
October 11, 1974 . . 

The Honorable William T. Keenan 
Executive Director 

Opinion No. H- 419 

Office of tha Govemor’r Committee 
on Aging 

Box 12786. Capitol Station 
Austin, Texas 70711 

Re: Validity of Committee 
meeting under epan Meetings 
Act, Article 62S2-17, V. T. C. S. 

Dear 14r. Keenut: 

You have asked whether the Governor’s Committee on Aging complied 
with the requirements of the Open Meetinga Law, Art. 6252-17, V. T. C. S., 
under the circumstances set out below. 

The Committee on Aging is directed by a nine member board 
appointed by the Governor with the advice and consent of the Senate,Art. 
694k, V. T. C. S., and aa such is a governmental body within the scope of 
the Open Meetings Law, Art. 6252-17, $1(c), V. T. C.S. 

On December 14, 1973. the Committee on Aging filed notice with 
the Secretary of State for a Committee meeting to be held 3 days later, 
stating as its subject: “Regular Meeting. ” At the meeting on December 
17, 1973, the Committee authorized the selection of a staff “grant review 
committee” led by the Committee’s Executive Director and the Board 
Chairman to act at a formal seesion on the Committee’s behalf@ encumber 
any federal funds which might become available prior to the year’s end. 
It was further resolved that a telephone poll would be taken of all members 
of the Governor’s Committee on Aging for the purpose of approving any 
grant review committee actbn. 

The federal Department of Health, Education, and Welfare notified 
the Committee on Aging on December 27, 1973. of the availability of additional 
funds subject to their being obligated by the last day of the month. The next 
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day the Executive Director, the Chairman of the Board, and the grant 
review committee met and did, in fact, act to encumber the federal 
monies, and a telephone poll was subsequently conducted. Thir formal 
meeting was without notice of any kind to the public althou& one news 
reporter war present. 

Subrequently at a regular meeting of the Committee a motion was 
passed to ratify the actions taken by the grant review committee on the 
preceding December 28. Although notice was given for this committee 
meeting, there was no ipecific indication in the notice that the Board 
would seek to ratify the prior acts of the grant review cornmitt&. In 
order to cure this defect the Committee posted notice for another meeting 
which would include consideration of ratification of the actions of prior 
meetings which were all identified by date only. At the meeting a motion 
wan adopted to ratify the a&oar of the prior meetinga. 

It is our conclusion that up:to and including this meeting the actions 
of the Committee relating to the tncunibrancs: of the federal funds did not 
fulfill the rubjeot-matter notice provision of $,3(A) (a) of the Open Meetinga 
kW. Notice that the subject-matter of a meeting will be ati Commitee’s 
“regular meeting” or thit the Committee intends to “ratify acti& of December 
17, 1973 meeting ” does not appri se the public, even in general terms, of 
what is to be discussed, or ratified. The expressed intention of the 
requirement of s 3A of Art. 6252-17, V. T. C. S., that 72 hour0 notice be 
given of a meeting, is not only to let the public know of the meeting but 
also to advise of the subject matter. Subsection 3A(a) provider: 

Written notice of the date, hour, place, and rublect 
of each meeting held by a governmental body shall 
begiven before the meeting as prescribed by this 
section. (Emphasis added) 

Thir Office stated in Attorney General Opinion M-494 (1969) : 

The notice should specifically set out any special or 
unusual matters to be considered or any matter in which 
the public has a particular interest, ae well ae general 
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statements concerning routine matters. Of courre. an 
itemized agenda of all matters to be considered would 
be in strict compliance with the mandate of Section 3(A) (a) 
of the Act. 

Failure to substantially comply with the Open Meetings Law makes 
an otherwise valid action taken at a meeting of a governmental body voidable. 
Tovah Independent School District v. Pccos-Barstow Independent School District. 
466 S. W. 2d 377. 380 (Tex. Civ. App., San Antonio, 1971, no writ). Con- 
sequently, action taken by the Commitee without adequate notice under the 
Open Records Act was voidable. Even though a governmental body “may 
effectively ratify what it could theretofore have lawfully authorized in the 
first piace, ” Faurettv. King, 470 S. W. td 770, 773 (Tex. Civ. App., El 
Paso, 1971, no writ). we are unable to conclude that notice that the Committee 
intended to ratify actions taken at prior meetings, without specifying 
nhat action. would be sufficient notice to the public that the actions of the 
Committee encumbering federa) funds would be one subject of the meeting. 

In order to be sure that the prior actions were properly ratified, 
the Committee posted a more detailed notice for its meeting of August 30, 
1974. That notice included an item two stating: 

Ratification of Action of the grant review committee of December 28,1973 
encumbering Federal Funds, as follows 

Grants recommended for approval subject to polling the Board: 

United Action for the Elderly. Inc. - Mobile Meals, 
Austin - $45,265.00. 
San Antonio Nutritional Day Care Project for the 
Elderly, San Antonio - $17, 270. 
City of Abilcne Nutrition Progrdm for the -Aging - 
$182,717. DO. 

Approval of use of statt. funds as matching in Senior Community 
S<rrvic.*.tl, Corpus Christi. 
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Thir notice did specify what actions were sought to be taken and 
which matter8 were intended~ to be ratified. Consequently,~ the notice for 
the August 30, 1974 meeting was in conformity with the Open Meeting8 
Law. Aa ouch, the prior actions of the Committee encumbering federal 
funds, were validated when ratified on August 30. 1974. Faurett v. King. 
aupra. 

SUMMARY 

Notice that a meeting of a governmental body ir to 
be a regular meeting br that it ia to ratify action 
taken at another meeting, without lieting specific 
matter8 to be considered ia not sufficient notice 
to meet the requirementa of the Open Meeting6 Law, 
Article 6252-17. V. T. C. S. 

Very truly yours. 

Attorney General of Texar 

LARfiy F> YORK Firat Asa etant c --. 
3fskx&iL 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 

lg 
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