. Specifically you ask whether a fireman who 
was hired prior to April 9, 1937, the effective date of the act creating the. 
Firemen’s Relief and Retirement Fund, may receive benefits for his 
service prior to the creation of the fund. 

Article 6243e, V. T. C. S., is a lengthy and involved statute. 
Numerous methods are listed by which firemen can qualify for pensions, 
and the act is replete with population bracket classifications. The most 
frequent manner of qualifying for a pension is the attaining of a certain 
age coupled with twenty years service. You have inquired generally rather 
than referring to a specific provision of the Act. After studying Article 
6243e, we have found no general requirement that only service which was 
accompanied by contemporaneous participation in the fund qualifies a 
fireman for a pension, although there are specific requirements which 
condition certain benefits on a lengthy period of participation in and 
contribution to the fund. See, e. g., $ $6A, 6B(b), 6B (d), 6C-2(a), 6D(d)(l), 
7A(a), 7B(a) and 7C(b)(l). 

This pension act is to be given a broad and liberal construction to 
accomplish its purposes. Collins v. Board of Firemen, Policemen and 
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Fire Alarm Operators’ Pension Fund Trustees of San Antonio, 290 S. W. 2d 
719 (Tex. Civ. App. --Waco 1956, writ ref’d n. r. e.); Davis v. Peters, 224 
S. W. 2d 490 (Tex. Civ. App. --Eastland 1949, no writ). In the past,Article 
6243e and similar statutes have been applied to allow all of a fireman’s 
service, even though a portion of that service was rendered prior to the 
effective date of the Act. City of Dallas v. Hoskins, 193 S. W. 2d 533 
(Tex. Civ. App. --Dallas 1946, writ ref’d n. r. e.), Attorney General 
Opinions O-6583 (1945) and O-4937 (1942). There is no constitutional barrier 
to this construction. Byrd v. City of Dallas, 6 S. W. 2d 738 (Tex. 1928). 

It is our conclusion that a fireman may receive credit for service 
rendered prior to the effective date of Article 6243e except where the 
statute specifically conditions benefits on a certain period of participation 
in the pension fund. 

SUMMARY 

A fireman may receive retirement credit for 
service rendered prior to the effective date of Article 
6243e, V.T.C.S., except where the statute specifically 
conditions benefits on a certain period of participation 
in pension fund. 

Very truly yours, 

&a 
HN L. HILL 

Attorney General of Texas 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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