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Dear Mr. Bass: 

You have requested an opinion as to whether a single corporation 
may operate two or more separate cemeteries. You advise: 

Restwood Memorial Park, Inc., a cemetery 
association organized under Art. 912a, R. C. S., 
contemplates the acquisition of land five miles 
short of the city’limits of any city of 5,000 to 
25,000 population to be dedicated for cemetery 
purposes. The land will not be adjacent to or 
contiguous with the existing land of the Associa- 
tion so dedicated. 

You ask whether the association may use the second tract as a cemetery. 

In Texas the operation and maintenance of cemeteries is regulated 
by Articles 912a-1 et seq., V. T. C. S. Directly in point is Article 912a-24 
which provides: 

(a) It shall be unlawful for any person, company, 
corporation, or association to establish or use for burial 
purposes any graveyard or cemetery, or any mausoleum 
and/or cemetery except in a cemetery heretofore estab- 
lished and operating, located within, or within less than 
one (1) mile from, the incorporated line of any city of not 
less than five thousand (5,000) nor more than twenty-five 
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thousand (25,000) inhabitants according to the last 
preceding Federal Census, or within, or within less 
than two (2) miles from, the incorporated line of any 
city of not less than twenty-five thousand (25,000) nor 
more than fifty thousand (50,000) inhabitants according 
to the lastpreceding Federal Census, or within, or 
within less than three (3) miles from, the incorporated 
line of any city of not less than fifty thousand (50,000) 
nor more than one hundred thousand (loo, 000) inhabitants 
according to the last preceding Federal Census, or within, 
or within less than four (4) miles from, the incorporated 
line of any city of not less than one hundred thousand 
QOO, 000) nor more than two hundred thousand (200,000) 
inhabitants, according to the last preceding Federal Census, 
or within, or within less than five (5) miles from, the 
incorporated line of any city or not less than two hundred 
thousand (ZOO, 000) inhabitants, according to the last 
preceding Federal Census: provided that where cemeteries 
have heretofore been used and maintained within the limits 
hereinabove set forth, and additional lands are required 
for cemetery purposes, land adjacent to said cemetery may 
be acquired by the cemetery association operating such 
cemetery, to be used as an addition to such cemetery, and 
the use of said additional land for such purposes shall be 
exempt from the provisions of this Section: and further 
provided that the establishment or use of a columbarium 
by any organized religious society or sect as a part of or 
attached to the principal church building owned by such 
religious society or sect, and within the limits hereinabove 
set forth, shall not be unlawful, and shall be exempt from 
the provisions of this Section. 

. . . 

This provision plainly prohibits the establishment of a cemetery on land 
located within one mile of the incorporated line of any city having a popula- 
tion of not less than five thousand nor more than twenty five thousand 
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inhabitants unless that land is already being used as a cemetery. But in 
the situation about which you have asked the association proposes to acquire 
land more than one mile from the city limits for use as a second cemetery. 
Assuming this is not within the prohibited distance of any other city, Article 
912a-24 does not prohibit the acquisition of this land for cemetery purposes. 
See, Faulk v. Buena Vista Burial Park Assoc., 152 S. W. 2d 891 (Tex. Civ. 

APP. --El Paso 1941, no writ): Franklin v. Pietzsch, 334 S. W. 2d 214 (Tex. 
Civ. App. --Dal~las 1960, writ ref’d., n. r. e.). 

A second issue raised by your request, however, is whether in any 
circumstances a single corporation may own and operate two separate 
cemeteries. Nowhere in Article 912a does there appear any prohibition 
against such an arrangement. Furthermore in Attorney General Opinion 
V-1130 (1950) this office implicitly recognized that a perpetual care corpora- 
tion is permitted to operate two separate cemeteries when it held that such 
a corporation would be required to file separate annual statements and 
maintain separate perpetual care funds for each cemetery. In view of 
Attorney General Opinion V-1130 and in the absence of any compelling 
reason for a contrary conclusion, it is our opinion that a single corporation 
is authorized to own and operate two or more separate cemeteries. 

SUMMARY 

A single corporation may own and operate two 
separate cemeteries so long as all the requirements 
for the operation of a cemetery set out in Articles 
912a-1, et seq. are met. 

DAVID M. KENDALL, Chairman 

torney General of Texas 

Opinion Committee 
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