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The Honorable William J. Benardino 
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Montgomery County 
Conroe, Texas 

Opinion No. H- 412 

Re: Authority of County Health 
District or Commissioners 
Court over a municipal utility 
district. 

Dear Mr. Benardino: : 

You have asked our opinion on four questions regarding the powers 
o$ the commissioners court and the Montgomery-Walker County Health 
District over local municipal utility districts. It is well settled that the 
powers of the commissioners court are limited to those conferred by the 
Texas Constitution or statutes. Anderson v. Wood, 152 S. W. 2d 1084 
(Tex. 1941). A health district may exercise those powers pertaining to 
public health which any of its component members may exercise, 6 4, 
Article 4447a, V. T. C. S., and may make rules and regulations not in 
conflict with city ordinances and laws of the State, 0 4a(f), Article 4447a, 
V. T. C. S. 

Your first question is: 

Can the Commissioners Court and/or the 
Montgomery-Walker County Health District 
force the municipal utility districts created 
by the Legislature to submit their plans for 
water and sewage for approval prior to or after 
sell.ing bonds for construction7 

Statutory authority to approve or refuse approval of mmicipal 
utility distri.zt project plans prior to the issuance of bonds for improve- 
ments rests with the Texas ~Water Rights ‘Commission. Section 54. 516, Water 
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of Health also has review 
and approval authority over water supply or sewage disposal system plans. 
Section 12, Article 4477-1, V. T. C. S. 

When financial assistance for construction of treatment works is 
sought by a political subdivision such as a municipal utility district under 
Subchapters I or J, Chapter 21, Water Code, V. T. C. S., the Texas Water 
Quality Board has exclusive review and approval authority of plans for 
treatment works, and the Board’s action specifically does not require 
the concurrence or approval of any other governmental agency. Sections 
21. 606(c), (d), (e). 21.707(c), (d), (e) Water Code, V. T. C.S. 

Counties have no statutory or constitutional authority which would 
require their approval of such plans prior to the issuance of bonds. 
Neither do we find any authority for a county to require approval of such 
plans subsequent to the issuance of bonds. 

Your second question is: 

Can the Montgomery County Commissioners 
Court and/or the Montgomery-Walker County Health 
District require that all sewage treatment facilities, 
sewage lines, lift stations, fresh water wells, storage 
facil.ities, pumps and water lines constructed by utility 
districts created by State Legislature be inspected prior 
to use to insure that they meet standards of quality so 
that their usage would not cause pollution and water- 
borne disease? 

The Texas Water Rights Commission has authority to inspect approved 
improvements during construction in order to assure compliance with the 
approved plans. Section 54. 517, Water Code, V. T. C. S. When state or 

’ ‘federal financial assistance for construction of treatment works is involved, 
the Texas Water Quality Board may inspect the construction at any time to 
assure compliance with the approved plans. Sections 21.615, 21. 711, Water 
Code, V. T. C. S: 
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A local government has the same power as the Texas Water Quality 
Board to enter public and private property within its territorial jurisdiction 
to make inspection and investigations of conditions relating to water quality. 
Section 21.353, Water Code, V. T. C.S. A local government may inspect 
the public water in its area to determine whether the water meets board 
standards, and whether the persons discharging effluent have permits and 
are in compliance with permit requirements. Section 21. 351, Water Code, 
V. T. C. S. 

A local government may enforce the provisions of the Texas Water 
Quality Act, Chapter 21, Water Code, V. T. C. S. , and any of the rules, 
orders, or regul,ations promulated by the Texas Water Quality Board. 
Section 21.254, Water Code, V. T. C. S. Enforcement is by means of 
injunction and the Texas Water Quality Board is a necessary and indispensable 
party. Id. - 

When the construction project is within the jurisdiction of the Texas 
Water Rights Commission, enforcement of construction standards may be 
obtained by the Commissi.on through the procedure specified in 5 54. 517, 
Water Code, V. T. C. S. 

Thus, a county or health district may inspect treatment facilities to 
the same extent as may the Texas Water Quality Board, and may enforce 
statutory or Texas Water Quality Board standards by injunction. However, 
the county or health district has no independent regulatory authority over 
construction of treatment works. 

Your third question is: 

If the Commissioners Court of Montgomery 
County were to establish county sewage and water 
systems, the plans for faciles as they were 
constructed being approved by the State Department 
of Health and the Texas Water Quality Board, could 
the Commissioners Court force the municipal utility 
districts created by legislative act to utilize this 
system to insure adequate treatment of waste-water 
to prevent pollution and water-borne disease? 
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A county has authority to establish and operate a county-wide 
sewage and water system and to perform water quality management 
functions within the county, alone, or in conjunction with cities and towns 
within the county, other counties, water districts or authorities, and the 
Texas Water Quality Board. Attorney General Opinion M-1049 (1972). 

The Texas Water Duality Board is the state agency responsible for 
implementation of the state’s policy of encouraging and promoting the use 
of regional and area-wide waste collection, treatment, and diposal systems. 
Section 21.201, Water Code, V. T. C.S. Since Montgomery County is 
within a standard metropolitan statistical area, it may be designated by 
the board as an area-wide system pursuant to 5 21.201(b), Water Code, 
V. T. C. S. When a regional or area-wide system has been designated, 
the board may require all waste dischargers within the area to use the 
system. Section 21.204, Water Code, V. T. C.S. 

However, a county, acting alone, has no authority to force municipal 
utility districts created under general law or by the legislature to utilize 
its county-wide sewage and water system. 

Your fourth question is: 

If the Commissioners Court of Montgomery County 
were to create a county water and sewage facility, could 
the areas which are in the extra-territorial jurisdiction 
of home rule cities be included in the county system despite 
the objections of the cities to the inclusion of, these areas? 

A city has authority to regulate by ordinance plats and the subdivision 
of land within its extraterritorial jurisdiction. Section 4, Article 970a, 
V. T. C. S. This authority includes regulation of water supply and distribu- 
tion systems. See Swinney v. City of San Antonio, 483 S. W. 2d 556 (Tex. 
Civ. App., San Antonio. 1971, no writ). No general law municipal utility 
district may be created within a city’s extraterritorial jurisdiction without 
the city’s written consent, unless the city refuses to provide the water and 
sewer services contemplated by the proposed district. Section 8B, Article 
970a, V. T. C. S. ; Section 54.016, Water Code, V. T. C. S. 
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There is no authority for a county to force persons within the 
extraterritorial jurisdiction of a city to utilize a county water an&sewage 
facility. 

While there may be some circumstances under which a couriy might 
provide water and sewage services to an area within the extraterrStoria1 
jurisdiction of a city, as by agreement with a municipal utility district 
formed after the city has refused to provide services to the area, we 
believe that generally a city would prevail in any dispute with a county 
concerning provision of water and sewage services to an area within the 
extraterritorial jurisdiction of the city. 

SUMMARY 

A county or county health district has no authority 
to require a municipal utility district to obtain county 
approval of plans for construction of water and sewage 
facilities. 

A county or county health district may inspect a 
municipal utility district’s water and sewage facilities, 
but has no independent regulatory authority over 
construction of such facilities. 

Authority to require a municipal utility district 
to utilize a county water and sewage system rests 
with the Texas Water Quality Board, not the county. 

A county has no authority to require utilization of 
its water and sewage system in the extraterritorial 
jurisdiction of a city over the objection of the city. 

Very truly yours, 
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APPROVED: 

& /car 
LARRY F. PORK, * ret &cri&nt 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 

lg 
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