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October 16. 1974 

The Honorable Jackie St. Clair 
Commiorioncr 
Texar Department of Labor 
and Standard6 
Box 12157, Capitol Station 
Austin, Texas 78711 

Opinion NO. H- 422 

Re: Duty of public officials to 
meet with public employees 
or their representatives to 
diocurr grievancea. 

Dear Commi8aioner St. Clair: 

You have requested our opinion aa to the extent of the duty, if any, 
of publtc official8 to meet with public employees or their representatives 
to discuea grievance*. 

Article 5154~. V. T. C. S., forbtdo collective bargaining between 
public employerr and their employees. At the rama time Article 5154~. 
in Sec. 6. recognisee and reaffirme the right of public cmp1oyce.a to 
prtrent their grievances: 

The provirtons of thir Act shall not impair 
the exirting right of public employee8 to prerent 
grievancea concerning their wager, boura of 
wor~k, or conditions of work individually or through 
a representative that doea not claim the right to 
strike. 

In Beverly v. City of Dallas, 292 S. W. 2d 172 (Tex. Civ.App. --El Paeo 
1956, writ ref., n. r. l . ), the validity of Article 5154~ was challenged on 
the,ground that it fatally contradicted itoelf in permitting public employees 
to prerent grievancea while l imultaneoualy prohibiting collective bargaining. 
The court rejected this argument, explaining that there ie a dirtinction 
between collective bargaining and the presentation of grievance*: 

The preacntation of a grievance is in effect a 
untlatoral procedure, whercae a contract or agree- 
ment rerulting from collective bargaining must 
of neceaatty be a bilateral procedure culminating 
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in a meeting of the minds involved and binding 
the parties to the agreement. The presentation 
of a grievance is simply what the words imply, 
and no more, and here it must be remembered 
that the privilege is extended only with the ex- 
press restritition that strike6 by public employees 
are illegal and unlawful, as is collective bar- 
gaining, so it is clear that the statute carefully 

: ,. ,“prohibits , striking and collective bargaining; but : does permit the presentation of grievances, a 
unilateral proceeding resulting in no loss of 
sovereignty by the municipality. (292 S. W. 2d 
at 1761 

See also Dallas Ind. Sch. Dist. v. American Federation of State, County and 
Municipal Employees. 330 S. W. 2d 702 (Tex. Civ.App. --Dallas 1959, writ 
ref., n. r. e. ), Attorney .General Opiniona H-389 (1974) ,and M-77 (19671. 

- Under Article 5154c, then, public employees are given a right to present 
&ievs+ncer, either individually or through a representative which does not 

.dlaim the right to strike. This right, given as an alternative to collective 
bargaining, is of little value if public employer6 are entitled to refuse to 
hear or discuss grievances. Having the right to present grievance6 neces- 
sarily implies that someone in a position of authority is required to hear 
them even though he is under no legal compulsion to take any action to rec- 
tify them. Otherwise the right to preaeat grievances would be rendered 
meaningless. Therefore it is our opinion that implicit in Article 5154c, 
Sec. 6 is the notion that public officials should meet with public employee6 
or their representatives at reasonable times and places to hear their ‘.,.. 
grievance6 concerning wagci, hourr of work, and condition6 of work: 

.~., .,,., 
SUMMARY I’ _’ 

Under Article SK&, See. 6. public employer6 should 
meet with the employ~ees or their designated representatives 
at reasonable time6 and’p&s to hear grievances concerning 
wages, hours of wotk;+and conditions of work. 

/Very truly yours, 

p<6:ttorney General of Texas 
. 
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APPROV,ED: 

DAVID M. KENDALL, Chairman 
Opinion Committee 
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